Meny

Den skrivande ingenjören

Den skrivande ingenjören

Det började som ett tidsfördriv under konsultåren i Latinamerika – och slutade med den hyllade debutromanen Mannen från Albanien. Nu kommer civilingenjören Magnus Montelius efterlängtade uppföljare Åtta månader. "Det är lite svårt att få tiden att räcka till eftersom jag har ett jobb, men jag gillar att kombinera," säger han.

När Magnus Montelius i mitten av 80-talet valde att läsa till civilingenjör på Kungliga Tekniska högskolan var det varken den linjära algebran eller läran om hållfasthet som lockade.

– Mitt fokus var att arbeta utomlands, och då var ingenjörsyrket biljetten ut i världen, berättar Magnus Montelius som kort efter avklarat examensarbete på Filippinerna flyttade till Tanzania för arbete inom FN och senare för Swecos räkning arbetade under flera år i Latinamerika.

I dag är han verksam som konsult hos Sweco med fokus på frågor som rör avfall, vatten och avlopp, men har sedan ett knappt decennium en parallell karriär som författare.

– Min första bok, Mannen från Albanien, kom till under mina många timmar av dödtid som jag ägnade åt att vänta på olika personer i Latinamerika. Som konsult ville jag alltid vara på plats först och i tid, men när ingen dök upp tog jag fram min anteckningsbok och skrev. Och skrev om. Och skrev igen. 

Boken, som kom ut 2011, fick ett varmt mottagande av läsare och kritiker och såldes vidare till åtta länder, men när det var dags för den ofta så svåra uppföljaren valde Montelius att byta kalla kriget mot nutid och en helt ny uppsättning romankaraktärer.

– Det hann gå några år mellan böckerna. Dels hade jag en liten dotter och tappade lite fokus och dessutom är jag något av en perfektionist: Jag hade flera manusidéer som jag strök efter hand, en efter en. 

Men så föddes idén till det som senare skulle bli boken Åtta månader, om en pressekreterare som hamnar mitt i ett ryskt infiltrationsförsök av den svenska regeringen.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för kalla kriget och spioner, och har bra koll på politik, men jag har givetvis fått göra en hel del research.

Hur ser det arbetet ut?

– Jag har sniffat runt och pratat med personer jag känner sedan innan, och hade också stor hjälp av Carl Bildts tidigare pressekreterare Anna Charlotta Johansson som låtit sig intervjuas otalet timmar av mig. Trovärdigheten ligger i detaljerna, och hon har hjälpt mig med alltifrån slanguttryck för kabinettsekreterare – kabs – till hur hon satt placerad mitt emot sin närmaste kollega som var resesamordnare. Jag försöker också beskriva klasskillnad i hur karaktärerna samtalar med uttryck som ”så udda av dig” och snor gärna uttryck från mina kompisar.

Hur mycket kan du använda dig av dina egna erfarenheter?

– En del, som till exempel när bokens utrikesminister beskriver hur det fungerar i FN, då återger jag vad min portugisiske chef en gång sa till mig när vi jobbade tillsammans i Afrika. Researcharbetet är en mycket rolig del, men det finns alltid en risk att det går överstyr och man blir lätt besatt, även av kanske inte helt nödvändiga detaljer. 

Vanligtvis skriver författare bokserier där karaktärerna återkommer, men du har valt att skriva en helt fristående historia. Varför det?

– Jag gillar det mer och jag tror att man ska skriva det man själv gillar. Att hitta på en ny historia med nya karaktärer är en del av processen. Jag tycker om att hitta personerna och sakta lära känna dem – man behöver höra deras röst och se dem framför sig. För mig är det viktigt att jag gillar mina karaktärer, det är viktigt med antagonister, men de måste bli bättre människor med tiden. Om någon bara är en obehaglig jävel blir det en parodi.

Hur ser ditt författarskap ut, mätt i timmar och dagar?

– Jag är ledig på fredagar för att skriva och tillbringar ofta tiden på mitt lantställe i Sörmland. Det blir också mycket skrivande på helger och under semesterveckor. Aldrig kvällstid, det fungerar inte för mig. Det är lite svårt att få tiden att räcka till eftersom jag har ett jobb och en liten dotter, men jag gillar att kombinera. Min drivkraft är skrivandet, snarare än att vara författare, sedan vill man givetvis att ens böcker ska läsas och bli omtyckta. 

Händer det att du sitter en hel dag och stirrar ut genom fönstret utan att det blir något skrivet?

