Meny

"Jag känner mig bekväm med att bygga hus i dag"

"Jag känner mig bekväm med att bygga hus i dag"

Med rationella industrialiserade byggmetoder har Pether Fredholm vänt JSB från ett konkurshotat lokalt byggservice­företag till en nationell byggkoncern. I dag är han även delägare av ett VR-bolag och ser fram emot byggbranschens nästa utvecklingssprång.

Ett par dagar i veckan finns Pether Fredholm i lilla Asarum i Karlshamns kommun i Blekinge. I korsningen mellan Storgatan och Odalvägen, med villor på ena sidan och åker på den andra, står en lågmäld liten skylt som visar vägen mot ”JSB Construction AB”. I dag rankas JSB som landets 23:e största byggföretag. Pether Fredholm är ägare och vd. Men varken Asarum eller byggbranschen var självklara destinationer för Pether Fredholm innan en rad tillfäl-ligheter riktade om kompassen på 1990-talet. Det hela började med ett renoveringsprojekt.

I mitten av 1990-talet ägde Pether Fredholm ett antal fastigheter i Skåne och Blekinge. Våren 1997 behövde en av fastigheterna, som en gång i tiden var en del av det gamla bomullsspinneriet i Strömma i Karlshamn, takrenoveras. Renoveringen brådskade, och Pether Fredholm säger själv att han slarvade när han anlitade den lokala byggaren John Svensson Byggnadsfirma.

– Jag behövde hjälp med taket med en gång. Så jag gick på rekommendationer utan att göra någon egen research, säger han.

Huvudkontoret ligger lantligt, omgivet av åkrar och villor.
Foto: Elin Bennewitz

Det visade sig snart att John Svensson Byggnadsfirma var i ekonomiskt trångmål. Efter en övertalningskampanj från Nils Ohlin, som då var projektledare på John Svensson Byggnadsfirma, bestämde sig Pether Fredholm för att köpa företaget för att kunna fullfölja takrenoveringen. 

– Min ambition var aldrig att äga ett byggföretag. Det fanns inte på kartan. Och i Asarum hade jag knappt varit innan, jag är född och uppväxt i Skåneland, säger han och fortsätter:

– Men så är det ibland. Det händer saker och så ser man en möjlighet.

I stället för att avveckla företaget efter att takrenoveringen var avslutad bestämde sig Pether Fredholm för att satsa. 

– De som triggade i gång mig var människorna som var med då, säger han.

Han berättar om snickarna och betongarbetarna som han träffade. Byggbranschen var kärv i mitten av 1990-talet. För dem som var anställda på John Svensson Byggnadsfirma innebar risken för konkurs också en överhängande risk för arbetslöshet.

– Jag var väl lite blödig. Jag sa att okej, vi provar om vi kan göra något med det här företaget. Och det gick.

Strömma bomullsspinneri år 1914. Långt senare ledde en av byggnadern Pether Fredholm in i byggbranschen.
Fotograf okänd.

Sedan dess har det lilla lokala byggföretaget genomgått en enorm utveckling. När Pether Fredholm gick in som ägare fanns ett tiotal anställda och omsättningen låg kring 6 miljoner kronor. Fokuset var minst sagt lokalt – företaget utförde byggservice med fokus på de norra delarna av Karlshamns kommun. Nu ligger omsättningen på 2,2 miljarder kronor och antalet anställda kring 300. Företaget har också bytt namn till JSB, öppnat kontor på sju orter mellan Malmö och Stockholm samt byggt över hela landet, från Trelleborg i söder till Boden i norr.

Trots att JSB både vuxit och breddat sitt verksamhetsområde är rötterna i John Svensson Byggnadsfirma ständigt närvarande. På väggen i receptionen häger ett byggmästarbrev för John Sigfrid Svensson från 1943. Han grundade företaget redan på 1930-talet.

