Meny

Utvecklingen går vidare – och skapar en ny rollfördelning

Utvecklingen går vidare – och skapar en ny rollfördelning

Ramirent har gjort Den temporära fabriken till ett eget affärsområde som ska expandera internationellt.

Just nu pågår ytterligare ett jätteprojektet med konceptet, Sergel i Central Stockholm, och ytterligare projekt är på gång i bland annat Norge och Finland. Operatörer som på detta vis sköter alla försörjningstjänster på byggen spås bli en allt starkare trend – och lär skapa en ny rollfördelning i den allt mer industrialiserade byggprocessen.

Ramirents reception på byggarbetsplatsen Sergehuset i Stockholm liknar allt annat en gammaldags klassisk byggbod för arbetsledning. Här är ombonat, prydligt och varmt där ansvarige för inskrivning/receptionen Linnea Nyström tar emot. Bakom receptionen sitter Ramirents ledningsteam som styr hela konceptet Den Temporära Fabriken och alla försörjningstjänsterna för bygget.

Byggplatsen är omgärdad av smart inpusslade byggbodar, skyddsstaket, trafiksäkerhetsmoduler och en behaglig belysning som ger gångtrafikanterna en känsla av trygghet.

In- och uttransporter dirigeras in efter ett schema från det externa logistikcentret och allt material och alla maskiner finns på rätt plats vid rätt tid åt alla medverkande producerande entreprenörer. 

Som en ”materialare”

– Vi blev upphandlade av byggherren Vasakronan i tidigt skede efter att ha presenterat våra lösningar i 3D och med filmer. Efter att vi upphandlats gällande alla försörjningstjänster fanns förutsättningarna klara för byggplatsen och blev en utgångspunkt för de producerande entreprenörenas anbud, säger Mikael Jonsson, ansvarig för Den temporära fabriken hos Ramirent.

Ungefär 800 yrkesarbetare från en lång rad olika producerande entreprenörer arbetar i Sergel-projektet som omfattar flera olika huskroppar med kontor, affärer och lägenheter. Alla har de Ramirents koncept som sin gemensamma grund för att kunna producera så effektivt och säkert som möjligt.

– Vi är lite som en erfaren ”materialare” i en hockeyklubb – ser till att allt som behövs finns på plats, att allt flyter på och att det är god stämning, så att laget kan prestera på topp, säger Mikael Jonsson.

Internationell expansion

Nu ska företaget använda konceptet i flera projekt i Sverige, Norge och Finland. Centraleuropa står näst på tur.

– Ja, vi har en tydlig strategi att utveckla, sprida och expandera Den temporära fabriken internationellt, säger Mikael Jonsson.

Han tror att operatörer för alla sorters försörjningstjänster på byggplatser blir en allt starkare trend.

– Det finns en så tydlig potential att spara pengar, öka säkerhet och minska miljöbelastningen, genom att ha en enda samordnad struktur för försörjningstjänsterna, säger Mikael Jonsson.

Industrialisering – på riktigt

Konceptet ligger i linje med utvecklingen mot en mer industrialiserad byggprocess. Och kan effektivt fungera ihop med både klassisk platsbyggande och med modulariserat och prefabricerat byggande.

– Tänker man visionärt så kan konceptet bli hur spännande som helst ihop med självstyrande transportenheter och robotiserat byggande eller ihopmontering av färdiga enheter från fabrik. Lägger man till möjligheter med AI, där system och enskilda maskiner kan lära och förbättra själva, blir det ännu mer spännande, säger Mikael Jonsson.

Han tror att i takt med att BIM, nya digitala gemensamma byggspråk som Coclass och andra innovationer, så kan nya lösningar för försörjningssystem och produktion byggas ihop till ett flöde som i princip är det samma som i de ledande fasta industrierna.

Hur utvecklingen än går vidare på olika plan så är det många som ser operatören av försörjningstjänster som en ny roll, som upphandlas i tidiga skeden direkt av byggherren och ger grunden för producerande entreprenörer på byggplatsen.

– Vi ska ge produktionen de bästa förutsättningarna att bygga och installera. Oavsett hur dessa entreprenörer utvecklar sina metoder och arbetssätt med nya lösningar, säger Mikael Jonsson.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Strul inför övergången till nya Id-korten

"Det är inget jättestort problem"
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/strul-infor-overgangen-till-nya-id-korten-29091

Nu börjar jakten på årets produktnyhet

Fokus på innovation när Nordbyggs Guldmedalj ska delas ut.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/nu-borjar-jakten-pa-arets-produktnyhet-29075

Branschens utsläpp fortsätter öka

Oroande utveckling inom bygg.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/branschens-utslapp-fortsatter-oka-29089

Serneke har hittat köpare av Karlatornet

"En enorm milstolpe i den fortsatta utvecklingen av Karlastaden".
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/serneke-har-hittat-kopare-av-karlatornet-29082

Fjorton döda på byggen förra året

Byggnadsarbetarens granskning ger dyster bild.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/fjorton-doda-pa-byggen-forra-aret-29079

Greppar klubban i byggkoncernen

Har flera tunga styrelseuppdrag.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/greppar-klubban-i-byggkoncernen-29074

Full fart framåt för Fleaty

Appen för byggtransporter har fått en bra start.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/full-fart-framat-fleaty-29068

Stora fördelar med ytterväggar i betong

Annons.
De flesta byggprojekt idag är styrda av höga kvalitetskrav och snäva tidsramar.
https://byggindustrin.se/sponsrat/abetong/stora-fordelar-med-yttervaggar-i-betong-29059

Därför byter de roller med varandra

Rotation i Bokloks ledningsgrupp.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/darfor-byter-de-roller-med-varandra-29069

Här är de 300 största teknikkonsulterna i Sverige

Norden dominerar i toppen.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/har-ar-de-300-storsta-teknikkonsulterna-i-sverige-29035

Serneke slopar sina tre affärsområden

“Vi vill inte bli ett trögt och toppstyrt storbolag”
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/serneke-slopar-sina-tre-affarsomraden-29065

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.