Meny

Snacka om digitalisering!

Viktor Ginner

Snacka om digitalisering!

Visst finns det digitala initiativ och processer i byggsektorn. Problemet är bara att alla fortfarande kommunicerar i vitt skilda format – om de kommunicerar alls. 

I senaste avsnittet av Snåret möts därför en tung panel för att diskutera lösningar som kan ge oss ett enhetligt språk och gemensamma begrepp i byggbranschens digitalisering.

Som ett hav av isolerade informationsöar. Så beskrivs ofta den digitala sammansättningen av byggprocessen idag. Även om det gjorts framsteg i enskilda moment så tar det stopp när ettor och nollor ska förflyttas till nästa fas eller till en annan yrkesgrupp.

 

Johan Stribeck, Tikab, Viktor Ginner, Svensk Byggtjänst, Jan-Olof Edgar, Svensk Byggtjänst, och Susanne Nellemann Ek, BIM Alliance.
Foto: Linn Blomqvist

I snitt räknas samma siffror om åtta gånger i ett byggprojekt. Orsaken är framförallt att de inblandade i processens olika delar rör sig i separerade modeller och pratar olika digitala språk. Översättningen däremellan är sällan särskilt effektiv. 

Allt för ofta blir lösningen att dra ut data på papper för överföring till nästa system där allt vi gör är att producera gårdagens handlingar med ny teknik. Med en sådan hantering skapas inte de obrutna informationskedjor som ska ge ökad produktivitet och minskat slöseri i branschen. Det finns dock lösningar!

 

LÄS MER: Debatt - BIM kräver mer än digitalisering av gamla arbetssätt

 

Här är några av de framkomliga vägar som pekas ut av panelen i det senaste avsnittet av Snåret:
 

  1. Individuellt ansvar: Självdisciplin

I grunden handlar det om individuellt ansvar. Det är alltid lätt att ropa på åtgärder högre upp i näringskedjan, men alla i branschen måste vara disciplinerade och inte bara arbeta på i gamla invanda mönster.
 

  1. Företagets ansvar: Uppdelningen av BIM:are och icke BIM:are leder fel

De flesta företag har identifierat behovet av kompetens inom BIM, det vill säga byggnadsinformationsmodellering. Men det räcker inte. Alla i processen behöver arbeta med BIM eller åtminstone ha grundläggande förståelse för principerna. Det måste bli ett slut på uppdelningen av vi och dem, eller rättare sagt BIM:are och icke BIM:are.   

Johan Stribeck från Tikab, som är en av deltagarna i panelen, har haft höga ambitioner i rollen som BIM- och VDC-ansvarig för projektet med Slussens ombyggnad i Stockholm. Bland annat har det funnits en överenskommelse om att alla ritningar ska levereras digitalt från projekteringsfas till produktion. I Snåret vittnar han om att de problem som uppstått aldrig handlat om brist på fungerande dataprogram. I stället är det oftast den mänskliga faktorn som satt käppar i hjulen. Inte minst på ledningsnivå. 
 

  1. Branschnivå: överenskommelse om standard och struktur på data

Susanne Nellemann Ek är nytillträdd VD för BIM Alliance. I Snåret går hon direkt på pudelns kärna och konstaterar att vi måste vara överens om standard och struktur i data för att lyckas arbeta datadrivet.

Redan idag finns lösningar för detta. Ett sådant exempel är det nya digitala klassifikationssystemet CoClass, vilket lyfts fram av Jan-Olof Edgar som är AMA-chef på Svensk Byggtjänst och återkommande gäst i Snåret. 

CoClass ger möjlighet för alla att använda samma begrepp och terminologi i samtliga skeden, programvaror och informationsleveranser. Då kan informationen färdas på ett säkert sätt genom hela kedjan. Om någon skulle slarva med stavningen eller använda en synonym vid benämning av exempelvis ett fönster, så talar koden ”QQA” entydigt om för både människa och dator att det är just begreppet fönster som avses.

Svensk Byggtjänst har tagit fram CoClass som en påbyggnad av en internationell standard. Systemet har nyligen kompletterats med tusentals nya typer som ska göra det enklare för byggbranschen att handla upp och förvalta sina byggnader och anläggningar.
 

  1. Nationell nivå: Tvingande åtgärder

Snårets experter var alla enade i önskemålet om att Sverige bör införa tvingande krav för byggbranschens digitalisering. 

Så har det bland annat sett ut i Storbritannien. Där vågar staten ta på sig ledartröjan och ställa krav på hur samhällsbyggnadssektorn ska utvecklas enligt så kallade BIM-nivåer. Alla offentligt finansierade projekt måste idag genomföras i BIM-nivå 2, som bland annat innebär enskilda 3D-modeller men kräver delad data. 

Panelen i Snåret var överens om att sådana krav är rimliga. Framförallt eftersom det i de allra flesta fall är staten eller snarare skattebetalarna som står för finansieringen.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Lyssna på podcasten

Här kan du lyssna på Snåret, avsnitt 5, BIM och jakten på ett gemensamt digitalt språk

Fortsätt gärna diskussionen här nedanför, på Facebook och på Twitter@Snaaret eller Instagram@snaaret.

Viktor Ginner

Rom byggdes inte på ett träbjälklag

Idéerna kring klimatförbättrad betong har stor klimatpotential.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/rom-byggdes-inte-pa-ett-trabjalklag-29446

Byggsektorn måste aktivt verka för en biologisk mångfald

Biologisk mångfald kan betraktas som en livförsäkring för vår framtid.
debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/byggsektorn-maste-aktivt-verka-en-biologisk-mangfald-29442
Elin Bennewitz

När bygger vi hus med genteknik?

Elin Bennewitz spånar i gränslandet mellan byggteknik och genteknik.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/nar-bygger-vi-hus-med-genteknik-29420

Så maximerar du värdet och minimerar riskerna i projekt

"Vi bör räkna med ekonomiska koncekvenser."
debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/sa-maximerar-du-vardet-och-minimerar-riskerna-i-projekt-29431

Öka klimatkraven och släpp in ungdomarna på bostadsmarknaden

Ge bättre lånevillkor till klimatsmarta bostäder.
debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/oka-klimatkraven-och-slapp-ungdomarna-pa-bostadsmarknaden-29378
Mattias de Frumerie

"Generativ design – del av evolutionen?"

Mattias de Frumerie: "Det här är en plats jag gillar."
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/generativ-design-del-av-evolutionen-29309
Anders Carlén

"Rostfritt. Svartjobb. Under bordet."

Anders Carlén om grannens - och branschens - skattefusk.
ledare
https://byggindustrin.se/artikel/ledare/rostfritt-svartjobb-under-bordet-29266

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
https://byggindustrin.se/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

"Modiga kommuner tar täten i stadsutveckling"

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/modiga-kommuner-tar-taten-i-stadsutveckling-29297

"Regeringen måste ta in fler aktörer i bostadssamtalen"

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/regeringen-maste-ta-fler-aktorer-i-bostadssamtalen-29283

"Inga byggbolag kan säga att de är klimatneutrala"

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/inga-byggbolag-kan-saga-att-de-ar-klimatneutrala-29264

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.