När Pether Fredholm köpte verksamheten drevs den av Johns son Arne Svensson och utgick från en villa i utkanten av Asarum. Huvudkontoret ligger kvar i samma hus – men under Pether Fredholms ledning har det byggts ut i flera omgångar.

– Nu är vi trångbodda igen.

Hur känns det att ha lett JSB från konkursens brant till en omsättning på över två miljarder kronor?

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag är glad och otroligt stolt över företaget, men jag är också ödmjuk inför ansvaret. Det är många människor som får sin inkomst från företaget, det följer ett ansvar med det.

När insåg du att du blivit en bygg-vd och att fas­tighetsaffärerna blivit ett sidospår?

– Jag kan inte svara på det. Det skedde gradvis. Jag äger fortfarande fastigheter. Det är en del av JSB Gruppens verksamhet. Men JSB Construction är den absolut största delen i dag.

Resan med JSB har varit lång, men startskottet minns Pether Fredholm väl.

– Det var den 14 april 1997 som jag ombildade bolaget och bestämde mig för att ge det här en chans. Jag glömmer aldrig det datumet.

Att det ligger en stark målmedvetenhet och ett stort driv bakom JSB:s resa från ett litet lokalt byggservicebolag till det nationella byggföretag det är i dag är lätt att förstå. Att det också kostat på är inte heller svårt att föreställa sig. Under en period i början av 2000-talet bodde Pether Fredholm med sin familj i Karlshamn för att underlätta vardagen. 

Funderade du på att flytta huvudkontoret till Malmö i stället?

– Nej, aldrig. Varför skulle jag göra det? Asarum har inte många hört talas om, och tack vare det har jag alltid en bra story att inleda med när jag berättar om JSB. I ett lite mind-re samhälle knyter man också starkare band med varand-ra. Jag har oerhört lojala medarbetare här i Asarum.

Sedan 2010 bor Pether Fredholm återigen i Skåne, närmare bestämt Malmö, tillsammans med frun Catarina Fredholm, som jobbar med fastighetsförvaltning på JSB. Tillsammans har de fem barn. I dag är alla utflugna, och Pether Fredholm funderar innan han berättar hur gamla de är.

– Äldsta är över 40 och yngsta fyllde 20 för ett par år sedan. Ska du skriva det i tidningen? ”Hur kan du inte veta hur gamla dina barn är?” kommer min fru att säga, säger han och skrattar.

Utöver jobbet prioriterar Pether Fredholm umgänge med barn och barnbarn, fru och vänner. Några hobbys eller fritidsintressen hinner han inte med.

– Golf spelar jag inte längre. Min fru Catarina gillar inte att spela golf, och eftersom jag är borta hela veckorna – jag åker hemifrån måndag morgon och kommer som regel hem torsdag kväll – så kan jag inte sticka i väg och spela golf på lördagen. Det vore självmord, säger han och skrattar igen.

Utöver tiden vid huvudkontoret i Asarum är Pether Fredholm mycket i Stockholm, både för JSB:s räkning men också genom sina uppdrag i Sveriges Byggindustrier och Id06, och ibland på något av JSB:s andra kontor runt om i landet.

Saknar du tid för avkoppling?

– Nej, jag brinner för det jag gör. Jag har inte något behov av semester på det sättet. Visst gillar jag att resa bort, vi har en lägenhet i Frankrike till exempel. Jag sitter gärna där och svarar på mejl eller pratar i telefon, men jag har inget behov av att koppla bort jobbet.

Pether Fredholms stora intresse för att driva och utveckla bolag har tjänat både honom och JSB väl.

– Jag har aldrig varit förvaltartypen. Då är det bättre att jag anställer någon som är bra på det. Jag tycker det är roligare att göra affärer och driva företag.

Vad är hemligheten bakom JSB:s tillväxt?

