Meny

Hon leder Sveriges Byggindustrier in i framtiden

Hon leder Sveriges Byggindustrier in i framtiden

Carin Stoeckmann rattar det egna familjeföretaget med en omsättning på 1 miljard kronor samtidigt som hon ska styra arbetsgivar- och branschorganisationen Sveriges Byggindustrier in i en digital framtid.

Stockholm den 14 juni 2019. I det stora sammanträdesrummet vid Sveriges Byggindustriers kansli i Näringslivets Hus i Stockholm håller branschorganisationen styrelsemöte. Nio män och fyra kvinnor sitter samlade kring det ovala bordet. Framme vid tavlan står Per Kågström. Han är inbjuden för att berätta om Galaxen Byggs verksamhet. Vid kortänden av bordet längst bort från dörren sitter församlingens nya styrelseordförande, Carin Stoeckmann. Hon lyssnar uppmärksamt. Bryter in med en fråga.

– I Agenda 2030 och de 17 globala mål som agendan slår fast finns områden som spänner över detta område. Lyfter ni fram att ni är en del av detta? frågar Carin Stoeckmann.

– Nej, inte direkt, medger Per Kågström, som tackar för input.

Påläst, erfaren och engagerad är omdömen som ofta förekommer när Carin Stoeckmann kommer på tal, och det är sannolikt en starkt bidragande orsak till att hon har blivit utsedd till ordförande i branschens arbetsgivarorgansiation.

Så småningom öppnas dörren till lokalen. Den ena ledamoten efter den andra kommer ut från möteslokalen. Carin Stoeckmann har hållit sitt första styrelsemöte som ordförande. En kvinna har för första gången i Sveriges Byggindustriers historia hållit i ordförandeklubban. Vid sidan av en period då Jan Kjellson var tillförordnad ordförande när Tomas Carlsson, NCC, lämnade sitt uppdrag, är det också första gången en företagsledare med bakgrund i ett medelstort företag har lett mötet.

– Det kändes bra! Det var annorlunda att behöva leda, men jag har ändå varit med i styrelsen i tre år så jag känner mig rätt så trygg.

”Det tog lång tid att få en ­förändring, men nu går det fort. Nu är vi fyra kvinnor i styrelsen”, säger Carin Stoeckmann.
Foto: Mattias de Frumerie

För Carin Stoeckmann själv har det ingen större betydelse att hon i egenskap av kvinna har valts till ordförande.

– Jag är jag. Men för andra tror jag att det kan ha stor betydelse, både externt och internt. Jag får väldigt positivt bemötande. Det var mycket diskussion för ett antal år sedan, 2012–13 tror jag att det var, om när vi skulle få vår första kvinnliga ledamot. Så ur den aspekten är det stort. Det tog lång tid att få en förändring, men nu går det fort. Nu är vi fyra kvinnor i styrelsen.

Själv är Carin Stoeckmann emot kvotering för att skapa en jämnare könsstruktur i näringslivet.

– Man måste känna sig trygg med det man gör. Det är viktigt att det inte blir fel fokus.

När hon själv började jobba i byggbranschen i början av 1990-talet upplevde hon faktiskt att det var lite ensamt, inte bara könsmässigt, utan också åldersmässigt. 

– Men branschen börjar som sagt förändras så sakteliga och alla blir vi äldre.

Att bli styrelseordförande är inte något hon har strävat efter specifikt.

– Jag har alltid tyckt att det är roligt att engagera mig. Det ligger i min natur. Tidigare har jag ju varit ordförande i SME-utskottet, men jag har inte haft någon uttalad strävan efter att bli ordförande.

När hon fick frågan om att bli ordförande kom det faktiskt som en överraskning.

– I min värld har ordförandeposten alltid innehafts av de stora företagen. Av det skälet var jag inte alls beredd på att få frågan, men det känns jätteroligt. Jag vet också att jag har de stora bolagens stöd.

Svaret på frågan om varför hon tror att just hon blivit vald till ordförande kommer snabbt. 

– Jag tror att många tycker att jag är engagerad och väl insatt i många frågor. Jag är initiativrik och vill hitta lösningar och vägar framåt. Jag har också en lång erfarenhet av Sveriges Byggindustrier, både från lokal och regional nivå och från SME-utskottet. Med den bakgrunden är jag väl insatt i det mesta.

