Meny
  • Tomas Carlsson är tillbaka på NCC efter sex år som vd för Sweco.
    Foto: Johanna Åfreds

"Alla delar av NCC kan göra ett bättre resultat"

"Alla delar av NCC kan göra ett bättre resultat"

Sedan den 7 maj har Tomas Carlsson nytt arbetsrum, men ingen ny titel. Det fortsätter att stå vd och koncernchef på visitkortet, men arbetsgivaren har bytts från Sweco till NCC. Efter sex år är han tillbaka där han började, på NCC.

– Det känns som att komma hem. Men nu ska jag ägna en del tid åt att förstå skillnaderna och likheterna mot det NCC som jag lämnade. Det gäller att förstå inte bara det övergripande strukturella utan också beteende, stämningar och hur man jobbar, säger han.

De stora dragen under de senaste åren är att NCC gjort en stor omorganisation och knoppat av bostadsverksamheten till Bonava. Men 2017 blev ett turbulent år med flera vinstvarningar som mynnade ut i att förre koncernchefen Peter Wågström fick sluta. I januari 2018 blev det känt att Tomas Carlsson valts ut som efterträdare. Han säger själv att han tog chansen eftersom han tror att han kan göra skillnad och ville vara med och leda NCC till något ännu bättre. Att han skulle ha känt sig färdig med Sweco är inte en beskrivning som han vill ställa upp på.

– Färdig är inte rätt beskrivning för färdig blir man aldrig. Den dagen man är färdig ska man sluta direkt, oavsett om man har något annat att gå till. Men det var ett bra läge att sluta. Sweco hade tagit ett antal utvecklingssteg och gjorde sig färdig för nästa, säger Tomas Carlsson.

 

Hur gick rekryteringen av dig till?

– Jag har haft diskussioner med NCC:s ordförande under alla år, det är en del av mitt kontaktnät, så det var inget som var så märkvärdigt. Nu förde jag diskussioner med NCC:s styrelse och ordförande under en period om vad bolaget behöver, förväntningar och vilka möjligheter som fanns att påverka.

 

Har du fått något särskilt uppdrag av styrelsen?

– Nej egentligen inte. Men förväntan är att det ska börja gå bättre och att företaget ska fungera bättre, det är alltid ledningens ansvar. I grunden är det ett bra företag och de allra flesta gör ett fantastiskt bra arbete, men tittar man på resultatet de senaste åren så har det inte riktigt funkat. Jag tror att alla delar av verksamheten kan göra ett bättre resultat, men det uppenbara är på anläggningssidan och vissa delar av hussidan där vi måste hitta sätt att göra bättre ifrån oss.

 

Hur är det att komma in i det här läget?

– Det är bra, det finns ganska mycket att påverka och det gillar ju jag.

 

Är det kanske till och med roligare att ta över ett företag som inte går helt perfekt?

– Jag skulle kanske inte uttrycka mig i de termerna, men det är klart att det är olika typer av arbeten om man ger sig i kast med ett företag som har verksamhetsmässiga utmaningar kontra ett som har en välfungerande modell över vad man gör och försöka växa det. Det är olika typer av arbeten men båda har sina glädjeämnen och utmaningar.
 

Han tillägger:

– Apropå roligt så har jag nästan en genetisk defekt som gör att jag tycker att allt är så intressant och roligt. Det är klart att man har dagar som är tyngre, men jag kan inte påminna mig om att jag har haft någon lång svacka där det har känts som att nu går det inte längre.

Under åren på Sweco hann Tomas Carlsson genomföra uppköpet av cirka fyrtio företag samtidigt som koncernens omsättning ökade från 8 miljarder kronor till 17 miljarder kronor. Han nämner särskilt två lärdomar från Sweco som han har med sig in i NCC. Den ena är styrkan i att ha en väl definierad modell för hur företaget ska arbeta. Det andra kallar han för ”respekten för värdet av tid i organisationen”.

– Det man gör i alla företag ska ju vara värdeskapande och riktat mot kund. Men i ett konsultbolag som Sweco blir det otroligt påtagligt, man måste nästan ha upplevt det på riktigt och sett effekterna av det för att förstå det. Att man ägnar sin tid åt saker som är värdeskapande för kunderna och funderar på hur mycket internt arbete och administration man ska ägna sig åt är något jag har tagit med mig därifrån som jag tror NCC kan lära sig av. Det handlar i grund och botten om intern effektivitet.


Förändringsåtgärder på gång

NCC:s tillförordnade koncernchef Håkan Broman sade i en intervju med Byggindustrin i januari i år att NCC behöver spara 200 miljoner kronor per år, vilket bland annat skulle ske genom att supportfunktionerna, staberna, skulle flyttas närmare affärerna i en stor omorganisation. Då nämndes även att alla aktiviteter som inte bidrar till lönsamhet stryks, som exempel nämndes delar av it-satsningar, sponsring och utbildningar. Han flaggade även för att en del konsulter skulle få sluta och att det fanns en övertalighet internt. Men exakt vad som gjorts och exakt vad som kommer att göras nu vill Tomas Carlsson ogärna svara på.

