Meny

Bodomten Ove – föregångaren till Den temporära fabriken

Bodomten Ove – föregångaren till Den temporära fabriken

Det var en gång en bodtomte som hette Ove. Han höll ordning och reda på en lång rad av Skanskas byggen i Mellansverige. När han var med blev projekten lönsamma. I grunden är det samma filosofi – fast i mycket större omfattning – som Ramirent nu använder i sitt koncept ”Den temporära fabriken” med smeknamnet ”Bodtomte 2.0”.

Låter det som en saga? Kanske det men det är en sannsaga. 

Går man tillbaka ett par decennier i tiden fanns det många äldre byggnadsarbetare som slitit ut sin kroppar. Men bland andra Ramirent förstod att deras värdefulla erfarenheter kunde användas på andra sätt än att gjuta och snickra. Vissa blev kvar på arbetsplatsen som ”bodtomtar”, en viktig resurs.

– De tog hand om bland annat maskin- och försörjningslagren och lärlingar. De öppnade grindarna och höll allmän ordning på byggplatser, berättar Mikael Jonsson, chef för affärsområdet Den temporära fabriken på Ramirent och med drygt 30 år i branschen.

Bodtomtarna var ofta värdefulla medarbetare. 

– Jag minns särskilt när jag frågade en platschef på Skanska i Mellansverige vilka av hans projekt som var mest lönsamma. Då svarade han ”jo, det är de där Ove är med”. Ove var hans bodtomte, och han såg till att projekten flöt på bra och spred god stämning.

Nytt koncept med gruvindustrin

Men med lågkonjunkturen rationaliserades bodtomtarna bort. Nya idéer om arbets- och projektledning infördes, med flera tjänstemän i stället för byggtomtarna.

– Men efter en tid insåg nog många att byggtomtarna lämnade ett tomrum efter sig. Deras erfarenheter och insatser hade ju ofta betytt att projekten funkat bättre i praktiken, i vardagen, menar Mikael Jonsson.

Det var dags att damma av och utveckla det gamla bodtomte-konceptet. I bland annat England uppstod företag som erbjöd vissa stöd- och försörjningsfunktioner på byggen, som till exempel byggbodar, logistik, arbetsmiljö och brandsäkerhet. Det vill säga en del av den totala arbetsplatsomkostnaden (APO:n).

I Sverige tog Ramirent ett mycket större grepp och utvecklade ett koncept för i princip hela APO:n och alla insatser som ingår i den; bodar, maskiner, försörjningslager, transporter, logistik, sopor, miljö, all säkerhet, passage, olika utbildningar, digitala system för bokningar av utrustning och andra tjänster.

– Det var för Boliden och för deras gruvprojekt ibland annat Aitik och Garpenberg. Vi blev upphandlade att ta hand om alla försörjningstjänster så att entreprenörerna kunde fokusera helt på sin kärnverksamhet och få en gemensam struktur i gruvorna, berättar Mikael Jonsson.

Urban Escape första stora bygget

Projekten föll väl ut och Boliden fortsatt att arbeta efter detta koncept. Ramirent såg potentialen i detta och vidareutvecklade ”bodtomtekoncept”.

– Vi såg att det kunde ge stora förtjänster inte minst i större byggprojekt i logistiskt knepiga miljöer, som i innerstadslägen. Det första byggprojektet där vi kom att använda vårt koncept Den temporära fabriken blev Urban Escape i centrala Stockholm med start år 2015. Med en modig beställare som hjälpte oss att utveckla tankarna vidare fick vi använda konceptet i ett mycket komplext projekt, och uppnådde ett mycket gott resultat, säger Mikael Jonsson.

Nu har Ramirent fortsatt att använda konceptet i flera projekt, bland annat Sergel – också det i centrala Stockholm. Den temporära fabriken har blivit ett eget affärsområde och Ramirent sprider det nu i en strategisk satsning såväl inom Sverige som till andra länder.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Strul inför övergången till nya Id-korten

"Det är inget jättestort problem"
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/strul-infor-overgangen-till-nya-id-korten-29091

Nu börjar jakten på årets produktnyhet

Fokus på innovation när Nordbyggs Guldmedalj ska delas ut.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/nu-borjar-jakten-pa-arets-produktnyhet-29075

Branschens utsläpp fortsätter öka

Oroande utveckling inom bygg.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/branschens-utslapp-fortsatter-oka-29089

Serneke har hittat köpare av Karlatornet

"En enorm milstolpe i den fortsatta utvecklingen av Karlastaden".
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/serneke-har-hittat-kopare-av-karlatornet-29082

Fjorton döda på byggen förra året

Byggnadsarbetarens granskning ger dyster bild.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/fjorton-doda-pa-byggen-forra-aret-29079

Greppar klubban i byggkoncernen

Har flera tunga styrelseuppdrag.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/greppar-klubban-i-byggkoncernen-29074

Full fart framåt för Fleaty

Appen för byggtransporter har fått en bra start.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/full-fart-framat-fleaty-29068

Stora fördelar med ytterväggar i betong

Annons.
De flesta byggprojekt idag är styrda av höga kvalitetskrav och snäva tidsramar.
https://byggindustrin.se/sponsrat/abetong/stora-fordelar-med-yttervaggar-i-betong-29059

Därför byter de roller med varandra

Rotation i Bokloks ledningsgrupp.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/darfor-byter-de-roller-med-varandra-29069

Här är de 300 största teknikkonsulterna i Sverige

Norden dominerar i toppen.
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/har-ar-de-300-storsta-teknikkonsulterna-i-sverige-29035

Serneke slopar sina tre affärsområden

“Vi vill inte bli ett trögt och toppstyrt storbolag”
Nyhet
https://byggindustrin.se/artikel/nyhet/serneke-slopar-sina-tre-affarsomraden-29065

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.