Det blåser på toppen. Man måste lära sig att hantera det och inte ta all eventuell kritik personligt, enligt Carin Stoeckmann.
Foto: Nomi Melin Lundgren

Per definition är Carin Stoeckmanns eget bolag, Byggmästar’n i Skåne, fortfarande ett medelstort företag, säger hon. Trots att företaget har vuxit kraftigt de senaste åren och att bolaget nu omsätter mer än 1 miljard kronor. Därmed finns Byggmästar’n med på listan över landets 30 största byggbolag, där bara tre bolag har en kvinnlig vd.

– Jag har varit med på en resa. Jag har sett Byggmästar’n födas och växa upp. Jag vet vilka utmaningar man har i ett litet företag. Det är stora utmaningar för alla företag, men för de små är det framför allt mycket regler att hänga med i. Det är svårt att hinna omvärldsbevaka när det inte finns så mycket tid. Man får heller aldrig glömma att ett stort företag har varit litet en gång, så för att utveckla företag till stora är det viktigt att underlätta företagandet.

För Carin Stoeckmann själv har omvärldsbevakning alltid varit en av de roliga delarna av jobbet som bygg-vd.

– Jag har alltid varit väldigt samhällsintresserad. Jag brinner för de större frågorna som vi har i vår bransch. Hållbarhet och digitalisering, till exempel, är jättespännande frågor som man kan ha ett intresse för även som litet företag. Brinner du för något så går det att förändra.

Det är i sitt eget engagemang för samhälls- och näringslivsfrågor hon hittar sin drivkraft.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att vara med och förändra. Om det inte hade varit inom Sveriges Byggindustrier och byggbranschen så hade det varit inom något annat.

När man googlar Carin Stoeckmanns namn får man drygt 6 240 träffar. Många av artiklarna på nätet handlar om att Carin och företaget Byggmästar’n i Skåne har fått utmärkelser av olika slag. Carin Stoeckmann har bland annat utsetts till Årets företagare 2018, Årets kvinnliga stjärnskott Syd 2012, till Mäktigaste entreprenör och Byggmästar’n till Sveriges friskaste företag 2019.

Vad gör du som är extra bra, tror du?

– Jag har förmånen att ha extra bra medarbetare. Det är nyckeln till framgång. Medarbetarna är med och utvecklar företaget. Vi jobbar internt mycket i olika forum, så en fråga kan dryftas i många olika forum och jag försöker vara med så mycket jag kan och lyssna in.

För det är inte ett företags storlek som styr intressen och vad man kan utveckla inom bolaget, menar hon. Själv har hon alltid varit intresserad av till exempel arbetsmiljö och drivit den frågan.

– Jag är ganska envis. Vill jag uppnå något så tar jag mig dit på ett eller annat sätt. Jag är väldigt målmedveten. Men jag måste så klart ha hjälp av min organisation.

Och Carin Stoeckmann vet nästan alltid vad hon vill – om det inte är glasklart tar hon sig en funderare och kommer fram till något. Det märks på sättet hon pratar. Carin svarar alltid genast.

– Jag är också väldigt nyfiken och tycker om att lära mig nya saker. Jag suger upp information, lär mig och tar med mig denna in i andra forum där jag bollar den vidare för att utveckla saker hela tiden. 

De utmärkelser och priser som Carin Stoeckmann och hennes företag har fått genom åren betyder mycket.

– Det ger en enorm energiboost. När man jobbar med något så blir man hemmablind. Då är det alltid väldigt betydelsefullt att få uppmärksamhet och uppskattning utifrån. Det ligger väl lite i den svenska mentaliteten att man har svårt att klappa sig själv på axeln tillräckligt ofta.

För Carin Stoeckmann har omvärldsbevakning alltid varit en av de roliga delarna av jobbet som bygg-vd.
Foto: Nomi Melin Lundgren

Byggmästar’n må vara en framgångssaga, men bolaget har också haft motgångar.

– O ja, det har nog alla människor och företag. Vi har haft verksamheter som inte alls har fungerat.

Det var framför allt bolagets södra region, Malmö Entreprenad närmare bestämt, som hade stora svårigheter med dålig lönsamhet och andra problem för ett par år sedan (2016–2017). Det slog mot hela företaget.

