Meny

Vår bransch kan lära mycket av Oakland A’s i baseball

Nima Assadi

Vår bransch kan lära mycket av Oakland A’s i baseball

Fyra dagar utan att ha lämnat konferensområdet under Autodesk University 2019 i Las Vegas är nu över. Och om jag hade minsta tvivel tidigare så kan jag nu konstatera att det inte längre är brist på datorkraft, användarvänliga programvaror, ny teknologi eller innovationstakt som håller tillbaka utvecklingen i vår bransch.
12 000 besökare från design-, bygg-, tillverknings- och IT-industrin var på plats vid årets konferens i Las Vegas och kunde välja bland över 700 olika pass att delta i.
Om man blev trött av att sitta och lyssna kunde mingla med branschkollegor runt om i världen eller gå runt i den stora utställningshallen som bland annat visade upp det senaste inom robotteknik, 3D-skrivare samt AR- och VR.

Människan i fokus
Ny teknik och nya produkter i all ära. Årets fokus var i stället på människor och hur vi kan börja utföra uppgifter i vårt dagliga arbete på ett bättre sätt.
2000-talets stora buzzword BIM nämndes knappt under de pass jag besökte och de som sett fram emot att se häftiga 3D-renderingar eller att höra om mängdavtagning, kollisionskontroll och 4D-simulering blev nog besvikna. För de som med mig hellre fokuserar på syfte och utfall än en viss typ av programfunktion var känslan snarare: Äntligen!
Att Billy Beane var en av konferensens första huvudtalare gav nog en indikation på vad arrangören ville förmedla.
Billy är sedan 1997 General Manager för basebollaget Oakland A’s. Anledningen till att jag vet detta är eftersom filmen Moneyball från 2011, med bl.a. Brad Pitt i huvudrollen som just Billy Beane, är baserad på Oakland A’s införande av en ny metod för att identifiera och värva spelare till sitt lag. En metod som kom att förändra hela basebollvärlden.  
Billy berättade om hur hans lag, som har bland de lägsta lönebudgetarna i serien, varje säsong lyckas placera sig i toppen av tabellen. För att ta sig från botten till toppen var de tvungna att göra två stora förändringar:

  1. Sluta gömma sig bakom ”men vi har alltid gjort såhär”. Det funkade bevisligen inte längre.
  2. Sluta använda samma metoder som sina konkurrenter. För att kompensera för lönegapet behövde de göra annorlunda för att kunna konkurrera med de bästa.

Det allra viktigaste för en basebollspelare är att lyckas ta sig till nästa bas. Det spelar ingen roll hur lång du är, hur mycket du väger, hur hårt du slår eller hur snabbt/långsamt du springer så länge du tar dig till nästa bas. Den gamla metoden gick ut på att ranka spelare efter de fyra förstnämnda egenskaperna, inom basebollen kallat ”pass the eye test”.
Den nya metoden gick ut på att enbart fokusera det sistnämnda, hur ofta tar sig spelaren vidare till nästa bas och vad blir lönekostnaden för detta per intjänad poäng?
Resultatet blev ett lag som med hjälp av tillgängliga data och en enkel matematisk analys började betala för rätt saker (intjänade poäng) i stället för något annat.
Innan införandet av den nya metoden låg Oaklands snitt på 3–5 lyckade spelarvärvningar av 100. Med den nya metoden har samma snitt de senaste åren legat på 13 av 100.

Våga bryta ny mark
Det finns enligt mig väldigt många likheter mellan det som Billy Beane beskriver och vår vardag i byggbranschen. Olika varianter på ”men vi har alltid gjort såhär” hör man nog i de allra flesta beslutsrum med jämna intervall och vem har inte varit i, eller hört om, projekt som optimerar fel saker. Bland branschutmaningar nämns ofta att ta beslut på rätt information och att korrekt väga in alla påverkbara faktorer.  
”Sjöar” av information finns det gott om redan i dag men det är upp till oss som bransch att tillsammans skapa förutsättningar för flöden däremellan. Detta så att vi både kan ta rätt beslut samt förmedla informationen i nästa led.
Arrangören demonstrerade under konferens upp en rad exempel som tydligt visar att de tekniska förutsättningarna redan finns på plats. Det är nu upp till oss branschaktörer att våga bryta invanda mönster. 
Årets upplaga av Autodesk University var den 27:e i ordning och min första. Och förutom nya lärdomar tar jag med mig ett kvitto på att vi faktiskt gör en del bra saker här hemma. Branschkollegor från Sverige fanns under veckan med både som talare och som vinnare när utmärkelser till innovativa projekt delades ut. Låt oss tillsammans fortsätta driva på utvecklingen!

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Johanna Åfreds

"Livet efter 2020"

"Ett skede med mycket kunskap och alldeles för lite aktivitet", skriver Johanna Åfreds.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/livet-efter-2020-29177

Arbetsmiljökedja – länkar som kan bli starkare!

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/arbetsmiljokedja-lankar-som-kan-bli-starkare-29168

Hållbart samhällsbyggande förutsätter ett proaktivt ledarskap

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/hallbart-samhallsbyggande-forutsatter-ett-proaktivt-ledarskap-29093
Viktor Ginner

På spår mot klimatneutrala storstäder

Senast Snåret handlar om stadsbyggnadskontoren i landets tre största städer.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/pa-spar-mot-klimatneutrala-storstader-29070

Samhället har inte råd att välja bort Well

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/samhallet-har-inte-rad-att-valja-bort-well-29033

Nu blir Id06 bättre och mer säkert mot fusk

"Vi måste ha  nolltolerans mot fusk i byggbranschen."
debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/nu-blir-id06-battre-och-mer-sakert-mot-fusk-29008
Viktor Ginner

Fånga dagen med en livscykelanalys

Podcasten Snåret ger fem tips för att lyckas.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/fanga-dagen-med-en-livscykelanalys-28966

Nu digitaliseras byggbranschen: Därför är smarta lås framtiden

Annons.
Infobrics nya smartlås röjer undan alla problem med nyckelhantering på ett bygge.
https://byggindustrin.se/sponsrat/infobric/nu-digitaliseras-byggbranschen-darfor-ar-smarta-las-framtiden-29189

Vi har gått bakåt när det gäller brandskyddet

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/vi-har-gatt-bakat-nar-det-galler-brandskyddet-28944

En hög byggtakt kräver bättre brandskydd

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/en-hog-byggtakt-kraver-battre-brandskydd-28903
Nomi Melin Lundgren

"För möss och belägringar"

Nomi Melin Lundgren skriver om stugor, cirkulär ekonomi och möss.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/moss-och-belagringar-28817

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.