Meny

"Jämställdhet ger klimatutmaningar"

Torun Nilsson

"Jämställdhet ger klimatutmaningar"

Oftast promenerar jag i skogen, nära vårt hus. Men häromdagen fick jag skjuts hem av en kollega. Dock inte ända hem, eftersom jag inte ville att hon skulle köra en omväg. För ovanlighetens skull promenerade jag fem, sex kilometer genom den burgna förorten, längs huvudstråken. Trottoarerna var fortfarande isiga eller grusiga, eller både och. Bitvis tvingades jag ned på vägbanan. Oj, där var det trångt!

Bilarna svischade förbi, den ena större än den andra. I båda riktningar. Suvar, jeepar, kombier, sportbilar och knattrande elmoppar. Många farkoster var stora och lämnade lite plats. Med jämna mellanrum brummade också bussarna förbi, halvtomma. Ingen promenerade utom jag.

“Då var bilarna få”

Och där jag manövrerade mödosamt fram, innan jag gav upp och tog bussen, slog det mig att detta var något nytt.  Så här såg det inte ut alls när jag rörde mig här som yngre, med cykel på väg till musiklektioner eller kompisar. Då var bilarna få, kanske bara en fjärdedel så många. Och så var de betydligt mindre. Vad är det egentligen som har hänt de senaste decennierna? Någon förtätning eller helt ny inflyttning kännetecknar inte den här förorten även om en och annat tomt styckats och nya, modernare villor klämts in. Varifrån kommer alla nya bilar?

”Power couples” har jag skrivit om förut. Det vill säga att kvinnor allt oftare skaffar sig högre utbildning och sedan väljer välutbildade makar. Paren får god gemensam ekonomi och satsar hårt på barnens utveckling och utbildning, eftersom båda vet att det är viktigt. Den här sortens utbildningspakt får följder för övriga samhället. Förebilderna blir fler för vissa barn men klyftorna riskerar att bli större till andra.

“Gäller inte bara de välbärgade”

Denna tidiga februarikväll inser jag att de dubbelarbetande paren också kommer att få konsekvenser för trafikplaneringen och infrastrukturen. De måste vara huvudmisstänkta för att ha drivit upp bilkörandet så kraftigt. Hårt arbetande föräldrar måste ju hinna hem från jobbet i tid för att hämta på förskolan, handla och  laga middag eller skynda till något av barnens träningar, eller till gymmet?

Det gäller inte bara de välbärgade i den förorten, utan många andra, även medelklasspar som är lika ambitiösa och som också jobbar långa dagar. Bilarna är relativt sett kanske mindre och färre men vägutrymmet ännu knappare.

“En ny uppgift för branschen?”

Väl hemma slappnar jag av med tidningarna. I dem läser jag om gruppen kända nationalekonomer med förra amerikanska riksbankschefen Janet Yellen i spetsen som manat till global koldioxidskatt, eftersom de bedömer att klimatproblemen är så brådskande.

Att koldioxidutsläppen har ökat har många skäl. Livsstil är ett. Om vi inte vill ändra på den eller rulla tillbaka den ökade jämställdheten måste vi ta hänsyn till dem alla. Visst passerade även en och annan Tesla under promenaden. Men billiga elbilar som startar även när det är kallt och trottoarerna är isiga är fortfarande långt borta. Kollektiva transporter måste tänkas och byggas om, så att stressade pappor och mammor inte längre är hänvisade till egna pansarskepp för att möta sina ambitiösa livsutmaningar. En ny sorts infrastruktur? En ny sorts bostäder för barnfamiljer? En ny uppgift för byggbranschen?

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Johanna Åfreds

"Livet efter 2020"

"Ett skede med mycket kunskap och alldeles för lite aktivitet", skriver Johanna Åfreds.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/livet-efter-2020-29177

Arbetsmiljökedja – länkar som kan bli starkare!

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/arbetsmiljokedja-lankar-som-kan-bli-starkare-29168

Hållbart samhällsbyggande förutsätter ett proaktivt ledarskap

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/hallbart-samhallsbyggande-forutsatter-ett-proaktivt-ledarskap-29093
Viktor Ginner

På spår mot klimatneutrala storstäder

Senast Snåret handlar om stadsbyggnadskontoren i landets tre största städer.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/pa-spar-mot-klimatneutrala-storstader-29070

Samhället har inte råd att välja bort Well

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/samhallet-har-inte-rad-att-valja-bort-well-29033
Nima Assadi

Vår bransch kan lära mycket av Oakland A’s i baseball

Det är inte tekniken som håller utvecklingen tillbaka.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/var-bransch-kan-lara-mycket-av-oakland-i-baseball-29017

Nu blir Id06 bättre och mer säkert mot fusk

"Vi måste ha  nolltolerans mot fusk i byggbranschen."
debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/nu-blir-id06-battre-och-mer-sakert-mot-fusk-29008

Nu digitaliseras byggbranschen: Därför är smarta lås framtiden

Annons.
Infobrics nya smartlås röjer undan alla problem med nyckelhantering på ett bygge.
https://byggindustrin.se/sponsrat/infobric/nu-digitaliseras-byggbranschen-darfor-ar-smarta-las-framtiden-29189
Viktor Ginner

Fånga dagen med en livscykelanalys

Podcasten Snåret ger fem tips för att lyckas.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/fanga-dagen-med-en-livscykelanalys-28966

Vi har gått bakåt när det gäller brandskyddet

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/vi-har-gatt-bakat-nar-det-galler-brandskyddet-28944

En hög byggtakt kräver bättre brandskydd

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/en-hog-byggtakt-kraver-battre-brandskydd-28903

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.