– Det är sådant som äter upp en. Jag var väldigt orolig och fick lägga mycket tid och kraft på att tänka på hur vi skulle lösa det. När en del av företaget fungerar dåligt så påverkar det så mycket, alltifrån kassaflöden till oroliga medarbetare. Vi fick jobba hårt för att vända den avdelningen.

Andra sammanhang där Carin Stoeckmanns namn dyker upp på webben är mer politiskt färgade. Det är debattartiklar och uttalanden där hon tar ställning i olika frågor. Ett område där Carin Stoeckmann har stuckit ut hakan är hyresregleringen. Den ska bort, anser hon. Hon har bland annat sagt att hyresregleringen är en anledning till att hennes eget bolag inte bygger hyresrätter.

– Hyresregleringen gör det svårt att bygga med lönsamhet. Nu när räntan är så låg går det med nöd och näppe ihop.

Januariöverenskommelsen gläntade på dörren till en uppluckring av hyreslagstiftningen.

– Förändringen är inte betydelsefull egentligen, men den innebär en öppning.

Men det finns ju företag som klarar att bygga hyresrätter med lönsamhet?

– Den låga räntan är en förklaring. Det är också ofta företag som bygger små lägenheter med bidrag. Dessa togs bort, men ska återinföras, men även där har det skett en inbromsning. I övrigt handlar det om att hitta system för byggandet som går att repetera för att få ner kostnaderna. Det är nödvändigt för att få investeringskalkylen att gå ihop.

Carin Stoeckmann tycker att hyresrätter är ett viktigt komplement på bostadsmarknaden.

– Men ur jämlikhetsperspektiv så är det bra att äga. Då får du del av bostadens värdeutveckling. Även för unga är det bra att kunna göra en bostadsresa.

En annan fråga som är superviktig, särskilt för små  och medelstora företag, och där det finns mycket att göra, enligt Byggmästar’ns vd, är upphandling.

– Byggsektorn står för en stor andel av alla upphandlingar. Men kraven vid offentlig upphandling gör att många små och medelstora företag inte kan lämna anbud. Kvalificeringskraven är så höga. Det kan handla om omsättningskrav eller krav på att man ska ha genomfört ett visst antal projekt. Ibland är kraven inte ens relevanta. Det är frustrerande för många företag som kanske jobbar mest lokalt och därför inte haft möjlighet att kvalificera sig. Då kan man känna sig exkluderad. Jag fick många samtal om detta när jag jobbade i SME-utskottet. Det är även viktigt för sund konkurrens.

Sund konkurrens är ett prioriterat område för Sveriges Byggindustrier.
Foto: Mattias de Frumerie

Ett steg i rätt riktning inom det här området är att Sveriges Byggindustrier har beslutat att inrätta ett nationellt utskott som ska diskutera upphandlingsfrågor. Ett viktigt steg för att främja sund konkurrens, anser hon.

Som nybliven ordförande i Sveriges Byggindustrier har Carin Stoeckmann i uppgift att driva ett antal frågor som organisationen prioriterar. De fyra områdena är: kompetensförsörjning, sund konkurrens, säkerhet och attraktiva kollektivavtal. 

Som en röd tråd genom alla dessa löper digitalisering och hållbarhet.

– De ligger där och andas som en lunga.

Digitaliseringen är viktig på flera sätt. 

– Dels för att vi som driver byggföretag ska kunna jobba smartare och effektivare, dels för att vi som organisation ska kunna ge mer medlemsnytta. 

Det är här och nu. Men om man lyfter blicken har digitaliseringen än vidare betydelse. Det handlar om allas vår miljö.

– Om man tittar på de globala målen i Agenda 2030 så är digitalisering väldigt viktig bland annat för klimat- och hållbarhetsutvecklingen. Ska vi klara att jobba hållbart måste vi jobba mer digitalt.

Det handlar om alltifrån att ta fram energi- och klimatberäkningar till logistik och materialinköp.

– Allt detta hör hemma i BIM-miljö.

Så länge allting fungerar så finns det ingen anledning för vd eller chefer att vara inne och pilla i detaljer och styra upp, tycker Carin Stoeckmann.
Foto: Mattias de Frumerie

Byggbranschen hör till de branscher som har lägst grad av digitalisering generellt. 

