Meny

”It takes two to tango”

Nomi Melin Lundgren

”It takes two to tango”

Det är alltid lika spännande! Sju gånger har jag varit med om att kora ett Årets bygge och det är fortfarande nervkittlande. Det är nästan lika spännande som det är varje gång jag ska gå i väg och dansa tango.

För visst finns det likheter mellan ett lyckat byggprojekt och tangodans. Precis som i ett byggprojekt är det mycket som ska stämma när du dansar tango. Självfallet finns en uppsjö stegkombinationer – teknik – att bemästra. Liksom varje samhällsbyggare måste kunna sin BBR, den branschgemensamma AMA, lite BIM och VDC och grundläggande konstruktionslära så måste tangodansaren kunna sina steg: pivoter, ochos, barridas, saccadas, ganchos, boleos och inte minst abrazon – famntaget, som kan vara både öppet och tätt – ska sitta i ryggmärgen. Listan av stegkombinationer att känna till är nära nog lika lång som Boverkets regler för husbyggnad.

Men att verkligen dansa tango innebär så mycket mer. Som det ganska slitna uttrycket ”It takes two to tango” så riktigt beskriver är tango inget man gör på egen hand. Liksom som för alla de nominerade projekten i Årets bygge är samverkan A och O. Du dansar själv dina steg, men du måste ha en partner. Det kan förstås vara någon som du känt länge och liksom ingått ett ”partneringkontrakt” med, men det kan lika väl vara någon du just bjudit upp med blicken. Ett okänt kort. Det må bära eller brista, men kontraktet är skrivet åtminstone för en ”tanda”, ett set om fyra danser. Att dra sig ur i förtid skulle vara ett rent kontraktsbrott – som att säga att huset är klart innan listerna spikats upp eller vattnet kopplats in.


Dansgolvet är en byggmarknad

Man är inte heller ensam på ”pistan”, som dansbanan kallas i tango. Dansgolvet är som en byggmarknad. Vissa dansar bättre än andra. Vissa blir sittande utan anbud. Andra får aldrig vila. De senaste åren har det varit ett uppsving för tango. Dansgolven svämmar över och kurserna är fulltecknade – det råder nära nog överhettning – och bristen på duktiga förare är skriande, precis som i byggbranschen faktiskt.

Men likheterna med bygg stannar inte där. För att ett byggprojekt ska bli så bra som det kan krävs lyhördhet och tajming. Byggherre och entreprenör måste ”tala samma språk”. De måste förstå att vad den ene gör påverkar den andre och de måste reagera på varandras beslut. De måste också förhålla sig till andra aktörer i processen. Materialleveranser och olika underentreprenörer bör komma ”just-in-time”, räntan bör ligga still och politiken bör vara långsiktigt förutsägbar och stabil. Precis som i tango! Paren på pistan måste ha tajming, vara i takt med musiken och i symbios med de andra paren på dansbanan så att man inte av misstag gör en boleo som sätter sylklacken i någon som virvlar förbi.

 

Tar åratal att bemästra

Byggande och tangodans är konster som tar åratal att bemästra. Själv har jag för Byggindustrins räkning bevakat byggsektorn i cirka tio år. Något har jag lärt förstås. Det har blivit lättare att uttolka branschens topografi oavsett om den är ritad i 2D eller 3D. Och faktiskt – jag börjar känna mig riktigt hemma 
i terrängen. Men samtidigt – ingenjör kommer jag aldrig att bli.

I tangon räknar jag snart tre år från de allra första stapplande stegen i klackskor högre än jag någonsin stått i förut. Stundtals hittar jag balansen, finner rytmen och känner hur dansen får form och mening. Så snubblar jag till, en ocho cortado blev något helt annat, kommer ur rytm, misströstar och inser att det är en bra bit kvar till riktigt flow. Och kanske är byggandet lika känsligt för obalans och jakten på den perfekta processen lika fåfäng som i tangon. Men med små steg, ständiga förbättringar – lite lean alltså – ska väl (bygg)processen så småningom gå som en riktig dans. Det är min förhoppning 
i alla fall.

PS. Förare sökes …

 

Just nu tittar jag på: 
Den fantastiska 
israeliska serien 
Shtisel på Netflix.
 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Johanna Åfreds

"Livet efter 2020"

"Ett skede med mycket kunskap och alldeles för lite aktivitet", skriver Johanna Åfreds.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/livet-efter-2020-29177

Arbetsmiljökedja – länkar som kan bli starkare!

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/arbetsmiljokedja-lankar-som-kan-bli-starkare-29168

Hållbart samhällsbyggande förutsätter ett proaktivt ledarskap

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/hallbart-samhallsbyggande-forutsatter-ett-proaktivt-ledarskap-29093
Viktor Ginner

På spår mot klimatneutrala storstäder

Senast Snåret handlar om stadsbyggnadskontoren i landets tre största städer.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/pa-spar-mot-klimatneutrala-storstader-29070

Samhället har inte råd att välja bort Well

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/samhallet-har-inte-rad-att-valja-bort-well-29033
Nima Assadi

Vår bransch kan lära mycket av Oakland A’s i baseball

Det är inte tekniken som håller utvecklingen tillbaka.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/var-bransch-kan-lara-mycket-av-oakland-i-baseball-29017

Nu blir Id06 bättre och mer säkert mot fusk

"Vi måste ha  nolltolerans mot fusk i byggbranschen."
debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/nu-blir-id06-battre-och-mer-sakert-mot-fusk-29008

Nu digitaliseras byggbranschen: Därför är smarta lås framtiden

Annons.
Infobrics nya smartlås röjer undan alla problem med nyckelhantering på ett bygge.
https://byggindustrin.se/sponsrat/infobric/nu-digitaliseras-byggbranschen-darfor-ar-smarta-las-framtiden-29189
Viktor Ginner

Fånga dagen med en livscykelanalys

Podcasten Snåret ger fem tips för att lyckas.
kronika
https://byggindustrin.se/artikel/kronika/fanga-dagen-med-en-livscykelanalys-28966

Vi har gått bakåt när det gäller brandskyddet

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/vi-har-gatt-bakat-nar-det-galler-brandskyddet-28944

En hög byggtakt kräver bättre brandskydd

debatt
https://byggindustrin.se/artikel/debatt/en-hog-byggtakt-kraver-battre-brandskydd-28903

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.