– Jag har alltid strävat efter utveckling och förändring. Jag har haft tillväxt som ett mål från start. När du har tillväxt får du så mycket på köpet. Det blir till exempel lättare att pröva nya idéer och lättare att attrahera kunder och medarbetare. Medarbetarna är grunden för allt. Utan duktiga medarbetare är vi ingenting. Jag tror också att det har varit en styrka att jag kom från fastighetssidan in i byggbranschen. Jag känner mig bekväm med att bygga hus i dag, men det känns fortfarande naturligt att ta fastighetsägarens – kundens – perspektiv.

En viktig milstolpe som Pether Fredholm ser tillbaka på var när JSB vann den första upphandlingen av så kallade Kombohus. För tio år sedan lanserade Sveriges Allmännytta, dåvarande Sabo, idén om nyckelfärdiga hus till ett fast – och lågt – pris som deras medlemsföretag får köpa via ramavtal med byggare.

En tillfällighet, eller kanske snarare en välutvecklad känsla för tidsandan, gjorde att Pether Fredholm och JSB låg i startgroparna redan innan Sveriges Allmännytta lanserade Kombohustävlingen.

– Det här med höga byggpriser har varit en återkommande diskussion i branschen. Så 2011 ställde jag frågan internt: Kan vi bygga flerfamiljshus 15–20 procent billigare än i dag?

”Vi måste vara öppna för det nya. I alla branscher kan man råka ut för att det kommer in något nytt från sidan och slår undan benen på en”, säger Pether Fredholm.
Foto: Elin Bennewitz

Pether Fredholm satte ihop en arbetsgrupp som fick i uppgift att fundera på vilka nyckelfaktorerna kunde vara för att lyckas med det. Människorna i arbetsgruppen handplockade han, delvis från JSB:s egen organisation, men han letade även externt och lyfte in en arkitekt och en konstruktör. Efter att gruppen arbetat i ett drygt halvår utlyste Sabo Kombohustävlingen.

– Det var inte jag som uppmärksammade tävlingen. Det var Lars Eriksson, en av dem som satt i gruppen, som såg annonsen någonstans. Han ringde mig och sa: ”Du, Sabo har en tävling som är precis så som du har formulerat uppdraget.”

Pether Fredholm förkovrade sig i tävlingens ramar. Sabo uppmanade branschen att pressa byggpriserna utan att göra avkall på standard och kvalitet. Den som vann tävlingen skulle vara beredd att bygga tusentals bostäder över hela landet.

– På den tiden var vi regionala. Vi fanns i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar. Men vi gick in i tävlingen med hull och hår. Vi visste att vi tävlade mot de etablerade byggjättarna.

Tävlingsförslagen anonymiserades och skickades till en jury. JSB:s förslag hette ”Trygga boendet”.

– Jag tycker än i dag att det är ett bra koncept. Tryggt att bo i, men också tryggt ur ett förvaltarperspektiv.

När vinnaren skulle offentliggöras blev JSB uppkallade till Stockholm tillsammans med sex andra byggföretag. Ett 20-tal personer samlades i ett rum och väntade spänt på besked. På projektorn rullades sedan produktnamnen ut, och längst till höger varje projekts samlade poäng.

– Där satt vi och tittade, nej, det var inte vi, och inte det. ”Trygga boendet” kom allra sist. Man kunde få totalt 50 poäng och vi fick 45 poäng. Och så såg vi – vi har högst poäng ju!

Plötsligt skulle JSB börja producera flerfamiljshus över hela Sverige. Det blev ett paradigmskifte. På fyra år ökade omsättningen med nästan 1 miljard kronor.

De första två Kombohusprojekt som JSB byggde finns i Hudviksvall och på Öland. När husen i Hudviksvall stod klara kom dåvarande bostadsminister Stefan Attefall och invigde med pompa och ståt. Husen på Öland var viktiga av ett annat skäl.

– Vi pumpade in mycket resurser där för att säkerställa att vi inte gjorde några systematiska fel. Tänk om man bygger tusen lägenheter och senare upptäcker att man byggt fel i alla. Då får man låsa dörren och slänga nyckeln. Men det gick bra.