– Ja, vi ligger efter, men många företag jobbar ganska hårt med frågan. Men vi måste ha med oss kunden också. 

Det offentliga ligger efter, tycker Carin Stoeckmann.

– Jag har ännu inte sett en enda offentlig upphandling i BIM-miljö, och snart kommer det krav på klimatdeklarationer från Boverket.

För att digitaliseringen ska slå igenom brett i branschen så måste det komma politiska beslut om digitala byggprojekt. 

– Det måste finnas en tydlig kravställan, inte bara i pilotprojekt, utan i verkliga projekt. Signaler som ”nu kör vi”. Ska vi klara Agenda 2030 så måste vi rappa på. Vi kommer att intensifiera vårt arbete mot politikerna inom detta område. Det är en viktig näringslivsfråga.

Byggmästar’n i Skåne har haft några projekt halvt om halvt i BIM-miljö.

– Vi är i ett tidigt nyfiket skede, skulle man kunna säga, men vi har inte haft något projekt som varit helt BIM:at. När vi jobbar med inköp är vi nära i mål med digitaliseringen och även vad gäller arbetsmiljöarbetet. Det vi måste jobba mer med är själva BIM-miljön.

En sak som hon tycker är spännande är att börja nyttja drönare mer i produktionen, för att exempelvis kunna mäta köldbryggor och för logistikplanering.

Det är spännande med det nya.

– Ju mer man lär sig om något, desto mer förstår man också nyttan. Jag tycker att det är bra att ta intryck från andra områden och se hur vi kan omsätta erfarenheterna eller den kunskapen hos oss – i det egna företaget och i branschen som helhet.

De utvecklingsfrågor som Carin Stoeckmann tickar lite extra för är Agenda 2030, digitalisering och sund konkurrens.

– Dessa är viktigast för branschen som helhet. Jag tycker att Sveriges Byggindustrier har fångat in framtidsfrågorna på ett bra sätt. Men hållbarhet och digitalisering är väldigt mycket här och nu. Det händer oerhört mycket spännande.

Ekonomen Carin Stoeckmann ångrar inte att hon blev byggare.
Foto: Mattias de Frumerie

Vem är hon då, kvinnan som ska leda byggarnas branschorganisation framöver? 

I den skånska myllan, på Hortensiagatan 1 i Helsingborg närmare bestämt, drygt 55 mil från Sveriges Byggindustriers kansli på Storgatan i Stockholm, finns en del av svaret. Här på Byggmästar’ns Helsingborgskontor har Carin Stoeckmann sin dagliga bas. Det är veckan efter midsommar och i Helsingborg är det full sommar. På Hortensiagatan händer inte mycket och på E6:an mot Malmö löper semestertrafiken på i makligare takt än annars.

Den röda logotypen med det vajande pilträdet fyller upp nästan hela fasaden ut mot gatan. Här jobbar Carin och hennes make och cirka 20 andra medarbetare. 

Carins make Per Stoeckmann är också ekonom. I företaget jobbar han med ekonomi och bokföring, och hon mer med organisation, marknadsföring och med projektens ekonomi. De har jobbat ihop sedan 1995. Och den 9 september firade paret 20-årig bröllopsdag.

– Det funkar bra. Vi ses knappt. Jag flänger runt mycket. När vi är hemma försöker vi vara lediga. Då vill jag stänga av jobbhjärnan, annars går den på högvarv. Jag har blivit bättre på det med åren.

I takt med att bolaget har blivit större har hon också kunna lämna över en del uppgifter till andra. 

– Digitaliseringen har också underlättat. Sedan 2007 kommer till exempel leverantörsfakturor digitalt. Det har gjort en enorm skillnad.  

Byggmästar’n har kontor här i Helsingborg, Arlöv och i Landskrona.

– Det är korta avstånd här nere, men vi har många telefon- eller Skype-möten ändå för att minska på transporterna. Det spar både tid och miljö, men ibland är det viktigt att träffas personligen också.

På Byggmästar’ns Helsingborgskontor har Carin Stoeckmann sin dagliga bas.
Foto: Nomi Melin Lundgren

I snitt en dag i veckan är Carin Stoeckmann i Stockholm. Hon har möten med Sveriges Byggindustrier och i Svenskt Näringsliv, där hon också sitter i styrelsen.

