Meny

"För möss och belägringar"

Nomi Melin Lundgren

"För möss och belägringar"

Det heter Hwilan. Huset som skulle bli min mormor och morfars sommarställe. Jag undrar varför de valde att kalla det så. För vad jag har hört var det inte mycket till vila att vara där. Åtminstone inte under de där åren i slutet av 1950-talet när morfar byggde huset – en hallandslänga i Stockholms södra skärgård. 

Hwilan är inget pakethus, och inget fuskbygge heller. Det står på stadig grund. Byggt av tegel och rejäla plank. Enligt vittnesmål från min mamma tillbringade morfar varje vaken timme med att knacka murbruk från teglet han hämtat från K1:s gamla dass på Lidingövägen och dra ut gammal spik ur de stadiga 2-tumsplanken. Jobbigt, jovisst. Slitsamt, så klart. Trist, kanske det? 

Med finska vinterkriget i färskt minne tyckte min morfar att det var nödvändigt att både vatten- och värmeförsörjning såväl som huset självt skulle stå pall om kriget kom. Och Hwilan står stadigt än. Det gör faktiskt också de solstolar av amerikansk adirondack-modell som morfar snickrade ihop och faktiskt satt i ibland när han passerat 72. Och i förrådet finns ett lager med konserver för minst en livstid. 

Självklart att inte slösa

Mitt sommarställe Hwilan är vad vi i dag skulle kalla recyclat. Cirkulär ekonomi – där vi inte river och slänger, utan försöker hitta en annan användning för material som inte längre fyller sin funktion där de en gång verkat – har blivit nödvändigt igen. För på samma sätt som min familj kan glädjas över speciella badrumskranar och handfat och de avlutade innerdörrarna från gamla hotell Regina på Drottningagatan som lever vidare i Hwilan, borde inredning från andra hus och fastigheter kunna få ett nytt hem. Och lika självklart som det var för morfar att bygga stadigt med gedigna material ifall kriget skulle komma, lika självklart borde det vara för oss att inte slösa mer. Det har vi inte råd med. Inför hotande klimatkris måste vi ta vara på de material som blir över när en byggnad går i graven eller får ett ansiktslyft. Livscykelperspektivet måste vägas in i varje hus och varje vägbana vi bygger. Vi måste renovera varsamt. 

Varje år genererar svensk byggsektor cirka 10 miljoner ton avfall. Vårt avfallsberg får inte växa mer. Det vet varenda kotte. Eller borde veta i alla fall. Byggsektorn börjar så smått se värdet i det cirkulära flödet. På Business Arena i Stockholm nyligen berättade den danske arkitekten Niklas Nolsøe, Lendager Group, om de innovativa, moderna och snygga projekt, Upcycle Studios och The Resource Row, som han varit med om att genomföra med nästan bara återbrukat material.

Löftet håller än i dag

Till och med politikerna i EU har hajat grejen. I december 2015 presenterade EU-kommissionen ett paket om cirkulär ekonomi med en handlingsplan för åtgärder som skulle genomföras fram till den 31 oktober i år. Paketet innebar även ett förslag om revidering av sex direktiv på avfallsområdet i syfte att påverka produktens hela livscykel, där byggsektorn pekas ut som en av fem särskilt prioriterade sektorer. Här hemma händer det också grejer. Initiativ som Återbruk Väst, Sveriges Byggindustriers riktlinjer för byggavfall, Centrum för cirkulärt byggande och Informationscentrum för hållbart byggande är några som har cirkularitet på agendan. Snart kommer krav från Boverket på att göra livscykelanalyser av byggnader och anläggningar. Då kan man få certifiering, och det är fint.

Vad cirkulär ekonomi kallades på 1950-talet har jag ingen aning om. Varför morfar valde att bygga med gammalt material kan jag ana – först och främst var det ju billigare, nästan gratis, vilket nog var förutsättningen för att bygga ett eget hus över huvud taget. Totalkostnaden för hela huset finns noggrannt nedplitad. 21 785,90 kronor in alles, inklusive grundläggning, öppen spis, fönster, el med mera. För det andra tyckte han om det – ingenjör som han var gav det honom tillfredsställelse att konstruera huset och det sinnrika systemet för vatten och värme helt efter eget huvud. Det var ju viktigt att det blev rätt och riktigt gjort. Gediget är ordet han nog själv skulle använda.

Vid sidan av att klara en belägring från öst skulle Hwilan inte släppa in en endaste liten mus – det hade han lovat mormor. Och det löftet håller än i dag.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

"Målkonflikt i regeringens dubbla prioriteringar"

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen, skissar på lösningar.
debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/malkonflikt-i-regeringens-dubbla-prioriteringar-29243
Anders Carlén

"Allt nytt måste inte vara rätt"

Vägen framåt är inte spikrak, påminner Anders Carlén.
ledare
https://byggindustrin.se/artikel/ledare/allt-nytt-maste-inte-vara-ratt-29178
Johanna Åfreds

"Livet efter 2020"

"Ett skede med mycket kunskap och alldeles för lite aktivitet", skriver Johanna Åfreds.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/livet-efter-2020-29177

Arbetsmiljökedja – länkar som kan bli starkare!

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/arbetsmiljokedja-lankar-som-kan-bli-starkare-29168

Hållbart samhällsbyggande förutsätter ett proaktivt ledarskap

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/hallbart-samhallsbyggande-forutsatter-ett-proaktivt-ledarskap-29093
Viktor Ginner

På spår mot klimatneutrala storstäder

Senast Snåret handlar om stadsbyggnadskontoren i landets tre största städer.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/pa-spar-mot-klimatneutrala-storstader-29070

Samhället har inte råd att välja bort Well

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/samhallet-har-inte-rad-att-valja-bort-well-29033

Nu digitaliseras byggbranschen: Därför är smarta lås framtiden

Annons.
Infobrics nya smartlås röjer undan alla problem med nyckelhantering på ett bygge.
https://byggindustrin.se/sponsrat/infobric/nu-digitaliseras-byggbranschen-darfor-ar-smarta-las-framtiden-29189
Nima Assadi

Vår bransch kan lära mycket av Oakland A’s i baseball

Det är inte tekniken som håller utvecklingen tillbaka.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/var-bransch-kan-lara-mycket-av-oakland-i-baseball-29017

Nu blir Id06 bättre och mer säkert mot fusk

"Vi måste ha  nolltolerans mot fusk i byggbranschen."
debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/nu-blir-id06-battre-och-mer-sakert-mot-fusk-29008
Viktor Ginner

Fånga dagen med en livscykelanalys

Podcasten Snåret ger fem tips för att lyckas.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/fanga-dagen-med-en-livscykelanalys-28966

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.