Nils-Erik Blomdahl, vd Hudiksvallsbostäder, Kurt Eliasson, vd Sabo, Stefan Attefall, bostadsminister och Pether Fredholm inviger de första kombohusen i januari 2013.
Foto: Sabo

Sedan rullade arbetet med Kombohusen på. Det blev en utmaning för Pether Fredholm att skala upp organisationen för att kunna bygga i hela landet. För att lyckas satsade han på att bygga team och hålla ihop dem i projekt efter projekt.

– Traditionellt har varje byggprojekt varit som att starta, driva och avveckla ett företag. Det är en enorm utmaning för platsledningen. Dessutom går man miste om erfarenhetsåterföring och inlärningskurvan för teamet. Det blir också svårt att hitta skalfördelar.

Han säger att de två viktigaste faktorerna för att bygga kostnadseffektivt är att rationalisera produktionen och att hålla ihop teamen. För JSB började resan mot en rationell och industrialiserad byggproduktion med Kombohustävlingen.

– Vi är ett bättre företag i dag tack vare Kombohusen.

Sedan den första Kombohustävlingen har JSB deltagit i, och vunnit, ytterligare Kombohustävlingar. I JSB:s portfölj finns i dag sju typhus med hög prefabgrad. 

– I princip är det bara montage på bygget.

Samarbetet med leverantörerna utmärker sig också.

– Ta köket till exempel. Köksleverantörerna ansvarar för att montera köket. Den stora vinsten är att de då också tar ansvar för sina egna fel, och platsledningen slipper då en lång process med felanmälan som blir både dyr och kostsam.

JSB äger inga egna fabriker. I stället har de samarbetsavtal med tre prefabfabriker, i Sverige och Östeuropa. 

– I stället för att själva äga stomleverantören eller elfirman har vi långsiktiga avtal där de lovar att sälja och vi lovar att köpa. De långsiktiga avtalen gör också att vi kan bygga de viktiga teamen och genomföra gradvisa förbättringar från projekt till projekt.

Pether Fredholm är fast besluten att fortsätta utveckla JSB:s affärsmodell. 

– Ett företag som inte förändras dör, säger han.

JSB:s huvudkontor ligger i lilla Asarum i utkanten av Karlshamn.
Foto: Elin Bennewitz

En förändring som skett de senaste åren är ett skifte mot construction management-modellen.

– För sju–åtta år sedan kom 40 procent av det vi levererade till våra kunder från underentreprenörer eller andra tjänster som vi köpte in. I dag är den siffran ungefär 65 procent. 

Det här är en generell utveckling som inte bara gäller JSB, enligt Pether Fredholm, utan är en utmaning för hela branschen. Fler parter i ett projekt, och en situation där de som arbetar med projektet har sina anställningar hos en lång rad olika företag, gör det svårare att hitta bra samarbetsmodeller, svårare att bygga team och svårare att genomföra erfarenhetsåterföring. 

Den nya verkligheten avspeglar sig bland annat i SBU Framtid, ett bolag som bildades våren 2019. Det är ett trepartssamarbete mellan Wingårdhs, JSB och Svensk Bostadsutveckling. SBU Framtid är ett fastighets- och bostadsutvecklingsbolag som fokuserar på hög designgrad och industriellt byggande. Wingårdhs bidrar med sin expertis inom prisbelönt arkitektur och JSB med kompetens inom industriellt byggande. Torsten Kai-Larsen på Svensk Bostadsutveckling bidrar med sin erfarenhet inom projekt-utveckling. En grundtanke med bolaget är att återkopplingen mellan de olika kompetenserna blir en naturlig del av arbetsprocessen när de finns samlade i samma bolag.