– Det är viktigt för oss att ha ett bra samarbete med Svenskt Näringsliv. Det hänger ihop. Detsamma gäller Catharina Elmsäter-Svärd.

Veckan efter midsommar är det lugnt på kontoret i Helsingborg. Många av projektledarna är ute på byggen och stämmer av inför semestern. Det är ett öppet och ljust kontor med mycket konst på väggarna. Konsten är ett intresse, hos Carin, men kanske främst hos pappa Christer Dahlén, som grundade företaget år 1993. En trappa i mitten leder upp till andra våningen där de flesta kontors- och sammanträdesrum liksom köksdelen ligger.

– Vi håller på med hockey-VM, säger Carin och visar mot bordshockeyspelet som står uppställt. Jag tog mig till kvartsfinal. Jag gick som segrare genom hela gruppen. Det var John, en platschef, som slog ut mig. Han är provanställd så han blev lite rädd, men det är ju bra. Jag vill ju ha medarbetare som är engagerade, säger Carin Stoeckmann med en lätt blinkning.

Det är Erik Westesson, entreprenadingenjör på företaget, som har satt ihop det avancerade gruppspelsschemat och satt upp reglerna.

– Man måste ha lite roligt på jobbet också, säger han. 

Själv ska han spela kvartsfinal senare under dagen.

– Jag har märkt att finnarna oftast vinner, så det gäller att positionera sig, säger han.

Ishockey-VM pågår på Byggmästar’n i Skåne.
Foto: Nomi Melin Lundgren

Carin Stoeckmann är ekonom. Hon har aldrig byggt något själv, med sina egna händer.

– Men just det här huset var jag med i projekteringen av. Det var väldigt lärorikt att sitta som kund på ”andra sidan” och inse att det är väldigt många saker att ta ställning till och ta beslut om och att det är lätt att glömma en del. Ibland tycker man som entreprenör att beställaren har svårt att bestämma sig.

Vi ska ta en tur till det nya området Borstahusen vid havet i norra delen av Landskrona, där Byggmästar’n i Skåne bygger bostadsrätter. Termometern visar bara 18 grader och det är lite molnigt.

– Det är tur, för jag får inte ha shorts eller kjol på bygget.

Hon sparkar av sig sina flipflops och sätter på skor innan vi far i väg.

När Carin Stoeckmann först började i Byggmästar’n i Skåne som 22-åring var företaget i sin linda. Carin studerade fortfarande på Högskolan Väst, som då hette Högskolan Trollhättan–Uddevalla.

– Jag hade bara tänkt vara här en kort tid, men så kom nästa grej, och nästa och så nästa. 

Företaget växte och Carin med det. Parallellt med arbetet på Byggmästar’n jobbade hon på ABB. Efter hand kom frågan om vem som skulle ta över efter pappa Christer Dahlén, företagets grundare, upp.

– Vi började prata så smått om framtiden. Till slut var jag tvungen att välja.

Hon valde familjeföretaget. 

Det var 1999. Men det var inte aktuellt att ta över just då. Carin satt med ett litet barn i famnen och så småningom skulle det komma ett till.

– Men vi började planera för det. Jag bjöds in i olika processer som jag inte hade tagit del av tidigare för att få större bredd.

Carin skickades också på byggutbildning, ”inte en sådan som gör att hon kan bygga hängbroar, utan en motsvarande utbildning som platscheferna får gå”, enligt Christer Dahlén. Och sex år senare, när Carin Stoeckmann var 32 år gammal, tog hon över vd-skapet efter sin pappa.

– Där och då tyckte jag att jag var jättegammal. Den dagen jag tog över som vd lät pappa mig vara det. Jag tror inte att det fungerar om före detta vd fortsätter agera som vd. Visst kan det vara svårt att ta över ett familjeföretag, men i vårt fall har det fungerat bra.

Carin Stoeckmann loggar in i personalliggaren i bilen, det är rutin.
Foto: Nomi Melin Lundgren

Pappa Christer Dahlén är fortfarande styrelseordförande i bolaget.

