Meny

Heléne Lundmarks nisch – modulhus-entreprenör

Heléne Lundmarks nisch – modulhus-entreprenör

Möbelsnickare, tapetserare, snickare, byggprojektledare, och Bas-U. Heléne Lundmark i Arvidsjaur har jobbat med det mesta. Nu kan hon även lägga till titeln som delägare i ett modulhusföretag.

Det tar några dagar för Byggindustrin att nå Heléne Lundmark. Hon har varit iväg upp till fjälls för att jobba med företaget MDH Byggs uppdrag med vindkraftsanläggningar och mobiltäckningen har varit dålig. När hon är tillbaka på kontoret i Arvidsjaur går det lättare att tala mer om hennes engagemang i företaget Modulhus i Norr som hon startade tillsammans med två andra delägare 2016.

 – Vi importerar stålcontainrar från ett schweiziskt bolag med tillverkning i Shanghai, berättar hon.

Idén till modulhusföretaget kom från början från nuvarande delägaren och gruvbultstillverkaren Sture Åberg i Gällivare. Han såg potentialen till snabba bostäder i och med stadsflyttarna i Kiruna och Malmberget men ville ha en kompanjon som var kunnig inom bygg. Valet föll på MDH Bygg med uppemot 20 anställda.

– Våra vägar korsades och nu har vi startat Modulhus i Norr ihop. De kommande fem–tio åren kommer det att behövas många tillfälliga bostäder uppe i Malmfälten. Utöver att det alltid är många ingenjörer och gruvarbetare som flyger in för att jobba under veckorna som behöver bostäder så finns behovet även för de som ska flytta och bygga städerna, säger Heléne Lundmark.


Snabba stålmoduler

Affärsidén är nu att erbjuda stålmoduler med en leveranstid på fyra månader från order till att det går att kliva in i byggnaden. Modulerna levereras som ”flat pack”, det vill säga att stålramarna som går att packa så väl att tre husmoduler ryms i en och samma fartygscontainer från Kina, vilket leder till pressade fraktkostnader. Att valet föll på stål som material var att produktionstakten i Kina ligger på 200–400 enheter i månaden och att priset blir lägre än för trä.

– Vi konkurrerar inte med trämodulerna, de har ett helt annat tillverkningssätt och annat prisläge. Trä är dyrare och mer tidskrävande, även om även de har fått ner tiden i sina produktionslinjer. Jag ser det snarare som att vi kompletterar varandra, säger Heléne Lundmark.

Genom ett avtal mellan de båda företagen som Heléne Lundmark jobbar på kan MDH Byggs snickare montera modulerna och även förse dem med en yttre fasad och olika invändiga tillval.

– Vi har valt att inte köpa några kinesiska installationer utan sätter själva in vatten, avlopp och el så att det ska bli enligt svensk standard. I vår roll som byggare vet vi vilka problem det kan bli om inte installationerna blir som de ska.

Stålstommen är mer tålig än trä, men ett problem med stål är att det både leder värme och kyla. Modulerna ska ändå komma ner i de BBR-krav som finns för tillfälliga bostäder, garanterar Heléne Lundmark.

– Vi har hittat en egen lösning och har satt isolering som högsta prio. Kylvandringen särskilt i hörnen har varit ett problem, men genom att sätta ett vinkeljärn istället för en fyrkantsprofil där så isolerar vi inte mot hörnet utan förbi hörnet, skulle man kunna säga. Bostäder som ska stå längre än ett år rekommenderar vi tilläggsisolering, säger hon.


Forskningssamarbete

Inspiration och kunskap kommer även från Luleå tekniska universitet (LTU) och Heléne Lundmark lovordar möjligheten för företagare att få delta i olika forskningsprojekt.

– Vi ansökte och sade att de gärna får använda vår modul. Den fick sedan stå i Gällivare under ett år för att de skulle kunna studera den under alla årstider och det var riktigt duktiga arkitektur- och ingenjörsstudenter som granskade den.

Hon fortsätter:

– De har hjälpt oss med en del energiberäkningar och även om vi visste mycket sedan tidigare så gav det en del nya infallsvinklar, bland annat vilken stor skillnad det blir med kylpåverkan om det blåser ute. Det har vi tagit till oss, säger hon.

En första leverans har gått till ett sjukhus i Tromsö i Norge som använder modulen till ett externt tvättrum.