– Ja, det kan bli många och långa promenader. Första versionen är mentalt jobbig att skriva och tar mig nästan ett år, jag arbetar hela tiden med en tabell där jag skrivit när i historien jag ska droppa olika saker. Det är viktigt med struktur, men den får aldrig ta överhand. Den efterföljande redigeringen tycker jag är roligare, jag gillar att lägga tid på de små detaljerna. Den absoluta gränsen för effektivt skrivande är fyra timmar, längre än så går det inte.

Tror du själv att det scenario som du beskriver i boken, att ryska intressen försöker infiltrera en svensk regering, är möjligt?

– Om Rysslands kunde placera en källa i Sveriges regering, skulle man göra det? Ja, det är klart. Finns det planer på det? Säkert. Varje enskild händelse i historien är fullt möjlig, men jag har givetvis höjt insatsen i boken.

Bör vi oroa oss mer för vår granne i öst än vad vi gör?

– Ja, det tycker jag. Jag är förvisso bara en skrivande ingenjör och ingen säkerhetspolitisk analytiker, men Ryssland för en tämligen aggressiv politik, och deras mål måste inte vara en invasion – däremot vill de påverka vår politik och till exempel hålla oss borta från ett medlemskap i Nato.

Vilka fördelar tror du att din bakgrund och arbete som ingenjör har för ditt författarskap?

– Inte så många. Båda jobben kräver ganska mycket struktur, men det är ett personlighetsdrag hos mig och kommer inte med jobbet. Jag har medvetet valt att arbeta med organisation och politiska beslutsprocesser och har aldrig haft som uppgift att rita och cadda saker. Det finns förstås en trygghet i att förstå tekniken som jag arbetar med, men om pumpen skulle gå sönder hemma skulle jag aldrig laga den själv. Då tar jag in ett proffs.

Kort om Magnus Montelius

Ålder: 53 år.

Bor: På Södermalm i Stockholm men tillbringar mycket tid i fritidshuset i Sörmland.

Familj: Bor med sin dotter som fyller 11 i sommar.

Bakgrund: Civilingenjörsexamen i kemiteknik, KTH 1992. Efter examensarbete på Filippinerna arbetade Magnus Montelius på Naturvårdsverket och därefter på UNDP i Tanzania i ett par år. Lång karriär på Sweco inklusive tre år i Latinamerika (2000–2003, stationerad i Ecuador).

Fokusområden: Frågor kring ekonomi, organisation, institutionell utveckling och beslutsprocesser inom vatten, avlopp och avfall.

Giftfria installationer med Svensk uppfinning

Miljövänligt flamskyddsmedel på väg mot genombrott.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/giftfria-installationer-med-svensk-uppfinning-28602

Branschens doldis har största budgeten

Han har 256 miljarder i potten.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/branschens-doldis-har-storsta-budgeten-28600

”Mer snabbtåg åt folket”

Sweco Sveriges vd Ann-Louise Lökholm Klasson vill kavla upp ärmarna.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/mer-snabbtag-folket-28596

Ny stadsdel formas digitalt

Standardiserade handlingar hjälper Hangar 5 att växa fram.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ny-stadsdel-formas-digitalt-28588

Är norrmännens säkerhetstänk bättre?

Byggindustrin försöker ringa in lik­heter och skillnader i grannländernas säkerhetsarbete.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ar-norrmannens-sakerhetstank-battre-28515

Bitarna som ska få anläggning att lyfta

Fyra konkreta åtgärder som kan bli viktiga hörnstenar när sektorn lägger framtidspusslet.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bitarna-som-ska-fa-anlaggning-att-lyfta-28506

"Pappa såg arbetskamrater falla"

Britt-Marie Johansson Dufwas pappa är en av byggarbetarna på den legendariska bilden.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/pappa-sag-arbetskamrater-falla-28510

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
https://byggindustrin.se/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

Nu finns bygghjälmen som tål sneda slag

Nawar Toma och hans femmannaföretag Guardio är först på bollen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/nu-finns-bygghjalmen-som-tal-sneda-slag-28505

Norge planerar undervattenstunnlar och flytande broar

Största vägprojektet i Norges historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/norge-planerar-undervattenstunnlar-och-flytande-broar-28504

Jimmy Bengtsson om vägen till toppen

"Jag har bara bytt jobb på riktigt en gång och det var när jag började på Arcona."
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jimmy-bengtsson-om-vagen-till-toppen-28499