– De konsulter det handlar om är främst it-konsulter. Sedan har det funnits inslag av lite för stora administrativa kostnader och mot det har det vidtagits ett antal åtgärder redan. Men inget av det rör den stora frågan. Den stora frågan är hur vi driver våra projekt.

Tomas Carlsson fortsätter:

– Vad som behöver göras får jag återkomma till när jag fått chansen att känna på organisationen lite mera. Men min utgångspunkt är att alla affärsområden kan göra lite bättre. NCC Industry och NCC Property Development har bra resultat men det är inte perfekt på något vis, där finns det utvecklingsmöjligheter. Men det uppenbara vad gäller NCC Building och NCC Infrastructure är att det finns behov att titta på projektstyrningen, där finns det skäl att titta i alla länder på vad vi kan göra bättre. Konjunkturen är alltid en faktor, men när du utvecklar ett bolag måste du främst ha en idé om hur det ska gå till och bygga upp en solid verksamhetsmodell att stå på.

 

Har du någon särskild önskan gällande samhällsbyggnadsbranschen?

– Om jag håller mig till entreprenörerna önskar jag att vi på ett bättre sätt kunde förklara det stora värde vi bidrar med och vilka fantastiska arbeten vi har att erbjuda unga människor där man får ta stort ansvar, göra ett bestående avtryck på samhället och vara med och påverka.

Naturvetare i grunden

Ålder: 53 år.

Utbildning: Naturvetenskaplig linje på gymnasiet, 1991 civilingenjörsexamen, väg- och vattenbyggnad, Chalmers. 2005 Civilekonomexamen, Executive MBA från Columbia University (NYC) och London Business School.

Karriär: Fick första jobbet på före detta praktikplatsen, NCC i Umeå, 1991. Jobbade som arbetsledare och platschef i Västerbottens inland. 1998–1999 arbetschef på NCC Roads i Linköping. 1999–2000 produktionschef Skanska, Södra länken, Stockholm. 2000 produktchef NCC Roads. 2000–2005 affärsenhetschef för nya marknader, NCC Roads. 2005–2007 regionchef för västra Sverige, NCC. 2007–2012 vd för NCC Construction Sweden. 2012–2018 vd och koncernchef på Sweco. Sedan 7 maj 2018 vd och koncernchef för NCC.

Uppväxt: Umeå.

Bor: Bromma, Stockholm.

Familj: Fru och två tonårsbarn.

Fritid: ”Fritid och jobb flyter ofta ihop till en diffus massa men för mig gör det inte så mycket att det är så. De gånger jag är ledig tycker jag om att resa, läsa böcker, äta god mat”.

Beskriv ditt ledarskap: ”Jag är intresserad, närvarande och hyfsat kravställande”.

Så är en bra ledare: ”En bra ledare ska vara intresserad av människor och i sitt innersta hjärta vilja att det går bra både för medarbetarna och för organisationen. Jag brukar också säga att man ska vara sig själv men med eftertanke. Det betyder att man ska fundera över vad de egna egenskaperna innebär för det arbete man bedriver. Jag brukar också trycka på att man ska dra nytta av det man är bra på och vara öppen och ta hjälp med det man inte är så bra på”.

Vem har ansvaret?

Hur långt sträcker sig arbetsgivarens säkerhetsansvar?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vem-har-ansvaret-28467
Cecilia Österman är arbetsmiljöforskare och utbildare.

”Doktor i sunt förnuft”

Cecilia Österman är expert på arbetsmiljö.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/doktor-i-sunt-fornuft-28465

Fem trygga byggen

Vi listar projekt som haft säkerhet och trivsel i fokus.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/fem-trygga-byggen-28464
Ulf Jonsson, Zenguns grundare.

“Jag är Zenguns kulturminister”

Grundaren Ulf Jonsson om byggbolagets första tio år.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-ar-zenguns-kulturminister-28448

Minderåriga skadades på bygget

Byggarkivet om en oroväckande utveckling.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/minderariga-skadades-pa-bygget-28450

”Klimatoron gör det svårt att sova”

Emma Hult är byggnadsingenjören som blev politiker.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/klimatoron-gor-det-svart-att-sova-28343

AI kan lösa branschens stora framtidsfrågor

Digital strateg: "Ketchupeffekten börjar synas."
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ai-kan-losa-branschens-stora-framtidsfragor-28350

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
https://byggindustrin.se/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

Uppfinnaren som såg nyttan med tomma rör

Erik Abbing är rörmokarsonen som vill revolutionera våra rör.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/uppfinnaren-som-sag-nyttan-med-tomma-ror-28364

Höjda röster om en ny Ölandsbro

Debatten blossar upp: bristfällig betong och ständigt köskapande underhållsarbeten.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hojda-roster-om-en-ny-olandsbro-28362

Håll huvudet kallt

Utblick: Byggarbetare har det hett om öronen.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hall-huvudet-kallt-28458