SBU Framtid har i dag en handfull bostadsprojekt som befinner sig i detaljplaneskedet. De första ska ha byggstart i år. Nyligen fattades beslutet att SBU Framtid i första hand ska bygga i trä. Bakom det beslutet ligger en klimatmedvetenhet.

– Ta Greta-rörelsen. Vi måste vara förberedda på att kunna svara på hur husen vi bygger påverkar klimatet, säger Pether Fredholm.

Pether Fredholm spår en stor omställning för byggbranschen de närmaste åren, där byggföretagen tvingas redovisa inte bara vad de bygger, utan också hur de bygger och vilken miljöpåverkan det har. Han ser det som ett positivt förändringstryck för branschen. 

– Kostnadseffektiva och resurseffektiva metoder går hand i hand. Branschen har utvecklats mycket de senaste åren, men den stora resan har vi framför oss.

Vem trodde för 15 år sedan att vi skulle ha vår skoaffär telefonen, funderar Pether Fredholm. Spelreglerna för byggbranschen kan också färändras, varnar han.
Foto: Elin Bennewitz

En annan förändring som tar upp mycket av Pether Fredholms tankekraft för tillfället är den begynnande digitaliseringen av byggbranschen. JSB är precis i gång med att anställa en digital affärsutvecklare.

– Tekniken kan hjälpa oss med mycket. Dels handlar det om att kvalitetssäkra, till exempel genom att mäta fukt i hus, men det handlar också om helt nya arbetsmetoder som kommer att förändra branschen.

Pether Fredholm är aktiv inom Sveriges Byggindustrier och sitter för närvarande med i arbetsgruppen som förhandlar kollektivavtalet med Byggnads. Han är orolig över vad som ska hända om parterna inte kan föreställa sig de förändringar som digitaliseringen medför.

– Jag är övertygad om att både 3D-skrivare och robotar som till exempel gipsar våra väggar kommer till byggbranschen. Vad blir byggnadsarbetarens nya roll?

Att fastna i gamla modeller och sanningar blir ett hot mot branschen, resonerar han.

– Vi måste vara öppna för det nya. I alla branscher kan man råka ut för att det kommer in något nytt från sidan och slår undan benen på en. Vem trodde för 15 år sedan att vi skulle ha vår skoaffär i den här lilla?

Peter Fredholm lyfter sin mobiltelefon och snurrar runt den i handen innan han fortsätter:

– En ny affär som förändrar allt kan komma till bygg också. Vi är inte på något vis vaccinerade mot paradigmskiften. Man måste vara vaken.

Intresset för byggbranschens digitalisering märks också i hans bolagsengagemang. Sedan några år tillbaka är han delägare i bolaget One Reality som arbetar med VR och AR. När Nobelpriset i medicin 2017 gick till forskare som studerat vår inre klocka på cellnivå fick One Reality i uppgift att visualisera mekanismerna. Nu har de också utvecklat en utbildning i kvartsdammets hälsorisker som visar hur partiklarna förflyttar sig i kroppen och påverkar lungor och celler.

– 100 procent av medarbetarna på JSB har gått den utbildningen nu. Det är unikt.

VR-utbildningen ger också kunskap om hur man som byggnadsarbetare skyddar sig mot kvartsdammets hälsorisker.

Pether Fredholm tar en pratstund med Magnus Lindskog, strategisk inköpare på JSB.
Foto: Elin Bennewitz

Pether Fredholm återkommer ofta till att han värnar om sina medarbetare. Att de ska ha en trygg, säker och inspirerande arbetsmiljö. När regeringen införde månadsrapportering av skatter och löner på individnivå i byggbranschen gladdes han. Han resonerar precis som Sveriges Byggindustrier att ordning och reda på bygget är grunden för en säker arbetsmiljö.

I dag gläds Pether Fredholm åt nya Id06, som började gälla den 22 januari. Han har varit med om att utveckla Id06-korten från start och är i dag styrelseordförande för Id06. Det nya systemet ska säkerställa att det är rätt individ på kortet, att företaget finns och att individen är anställd på det angivna företaget. Enligt Pether Fredholm är skärpningen en förutsättning för att kunna uppnå ordning och reda i branschen.

