Meny

Nordbyggs Guldmedalj

Vinnare av Nordbyggs Guldmedalj 2014 är Organowood

– En sådan ära. Det tog fem år att utveckla vår impregnering, sa Mårten Hellberg, vd och medgrundare på Organowood, i samband med prisutdelningen på Nordbygg den 3 april. Läs mer här.

Guldmedaljen för bästa materialnyhet delas ut i samarbete mellan tidningen Byggindustrin, Svensk Byggtjänst och Nordbygg. 

Tidigare vinnare är 3M:s tätningstejp All Weather Flashing Tape 8067, den mobila betongstationen Elvira från Smidesproffsen i Umeå, fönsterlyften Windowvip från Nybro bostad och Soltech Energys takpannor av glas som gör taket till en solfångare.

 

Nominerade till Guldmedaljen 2014:

A, Biomassa som ljudisolerar

Acustica är ett nytt byggnadsmaterial för ljudisolering som består av biomassa. Produkten är flamskyddad och kan appliceras på alla befintliga ytor. Enligt Bioisolator, det svenska miljöteknikföretaget bakom innovationen, dämpas ljud med omkring 13-15 decibel vid applicering av ett 2-3 millimeter tjockt skikt på väggar och tak. Acustica finns som ljuddämpande spackel och som ljuddämpande paneler. Materialet är fritt från kemikalier, tungmetaller och miljögifter och är återvinningsbart.

Mer information: bioisolator.se

B, Duk som minskar mögelpanik

C Trap är en funktionell duk som bär samma namn som företaget bakom den. Duken fångar upp emissionerna i mögelhus och hindrar dem från att sprida sig i lokalerna. Enligt C Trap kan duken åtgärda problemet efter endast två dagar då verksamheten kan återupptas i lokalerna. Det betyder att C Trap bidrar till att det grundläggande problemet inte behöver åtgärdas i panik, utan renoveringen, ombyggnationen eller nybyggnationen kan i stället göras vid en planerad tidpunkt.

Mer information: www.ctrap.se

C, Lyftok för fyra ton skivor

Lyftoket GL-900 är en ny produkt som i första hand är framtagen för renoveringsgips, men den kan användas till alla typer av skivmaterial. GL-900 fästes på långgaffel och är anpassad för buntar med skivmaterial på upp till fyra ton med en maxbredd på 107 centimeter. Lyftoket marknadsförs av Bygg Pro, är CE-märkt och typgodkänt av SP.

Mer information: www.bygg.pro
 

D, Logistiktjänst för byggare

Det svenska företaget Olivetree Solutions har utvecklat molntjänsten Myloc för att möta de krav som logistiken i byggkedjan ställer. Olivetrees affärsidé och vision är att förenkla planering och samverkan i hela logistikflödet. Med Myloc delas information mellan de inblandade aktörerna i ett byggprojekt så att var och en får den information de behöver. Det nyutvecklade systemet används bland annat av Thage Anderssons Byggnads och av NCC som är med och utvecklar programvaran.

Mer information: www.myloc.se

E, Fasadpanel som producerar el

Ruukki Solar Panel producerar el av solenergi. Produkten ingår i Ruukkis system för energipaneler. Energipanelerna är så kallade sandwichpaneler, prefabricerade element med ett isolerande lager mellan två stålplåtar. Ruukki Solar Panel placeras i fasadmonterade, formanpassade moduler, vilka är 5,5 meter långa och 0,5 meter höga. På modulernas yta finns ett membran som direkt omvandlar solstrålarna till elektricitet.

Mer information: www.ruukki.se

F, Energieffektivt och lättmonterat fönster

Elit Xceed Green Windows är resultatet av ett samarbete mellan Skanska och Elitfönster. Det nya fönstret har ett u-värde på 0,65–0,71 beroende av modell och en av en ny typ av fönsterkarm som innebär färre arbetsmoment och därmed kortare montagetid. Elit Xceed Green Windows är en del av Skanskas system för grönt byggande som inte bara ska förbättra energieffektiviteten utan även ekonomin, både i drift och under byggnation.

Mer information: www.elitfonster.se

G, Robot som målar vägmarkeringar

Med en ny svenskutvecklad vägmarkeringsrobot kan vägarbetaren måla vägmarkeringar utan att befinna sig på vägbanan och utsätta sig för onödiga risker i trafiken. Processen styrs från hytten på en lastbil, som utrustats med en robotarm. Roboten har tagits fram av de svenska företagen Road Marking Equipment (RME) och Street Smart Equipment (SSE). RME bygger vägmarkeringsutrustning och SSE är experter på robotdelen. Även Svevia deltar i projektet, deras roll är att bistå med kunskap.

Mer information: www.sseq.se

H, Sajt för digital dokumentation

Ebecos nya webbtjänst Garantera Ebeco ska underlätta jobbet för golvvärmeinstallatörer. Tjänsten har utvecklats utifrån vetskapen om att en golvvärmeinstallation kräver dokumentering av mätvärden och bilder på förläggningen för att garantin ska gälla. Garantera Ebeco kan användas för att dokumentera installationsprocessen direkt i en mobiltelefon eller en dator och spara foton, signera dokument och leverera ett garantibevis via e-post till kunden.

Mer information: www.ebeco.se

I, Alternativ till impregnering

Det svenska företaget Organowood har utvecklat ett ekologiskt alternativ till tryckimpregnerat trallvirke. Trallvirket får sina egenskaper genom en modifieringsprocess där vattenbaserade komponenter, bland annat mineraler, trycks in i virket. Vätskan binds in i virkets fibrer genom en torkprocess. Träskyddet har testats och godkänts av Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) för både flam- och rötskydd. Det behandlade träet kräver minimalt med underhåll och blir silvergrått med åren.

Mer information: www.organowood.com

J, Mobil jordtvätt med hög kapacitet

Svevias jordtvätt består av ett antal containrar, en elcentral och utrustning som renar den förorenade jorden. Omkring 20 ton i timmen kan tvättas i anläggningen genom att den förorenade jorden blandas med vatten efter att de förorenade partiklarna har skrubbats ihop under hårt tryck. Det förorenade vattnet leds sedan till en vattenreningsenhet där det renas i seriekopplade filter i tre steg. Efter behandlingen kan massorna återanvändas direkt. Svevia har köpt tvätten från ett brittiskt företag och har sedan modifierat den. Mer information: www.svevia.se

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.