Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Att odla sunt

Nytt år och nytt årtionde, jag tänker inte utsätta er för ännu en årskrönika eller för den delen en årtiondekrönika. Men jag reagerade nyligen över ett inlägg jag läste. Det handlade om att vi under 2019 i vår bransch hade ca 1200 konkurser. Hade detta rakt igenom varit väletablerade, laglydiga och sunda företag hade all anledning funnits till panik.

Så är dock inte fallet, merparten av dessa företag är fasader för kriminell och annan ljusskygg verksamhet. Att vår bransch som i sin grund är så fundamental för nationens utveckling har blivit en kanal för osunda aktiviteter är något som bör oroa samtliga aktiva i branschen framförallt med tanke på att vi tillsammans står för en rejält betydande del av nationens BNP.  

Inte nog med att ovanstående är ett faktum, så råder det fortfarande många minst sagt tvivelaktiga förutsättningar för flera aktörer som på uppdrag av väletablerade och renommerade företag utför arbeten under vad som inte kan benämnas annat än riktiga skitförhållanden. Näst intill slavliknande arbetsförhållanden och moderbolag som undviker skatt genom kriminell list.

Likväl har branschen utmaningar med en machokultur som plågsamt håller i sig även om vi på flera håll ser positiva signaler inom detta område. Unga potentiella superstjärnor till kvinnor som vi missar, kanske inte till fullo pga ovan nämnda machokultur men absolut till viss del. Betänk då att en studie på Harvard nyligen drog slutsatsen att kvinnliga chefer presterar bättre än manliga, borde vi då inte göra allt vi kan för att ta tillvara på den kompetensen?

Samtliga problemområden ovanför kategoriserar jag i kultur. Ordet kultur kommer från latinets cultura som betyder ungefär odling. Under många årtionden har felaktiga frön använts när vi odlat framtidens medarbetare och organisationer. Jag tycker mig dock se fina initiativ och ageranden på flera håll men ännu har vi ingen vallmoäng.

Jag kommer konsekvent att åtminstone göra mitt yttersta för att varje dag ge näring till vår odling även om den ibland är grannbondens, bara vi tillsammans får en vacker åker att blicka över är jag nöjd.   

 

 

Nöden – Uppfinningarnas moder?

Jerker Lessing

Vi befinner oss mitt i en kris, orsakat av Coronaviruset som påverkar vårt samhälle på många sätt. Byggsektorn är inte skonad utan påverkas redan och kommer troligen att känna av detta under ganska lång tid framöver.

Och samtidigt som coronakrisen pågår så pågår ju också klimatkrisen och det allvarliga hot mot vårt samhälle som kräver förändring för att stoppas eller i alla fall mildras.

Byggbranschen och de globala målen – hur ligger vi till egentligen?

Jimmy Dahlström

En ambitiös agenda med 17 mål som ska bidra till en hållbar utveckling i världen. FN:s globala mål som ska nås senast 2030 har nog inte undgått någon och nu ser vi hur de börjar bli en angelägenhet för allt fler företag och branscher, även vår byggbranschen.

Klimatmötet hade inga vinnare – bara förlorare

Johnny Kellner

Den 2-13 december träffades nära 200 av världens länder i Madrid för klimatmötet COP 25. Målet var att besluta om uppföljningen av klimatavtalet från Paris. En av flera viktiga punkter som skulle avhandlas under COP 25 var Artikel 6, med dess underparagrafer som reglerar hur stater ska kunna handla utsläppsminskningar med varandra för att på så vis lättare, snabbare och till lägre kostnad minska sin klimatpåverkan. En annan viktig punkt var att arbeta vidare med den så kallade regelboken.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.