Och det är verkligen ett familjeföretag. Vid sidan av att styrelsen utgörs av familjen, Carin, pappa och Carins båda bröder, så arbetar även Carins make Per i bolaget.

– Men det var inte på jobbet vi träffades. Han började jobba här före mig. Men våra barn gör annat.

Hon ser det inte som ett problem att styrelsen i familjeföretaget saknar en extern representant.

– Båda mina bröder jobbar med IT. Det är väldigt bra kompetens att ha i styrelsen. Jag får väldigt bra input från dem. Och när det gäller byggdelen har jag en hel bransch att fråga.

När Carin Stoeckmann axlade vd-rollen hade Byggmästar’n i Skåne en omsättning på 200 miljoner kronor och cirka 80 anställda. I dag omsätter bolaget 1 miljard kronor och har cirka 200 anställda.

En fin utveckling, minst sagt.

– Jag är inte ensam i företaget. Det är vi tillsammans som når framgång. Du måste ha duktiga medarbetare. Vi är ett tjänsteproduktionsföretag, så det gäller att fånga de medarbetare som har de egenskaper och kompetenser som bolaget behöver för att utvecklas.

När Carin Stoeckmann söker nya medarbetare är hon mer intresserad av inställning än av utbildningsnivå. Att man är nyfikenhetsdriven, drivs av mål och gillar att lära nytt är egenskaper som går hem hos Carin Stoeckmann och Byggmästar’n i Skåne.

– Fångar du upp den typen av medarbetare så händer det grejer. Du klarar inte ensam att rodda runt värden på 1 miljard kronor.

Tillväxt är ett av bolagets ekonomiska mål, men det ligger inte överst. Det gör däremot lönsamhet.

– Och har man lönsamhet leder det nästan med automatik till tillväxt om du har en fungerande organisation.

Vilken typ av ledare är du?

– Jag tror att mina medarbetare tycker att jag har bra omvärldskoll och vill ligga steget före. Jag vill vara väl förberedd på regelförändringar och trender hos kunder, till exempel. Jag har ett stort hjärta också. Jag bryr mig om mina medarbetare. De ska må bra, och gör de inte det så känner jag empati. 

Hon hoppas och tror också att de upplever att hon är en person som de anställda känner att de kan prata med. 

– Jag har haft hantverkare som har ringt mig direkt och skällt om något. Det är det bästa som kan hända. Att de kan ringa vd:n och känna att hon är en schyst person som vill väl. Man får jobba väldigt fritt under mig om man levererar. Man får ta egna beslut för att nå fram till målet inom ramen för sitt område.

Carin Stoeckmann beskriver sitt ledarskap som situationsanpassat. Med det menar hon att så länge allting fungerar så finns det ingen anledning för vd eller chefer att vara inne och pilla i detaljer och styra upp. Då måste medarbetarna få jobba fritt och ha sin kreativitet och mera ge feedback på arbetet.

– Det är när det inte fungerar som man måste vara där och backa upp.

Väl framme vid Borstahusen i Landskrona loggar Carin Stoeckmann in i personalliggaren i bilen.

– Jag har det som rutin att logga in och ut i bilen.

Carin Stoeckmann på projektet Borstahusen i Landskrona där Byggmästar’n bygger bostäder. Jens Lindberg är platschef.
Foto: Nomi Melin Lundgren

Platschef Jens Lindberg och arbetsledare Sebastian Skantz visar runt på projektet som ska vara klart i januari nästa år. Än så länge jobbar Byggmästar’n enbart i Skåne, och de kommer att hålla sig där inom överskådlig tid, enligt Carin Stoeckmann.

På väg tillbaka till Helsingborg genom det böljande skånska landskapet passerar vi en golfbana, Landskrona GK. Böljande gröna greener så långt ögat når.

– Min egen golfbag står och skräpar i vår källare. Jag betalar medlemskap i klubben men har inte hållit i en klubba på fem år. Men jag kommer säkert i gång igen någon gång.

Golfkarriären inleddes på Carins möhippa.

– Jag fick lektioner och hela tjejgänget stod och tittade på och gav mig poäng. Jag fastnade för det. Det var roligt. Socialt. Vi spelade hela familjen, men nu är det bara hästar som gäller för min dotter, medan sonen gillar att flyga drönare.

