Meny
  • Isabellestipendiaterna Sonja Larsson, Stephanie Olsson, Fanny Wikerud och Frida Turegård tillsammans med initiativtagaren Isabelle Mcallister.

Trippelt upp när Isabellestipendiet delades ut

Trippelt upp när Isabellestipendiet delades ut

I dag delades Isabellestipendiet ut på Bo & Bygg på Stockholmsmässan. I år prisades hela tre satsningar inom byggbranschen istället för en. Byggindustrin har pratat med alla vinnare.

Till skillnad från tidigare år valde juryn att dela ut pris till inte bara en, utan tre representanter inom byggbranschen. Vinnarna blev HR-strategen Sonja Larsson, snickaren Stephanie Olsson och målarduon Fanny Wikerud och Frida Turegård.

– I år har vi haft möjlighet att lyfta tre olika vinnare av Isabellestipendiet som representerar olika delar av förändrings- och jämställdhetsarbetet inom byggbranschen. Vi har perspektivet från arbetsgivarnas sida, från byggolvet och från egenföretagarens synvinkel, säger Isabelle McAllister.

Stephanie Olsson är snickare på Veidekke i Göteborg. Hon är aktiv i byggbranschens kvinnliga nätverk, Näta, och har även varit med och startat upp ett kvinnligt nätverk inom Veidekke.
– Jag har själv varit byggnadsarbetare i tio år. Ofta har jag varit ensam tjej och vet att det är skönt att ha stöd från andra kvinnor i branschen, säger hon till Byggindustrin.

Har det blivit lättare att som kvinna jobba inom bygg under dina tio år i branschen?
– Ja, det får jag ändå säga. I dag ser företagen oftare fördelarna med att se till att arbetsklimatet är bra för alla. Men det är fortfarande långt kvar och det finns många fördomar och normer att bryta.

Vad är ditt råd till byggtjejer som vantrivs i arbetsklimatet?
– Stå på dig, ta hjälp från fackligt håll om du behöver. Det kan såklart vara svårt för vissa. Det är en av anledningarna till att de kvinnliga nätverken finns, att vi ska kunna stödja varandra.

I somras startade kollegorna tillika grannarna Fanny Wikerud och Frida Turegård upp det egna måleriföretaget Färgstarkt i Skövde. De har båda erfarenheter av machokulturen i en mansdominerad bransch.
– Vi vill vara det som andra inte är, säger Fanny Wikerud.
I samband med uppstarten av företaget startade Fanny och Frida ett Instagram-konto som har fått stor uppmärksamhet.
– Istället för att lägga upp bilder på en färdigmålad vägg började vi med sketcher som med humor beskriver hur det ser ut i branschen och livet som egenföretagare, säger Fanny Wikerud.

Sonja Larsson arbetar med HR på Erik Larsson Bygg som tog fram uppförandekoden Byggkurage. Hon berättar att arbetet började i den tråkiga utvecklingen i kulturen på arbetsplatsen.

– Vi hade en jargong mellan oss som inte gick att vända. Det blev starten på ett helhetsgrepp om kulturen hos oss och i branschen i stort, säger Sonja Larsson.

Isabellestipendiet instiftades 2011 av inredaren och programledaren Isabelle McAllister. Med stipendiet vill hon uppmärksamma kvinnor som arbetar inom byggbranschen och uppmuntra fler till att utbilda sig till hantverkare. Genom att synliggöra fler kvinnor vill hon öka jämställdheten inom branschen.

Stipendiet på 20 000 kronor vardera delades ut till respektive tre vinnare och finansieras av Peab, Bo & Bygg och MVB AB.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Juryns motiveringar

Sonja Larsson, HR-strateg på Erik Larsson Bygg AB

”Med stort hjärta och mod tar hon sig an frågan kring machokultur, både internt och externt inom hela byggbranschen. Hon står upp för de som inte vågar och tar diskussionerna när andra ledare backar. För sitt otroliga driv till att motverka machokulturen ur ett chefsperspektiv tilldelas Sonja Larsson 2019 års Isabellestipendium.”

Stephanie Olsson, snickare på Veidekke

”Hon inspirerar andra genom att kämpa för alla kvinnor i branschen och lägger otaliga timmar på att göra verkligheten bättre ute på byggena. Årets Isabellestipendium går till snickaren Stephanie Olsson för att hon tar fighten för andra och banar vägen för nästa generations byggarbetare.”

Frida Turegård och Fanny Wikerud, målare på Färgstark Skövde

Denna färgstarka målarduo vill inspirera andra till att följa sina drömmar och genom sitt Instagramkonto visar de upp en annan sida av byggbranschen. De bryter normer genom att våga satsa på sig själva och publicera sådant som inte förväntas av kvinnor, hantverkare eller egenföretagare. Därför är Frida Turegård och Fanny Wikerud två förebilder inom branschen och mer än värda att få 2019 års Isabellestipendium.”

Trakasserierna på Västlänken fortsätter

”Nu drabbas även entreprenörerna”.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/trakasserierna-pa-vastlanken-fortsatter-29122

Finskt storuppdrag för Peab

Bygger för 38 miljoner euro.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/finskt-storuppdrag-peab-29127

JM:s högsta kajbygge snart redo för skybar

Restaurangen längst upp får 360 graders utsikt.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/jms-hogsta-kajbygge-snart-redo-skybar-29080

Ny organisation på Tyréns

Geografiska regioner ersatta av nationella divisioner.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/ny-organisation-pa-tyrens-29123

Bonava: ”Vi är inte nöjda”

Bostadsutvecklaren sänkte aktieutdelningen.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/bonava-vi-ar-inte-nojda-29124

NCC slår ihop dotterbolag

"Nu ska vi ta det bästa ur varje bolag"
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/ncc-slar-ihop-dotterbolag-29121

Bildspecial: Här är megaborren som ska gå under Stockholm

"Elektra" ska borra i fyra år.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/bildspecial-har-ar-megaborren-som-ska-ga-under-stockholm-29112

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
https://byggindustrin.se/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

Bygg forsätter vara klimatbov

"Branschen måste bli mer medveten"
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/bygg-forsatter-vara-klimatbov-29103

Sprickor i januariöverenskommelsen

Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/sprickor-i-januarioverenskommelsen-29106

Lågpriskonkurrens eller ökad produktivitet?

Smarta lösningar får större marknad.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/lagpriskonkurrens-eller-okad-produktivitet-29105

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.