Meny

Heléne Lundmarks nisch – modulhus-entreprenör

Heléne Lundmarks nisch – modulhus-entreprenör

Möbelsnickare, tapetserare, snickare, byggprojektledare, och Bas-U. Heléne Lundmark i Arvidsjaur har jobbat med det mesta. Nu kan hon även lägga till titeln som delägare i ett modulhusföretag.

Det tar några dagar för Byggindustrin att nå Heléne Lundmark. Hon har varit iväg upp till fjälls för att jobba med företaget MDH Byggs uppdrag med vindkraftsanläggningar och mobiltäckningen har varit dålig. När hon är tillbaka på kontoret i Arvidsjaur går det lättare att tala mer om hennes engagemang i företaget Modulhus i Norr som hon startade tillsammans med två andra delägare 2016.

 – Vi importerar stålcontainrar från ett schweiziskt bolag med tillverkning i Shanghai, berättar hon.

Idén till modulhusföretaget kom från början från nuvarande delägaren och gruvbultstillverkaren Sture Åberg i Gällivare. Han såg potentialen till snabba bostäder i och med stadsflyttarna i Kiruna och Malmberget men ville ha en kompanjon som var kunnig inom bygg. Valet föll på MDH Bygg med uppemot 20 anställda.

– Våra vägar korsades och nu har vi startat Modulhus i Norr ihop. De kommande fem–tio åren kommer det att behövas många tillfälliga bostäder uppe i Malmfälten. Utöver att det alltid är många ingenjörer och gruvarbetare som flyger in för att jobba under veckorna som behöver bostäder så finns behovet även för de som ska flytta och bygga städerna, säger Heléne Lundmark.


Snabba stålmoduler

Affärsidén är nu att erbjuda stålmoduler med en leveranstid på fyra månader från order till att det går att kliva in i byggnaden. Modulerna levereras som ”flat pack”, det vill säga att stålramarna som går att packa så väl att tre husmoduler ryms i en och samma fartygscontainer från Kina, vilket leder till pressade fraktkostnader. Att valet föll på stål som material var att produktionstakten i Kina ligger på 200–400 enheter i månaden och att priset blir lägre än för trä.

– Vi konkurrerar inte med trämodulerna, de har ett helt annat tillverkningssätt och annat prisläge. Trä är dyrare och mer tidskrävande, även om även de har fått ner tiden i sina produktionslinjer. Jag ser det snarare som att vi kompletterar varandra, säger Heléne Lundmark.

Genom ett avtal mellan de båda företagen som Heléne Lundmark jobbar på kan MDH Byggs snickare montera modulerna och även förse dem med en yttre fasad och olika invändiga tillval.

– Vi har valt att inte köpa några kinesiska installationer utan sätter själva in vatten, avlopp och el så att det ska bli enligt svensk standard. I vår roll som byggare vet vi vilka problem det kan bli om inte installationerna blir som de ska.

Stålstommen är mer tålig än trä, men ett problem med stål är att det både leder värme och kyla. Modulerna ska ändå komma ner i de BBR-krav som finns för tillfälliga bostäder, garanterar Heléne Lundmark.

– Vi har hittat en egen lösning och har satt isolering som högsta prio. Kylvandringen särskilt i hörnen har varit ett problem, men genom att sätta ett vinkeljärn istället för en fyrkantsprofil där så isolerar vi inte mot hörnet utan förbi hörnet, skulle man kunna säga. Bostäder som ska stå längre än ett år rekommenderar vi tilläggsisolering, säger hon.


Forskningssamarbete

Inspiration och kunskap kommer även från Luleå tekniska universitet (LTU) och Heléne Lundmark lovordar möjligheten för företagare att få delta i olika forskningsprojekt.

– Vi ansökte och sade att de gärna får använda vår modul. Den fick sedan stå i Gällivare under ett år för att de skulle kunna studera den under alla årstider och det var riktigt duktiga arkitektur- och ingenjörsstudenter som granskade den.

Hon fortsätter:

– De har hjälpt oss med en del energiberäkningar och även om vi visste mycket sedan tidigare så gav det en del nya infallsvinklar, bland annat vilken stor skillnad det blir med kylpåverkan om det blåser ute. Det har vi tagit till oss, säger hon.

En första leverans har gått till ett sjukhus i Tromsö i Norge som använder modulen till ett externt tvättrum.