– Vi har en utmaning med svart arbetskraft, kriminalitet och social dumpning på svenska byggarbetsplatser. Det är inte trevligt. Det är inte kul att jobba i en bransch med de inslagen.

Men han säger att han brinner för att lösa de problemen. Han liknar det vid ett religiöst kall.

– Ibland känns det som om jag är ute och missionerar, säger han.

Men han har inga illusioner om att just JSB skulle vara förskonat från branschens fula sidor. Tvärtom.

– Jag är säker på att det förekommer den här typen av problem på våra arbetsplatser. Eller snarare, jag utgår ifrån det. Annars är jag inte öppen för problemet, och då kan jag inte heller lösa det, säger han.

Har ni upptäckt några oegentligheter på JSB:s arbetsplatser nyligen?

– När vi testkörde nya Id06 på en av våra arbetsplatser i höstas hittade vi 13 personer som alla fakturerade som samma F-skattare. Det fångade det nya systemet upp, men inte det gamla.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vill du läsa mer?
I Byggindustrin nr 1 2020 finns mer matnyttigt om Pether Fredholm:
  • Pether Fredholms bolagsengagemang.
  • JSB:s kombohusvinster.
  • Sonen Wilhelm Fredholm och kollegan Peter Löfgren om Pether Fredholm

Du som är prenumerant hittar Byggindustrins nummer 1 2020 här

Vill du bli prenumerant? Tecka en prenumeration här.

 

”Min favoritluft finns i Rocky Mountains”

Julia Luongo leder arbetet med nya tjänsten Ramboll Shair.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/min-favoritluft-finns-i-rocky-mountains-29279

Dårhuset som blev borätter

Historien om hur långbad och lobotomeringar ersattes av attraktiva bostadsrätter.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/darhuset-som-blev-boratter-29284

Jan Henriksson: "Jag ger inte upp"

Nystart efter konkursen av Q-gruppens byggbolag.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jan-henriksson-jag-ger-inte-upp-29271

Pressen på svartbyggarna ska öka

Regeringen lovar regeländringar som ska göra det lättare att jaga skurkföretag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/pressen-pa-svartbyggarna-ska-oka-29269

Markus Näslund fortsätter fokusera på målet

Ishockeyspelaren har hittat en ny passion i fastighetsutveckling.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/markus-naslund-fortsatter-fokusera-pa-malet-29149

Byggaren som blev stenrik amerikan

Fattig smålänning blev en av de mest framgångsrika byggföretagarna i USA.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggaren-som-blev-stenrik-amerikan-29176

Stöd till innovation i branschen har tredubblats

Sammanlagt närmare 2 miljarder kronor att söka till innovationer.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/stod-till-innovation-i-branschen-har-tredubblats-29174

Bygg på schyssta villkor: Så effektiviserar digitala verktyg branschen

Annons.
Digitala tjänster kan leda till en bättre och mer transparent byggbransch.
https://byggindustrin.se/sponsrat/infobric/bygg-pa-schyssta-villkor-sa-effektiviserar-digitala-verktyg-branschen-29331

Lokal byggare samlar udda uppdrag

Spa mitt på Älven och hotell i trädtopparna får Vittjärvshus att gå igång.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/lokal-byggare-samlar-udda-uppdrag-29173

Framåt för hissrevolutionärer i Arbrå

Otippad trio bakom idé att bygga nya hissar i gamla hus med enbart trappor.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/framat-hissrevolutionarer-i-arbra-29172

LISTA: Här är de svenska uppfinningarna som bygger världen

Sverige är ett litet land, men vår uppfinnings­rikedom lämnar avtryck världen över.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/lista-har-ar-de-svenska-uppfinningarna-som-bygger-varlden-29144

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.