Meny
  • "Det allmänna intrycket från oss närvarande var att mötet var bättre än väntat", säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Lennart Weiss om bostadssamtalen

Lennart Weiss om bostadssamtalen

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, sammanfattar diskussionen från gårdagens stormöte mellan byggbranschen och regeringen.

– Det allmänna intrycket från oss närvarande var att mötet var bättre än väntat. Självklart ska ord följas av handling men det vore närmast självmål att bjuda in till den här sortens samtal och sedan inte göra något. Vad som kan tänkas komma ut av dem är svårt att bedöma men förväntningarna har ökat. Per Bolund aviserade att man överväger att kalla branschen igen till hösten, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Löfven och byggbranschen i 5 timmar långt möte

Det rådde enligt honom stor samsyn från branschen att kreditrestriktionerna skapat problem för framförallt unga hushåll och att det bidragit till fallet i bostadsbyggandet i särskilt Stockholm och Göteborg. Finansinspektionen fick hård kritik från flera som yttrade sig.

– Min personliga bild är att regeringen inser att det behövs nya politiska initiativ på detta område och att det sakteliga börjar etableras en någorlunda riktig problemanalys, att det finns öppningar för vissa nya förslag, säger Lennart Weiss.

Flera branschrepresentanter pekade enligt Lennart Weiss på att de nya kreditrestriktionerna som är på väg från Finansinspektionen mot hyresbostäder kommer att begränsa utlåningen och fördyra finansieringen. Andra krav som framfördes från olika håll till regeringen gällde önskan om en samlad syn på hur framtidens bostäder ska finansieras.

Införandet av startlån och subventionerat bosparande för unga, undantagslösningar från kreditrestriktionerna för förstagångsköpare och att beskattningen inom bostadssektorn generellt ses över med syfte att skapa rättvisa villkor mellan olika upplåtelseformerna var andra önskemål. Att öka utbudet genom att pressa kommunerna att öka planberedskapen, möjliggöra för typgodkännande av koncepthus för ökad industrialisering, och att göra bostadsbyggandet till ett riksintresse med syfte att balansera övriga riksintressen var ytterligare exempel på ämnen som lyftes, berättar Lennart Weiss.

Gällande punkten om hållbarhet rapporterar Lennart Weiss att det rådde en stor samsyn mellan branschen och regeringen om att ambitionerna måste öka. 

– Alla var positiva till regeringens kommande lag om obligatoriska klimatdeklarationer. Rent allmänt var flertalet optimistiska om perioden efter 2030. Då finns fossilfritt stål och cement samt plusenergihus. Prioriterat är att finna nya grepp fram tills dess. I detta sammanhang lyftes energiåtgärder mot miljonprogrammet fram som en viktig åtgärd.

Under bostadssamtalen avhandlades även kompetensförsörjning och hur man ska skapa en sund byggbransch.

– Regeringen aviserade en rad åtgärder för att främja kompetensförsörjningen men också initiativ med syfte att mota fusk med skatter och lönedumpning. Både regeringen och branschen ansåg att den nytillsatta Byggmarknadskommissionen blir viktig för att kartlägga läget och presentera förslag till nya åtgärder, summerar Lennart Weiss.  

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Byggindustrin testar nya smittskyddsspelet

Webb-tv: Ramboll släpper mobilspel i kampen mot corona.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/byggindustrin-testar-nya-smittskyddsspelet-29476

Lugn och ro med mötesbås i modulform

Framery bygger modulbås för stimmiga arbetsplatser.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/lugn-och-ro-med-motesbas-i-modulform-29394

Tecknar avtal för miljarder

Skanska får tunga uppdrag i USA.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/tecknar-avtal-miljarder-29474

De kandiderar till Guldhuset

Otraditionella bakgrunder bland årets nominerade.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/de-kandiderar-till-guldhuset-29468

Lyckat försök med lösull på Skanska

"När det går snabbare blir byggkostnaderna lägre".
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/lyckat-forsok-med-losull-pa-skanska-29472

Peab drar tillbaka ordinarie utdelningsförslag

"Styrelsen finner det lämpligt"
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/peab-drar-tillbaka-ordinarie-utdelningsforslag-29470

Renovering av industrifastighet blev totalsanering

Forsens arbete i Kryddfabriken utökades.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/renovering-av-industrifastighet-blev-totalsanering-29469

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
https://byggindustrin.se/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

Skanska driver på klimatarbete i USA

Nytt verktyg mäter inbäddad koldioxid i byggnader.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/skanska-driver-pa-klimatarbete-i-usa-29461

Värsta scenariot: 64 000 jobb kan försvinna

Byggföretagen släpper specialrapport om coronaläget.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/varsta-scenariot-64-000-jobb-kan-forsvinna-29464

"Branschen kommer göra riskanalyser på helt annat sätt”

Tror på nya insikter efter corona.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/branschen-kommer-gora-riskanalyser-pa-helt-annat-satt-29463

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.