– Vi har inte satsat så mycket på vår försäljning ännu för vi ville vara helt säkra på att vi har den produkt som vi vill sälja först. Vi har inte bråttom. Just nu för vi diskussioner med stat, större fastighetsbolag, campingar och eventföretag bland annat.


Bygg en del av uppväxten

Heléne Lundmark har en brokig bakgrund. Hon växte upp i en jordbrukarfamilj som även hade ett grossistföretag som sålde byggmaterial.

– Jag är uppvuxen med att springa runt med spikpaket och göra olika ärenden. Så kunskapen om vad allt var och vad det användes till har jag med mig hemifrån, det har gett mig en hel del gratis.

Det egna yrkeslivet började dock som kock hemma i Skellefteå. Därefter utbildade hon sig till möbelsnickare och tapetserare med eget företag. När MDH Bygg startade i Arvidsjaur 2005 flyttade hon dit och jobbade som snickare under cirka fem år.

– Att ha jobbat som snickare är otroligt mycket värt när jag nu jobbar med kalkyl och projektledning. Även idag när ett projekt närmar sig slutbesiktning bangar jag inte för att ta på mig jobbyxorna och verktygen och rycka in, säger hon

Byggkonjunkturen har varit god i norra Sverige ända sedan MDH Bygg startade och företaget har inte behövt friställa någon ens vintertid, berättar Heléne Lundmark.

– I Skellefteå råder just nu närmast byggboom och det poppar upp både höghus och annat. Även i inlandet så händer det en hel del och vi fortsätter våra uppdrag med vindkraftsprojekt och ska snart köra igång ett större projekt med en byggnad till testbranschen för bilindustrin som är stor här uppe. Men exakt vad det handlar om kan jag inte säga, det är mycket som måste hållas hemligt bilföretagen emellan.

Frivillig räddare i nöden

Namn: Heléne Lundmark.

Utbildning: Företagsledning, företagsekonomi, projektledning, Bas P och Bas U, byggteknisk internutbildning med ritningslära.

Karriär: Sitter i ledningsgruppen för MDH Bygg samt delägare i Modulhus i Norr.

Uppväxt i: Skellefteå.

Bor: Arvidsjaur och Skellefteå.

Familj: Sambo, två vuxna barn, två bonusbarn samt två barnbarn.

Intressen: Frivillig sjöräddare inom Svenska Sjöräddningssällskapet. Hundträning med arbetande sök och spårhund.

Drivkrafter på jobbet: Möten med nya människor och projekt som är utvecklande och stimulerande.

Vem har ansvaret?

Hur långt sträcker sig arbetsgivarens säkerhetsansvar?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vem-har-ansvaret-28467
Cecilia Österman är arbetsmiljöforskare och utbildare.

”Doktor i sunt förnuft”

Cecilia Österman är expert på arbetsmiljö.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/doktor-i-sunt-fornuft-28465

Fem trygga byggen

Vi listar projekt som haft säkerhet och trivsel i fokus.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/fem-trygga-byggen-28464
Ulf Jonsson, Zenguns grundare.

“Jag är Zenguns kulturminister”

Grundaren Ulf Jonsson om byggbolagets första tio år.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-ar-zenguns-kulturminister-28448

Minderåriga skadades på bygget

Byggarkivet om en oroväckande utveckling.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/minderariga-skadades-pa-bygget-28450

”Klimatoron gör det svårt att sova”

Emma Hult är byggnadsingenjören som blev politiker.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/klimatoron-gor-det-svart-att-sova-28343

AI kan lösa branschens stora framtidsfrågor

Digital strateg: "Ketchupeffekten börjar synas."
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ai-kan-losa-branschens-stora-framtidsfragor-28350

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
https://byggindustrin.se/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

Uppfinnaren som såg nyttan med tomma rör

Erik Abbing är rörmokarsonen som vill revolutionera våra rör.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/uppfinnaren-som-sag-nyttan-med-tomma-ror-28364

Höjda röster om en ny Ölandsbro

Debatten blossar upp: bristfällig betong och ständigt köskapande underhållsarbeten.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hojda-roster-om-en-ny-olandsbro-28362

Håll huvudet kallt

Utblick: Byggarbetare har det hett om öronen.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hall-huvudet-kallt-28458