– Vi har inte satsat så mycket på vår försäljning ännu för vi ville vara helt säkra på att vi har den produkt som vi vill sälja först. Vi har inte bråttom. Just nu för vi diskussioner med stat, större fastighetsbolag, campingar och eventföretag bland annat.


Bygg en del av uppväxten

Heléne Lundmark har en brokig bakgrund. Hon växte upp i en jordbrukarfamilj som även hade ett grossistföretag som sålde byggmaterial.

– Jag är uppvuxen med att springa runt med spikpaket och göra olika ärenden. Så kunskapen om vad allt var och vad det användes till har jag med mig hemifrån, det har gett mig en hel del gratis.

Det egna yrkeslivet började dock som kock hemma i Skellefteå. Därefter utbildade hon sig till möbelsnickare och tapetserare med eget företag. När MDH Bygg startade i Arvidsjaur 2005 flyttade hon dit och jobbade som snickare under cirka fem år.

– Att ha jobbat som snickare är otroligt mycket värt när jag nu jobbar med kalkyl och projektledning. Även idag när ett projekt närmar sig slutbesiktning bangar jag inte för att ta på mig jobbyxorna och verktygen och rycka in, säger hon

Byggkonjunkturen har varit god i norra Sverige ända sedan MDH Bygg startade och företaget har inte behövt friställa någon ens vintertid, berättar Heléne Lundmark.

– I Skellefteå råder just nu närmast byggboom och det poppar upp både höghus och annat. Även i inlandet så händer det en hel del och vi fortsätter våra uppdrag med vindkraftsprojekt och ska snart köra igång ett större projekt med en byggnad till testbranschen för bilindustrin som är stor här uppe. Men exakt vad det handlar om kan jag inte säga, det är mycket som måste hållas hemligt bilföretagen emellan.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Frivillig räddare i nöden

Namn: Heléne Lundmark.

Utbildning: Företagsledning, företagsekonomi, projektledning, Bas P och Bas U, byggteknisk internutbildning med ritningslära.

Karriär: Sitter i ledningsgruppen för MDH Bygg samt delägare i Modulhus i Norr.

Uppväxt i: Skellefteå.

Bor: Arvidsjaur och Skellefteå.

Familj: Sambo, två vuxna barn, två bonusbarn samt två barnbarn.

Intressen: Frivillig sjöräddare inom Svenska Sjöräddningssällskapet. Hundträning med arbetande sök och spårhund.

Drivkrafter på jobbet: Möten med nya människor och projekt som är utvecklande och stimulerande.

Med mobilen som verktyg

Entreprenörsduo vill hjälpa byggare att hålla reda på maskiner och verktyg
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/med-mobilen-som-verktyg-29045

När stadsbiblioteket var måltavla

Stockholmsbyggnaden utsatt av bitter tonåring med fickorna fulla av svartkrut.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nar-stadsbiblioteket-var-maltavla-29046

Hon är branschens bråkigaste bygg-vd

Orädd, rättfram och högljudd har hon utmanat och ruskat om branschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ar-branschens-brakigaste-bygg-vd-28977

Hyperloop – en 1700-talsidé på experimentstadiet

Professorn reder ut hyperloopens historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hyperloop-en-1700-talside-pa-experimentstadiet-28959

”Arkitektur ska skapa en upplevelse”

Avgående vd Johanna Ferlin berättar om tiden på Tengbom.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/arkitektur-ska-skapa-en-upplevelse-28962

Nyab erövrar Norrland

Från litet stängselföretag till byggare med miljardomsättning.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nyab-erovrar-norrland-28833

Skredet i Tuve: "Vi vadade i gyttja"

Helgläsning: Byggindustrin har träffat överlevare från jordskredet som tog nio liv i Tuve.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/skredet-i-tuve-vi-vadade-i-gyttja-28242

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
https://byggindustrin.se/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

Vi listar Sveriges brutalaste byggnader

Sju projekt från 1960- och 1970-talet med raka linjer och råa fasader.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-listar-sveriges-brutalaste-byggnader-28838

"Rektorn bad mig sänka ribban"

Pia Berg vill att yrkesprogrammen ska ta eleverna på allvar.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/rektorn-bad-mig-sanka-ribban-28902

Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje

Hon började som hårmodell men är i dag en av byggbranschens ledande krafter.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/miljoprofilen-amanda-borneke-kanner-klimatgladje-28827

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.