Att göra något annat, som att vara i stallet till exempel, har blivit ett bra sätt att släppa jobbet.

– Då stänger jag av. Det är jätteskönt. Men rider gör jag inte själv längre. Jag får ont i knäna och då är det inte roligt längre.

Utanför kontoret på Hortensiagatan åker skorna av och flipflopparna på igen.

– Från maj till september går jag så mycket jag kan i flipflops, så får folk tycka vad de vill om det, säger Carin Stoeckmann, innan hon knallar tillbaka in på kontoret. 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Kort om Carin Stoeckmann

Ålder: 47.

Familj: Maken Per och två barn.

Utbildning: Ekonomi vid Högskolan Väst, tidigare Högskolan Trollhättan–Uddevalla.

Karriär: ABB, Byggmästar’n i Skåne. Styrelseuppdrag i Sveriges Byggindustrier och i Svenskt Näringsliv samt i ytterligare fyra bolag (Ratio, SM Entreprenad, Skånemark samt ledamot i Upphandlingsmyndighetens insynsråd). 

Gör: Vd för Byggmästar’n i Skåne och ny ordförande i Sveriges Byggindustrier. Ledamot i Svenskt Näringslivs styrelse samt ledamot i ytterligare fyra bolag.

Bor: I Höganäs.

Intressen: Vara i stallet med dottern.

Kuriosa: Är en mycket dålig medlem i golfklubben St Arild GK och livrädd för åska efter en incident i barndomen.

Är du sugen på mer?
I Byggindustrin nr 14 2019 finns mer matnyttigt om Carin Stoeckmann:
  • Carin Stoeckmanns fem tips för dig som ska axla vd-rollen.
  • Tre röster om Carin Stoeckmann som person - bland annat pappa Christer Dahlén.
  • Carin Stoeckmann bjuder på tre tips för ett mer digitalt bolag.

Du som är prenumerant hittar Byggindustrin nr 14 2019 här. 

Vill du bli prenumerant? Tecka en prenumeration här.

 

”Min favoritluft finns i Rocky Mountains”

Julia Luongo leder arbetet med nya tjänsten Ramboll Shair.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/min-favoritluft-finns-i-rocky-mountains-29279

Dårhuset som blev borätter

Historien om hur långbad och lobotomeringar ersattes av attraktiva bostadsrätter.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/darhuset-som-blev-boratter-29284

Jan Henriksson: "Jag ger inte upp"

Nystart efter konkursen av Q-gruppens byggbolag.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jan-henriksson-jag-ger-inte-upp-29271

Pressen på svartbyggarna ska öka

Regeringen lovar regeländringar som ska göra det lättare att jaga skurkföretag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/pressen-pa-svartbyggarna-ska-oka-29269

Markus Näslund fortsätter fokusera på målet

Ishockeyspelaren har hittat en ny passion i fastighetsutveckling.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/markus-naslund-fortsatter-fokusera-pa-malet-29149

Byggaren som blev stenrik amerikan

Fattig smålänning blev en av de mest framgångsrika byggföretagarna i USA.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggaren-som-blev-stenrik-amerikan-29176

Stöd till innovation i branschen har tredubblats

Sammanlagt närmare 2 miljarder kronor att söka till innovationer.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/stod-till-innovation-i-branschen-har-tredubblats-29174

Bygg på schyssta villkor: Så effektiviserar digitala verktyg branschen

Annons.
Digitala tjänster kan leda till en bättre och mer transparent byggbransch.
https://byggindustrin.se/sponsrat/infobric/bygg-pa-schyssta-villkor-sa-effektiviserar-digitala-verktyg-branschen-29331

Lokal byggare samlar udda uppdrag

Spa mitt på Älven och hotell i trädtopparna får Vittjärvshus att gå igång.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/lokal-byggare-samlar-udda-uppdrag-29173

Framåt för hissrevolutionärer i Arbrå

Otippad trio bakom idé att bygga nya hissar i gamla hus med enbart trappor.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/framat-hissrevolutionarer-i-arbra-29172

LISTA: Här är de svenska uppfinningarna som bygger världen

Sverige är ett litet land, men vår uppfinnings­rikedom lämnar avtryck världen över.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/lista-har-ar-de-svenska-uppfinningarna-som-bygger-varlden-29144

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.