Meny

Tre tips för minskad stress

Tre tips för minskad stress

”Det är viktigt att har ork och energi över för familj och allt det som händer efter jobbet också”, säger Pernilla Troberg, arbetsmiljö- och hållbarhetsansvarig på Iterio.

Iterio är ett konsultföretag inom samhällsbyggnad. Sedan 2017 har de en nollvision mot stress inskriven i sin affärsplan. Pernilla Troberg, som både är arbetsmiljö- och hållbarhetsansvarig på Iterio samt chef för företagets miljökonsulter, berättar mer:

– Ohälsosam stress är ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem. Det påverkar företaget och är en kris för den som råkar ut för det. Men många är skamsna över att uppleva stress eftersom de samtidigt vill prestera bra. Därför har vi bestämt oss för att försöka ha ett så öppet klimat som möjligt om ämnet, säger hon.

Ämnet stress har tagits upp i alla mötesformer på Iterio, från ledningsgrupp till gruppmöten. Medarbetarna har uppmanats att hålla koll på varandra om någon inte tycks må bra och att bli bättre på att säga till när arbetsbördan för dem själva blir för hög.

– Det händer oftare att medarbetare kommer till mig och berättar. Då har vi kunnat hitta lösningar tillsammans, säger Pernilla Troberg.

En vanlig situation när stressen börjar gå för långt är att den drabbade inte alltid märker själv exakt var gränserna går.

– Man vill vara lojal och trogen kunderna och projektet och vill inte kliva av. Då är det viktigt att andra ser vad som är på gång.

Alla anställda har fått en utbildning om vad stress är, vad som händer i kroppen och att lära känna sin stress. Det är en av de anställda som utbildat sig till stresspedagog och håller i kursen.

– Vi har även haft en extern konsult som har utbildat oss i mental ergonomi. Det handlar bland annat om hur man kan hitta sätt att förebygga stress, säger Pernilla Troberg.

Konsultrollen kan vara utsatt, särskilt för de som jobbar i projekt och sitter ute hos kunden. Därför har Iterio börjat arbeta med att förbättra sina rutiner kring just dem, berättar Pernilla Troberg.

– Det är svårt för chefer och kollegor att fånga upp dem på samma sätt. Vi försöker åka ut till dem regelbundet, äta lunch tillsammans, prata om hur det går. Självklart så har vi också dilog med kunden vid behov där vi pratar om arbetssituationen.

Hon berättar vidare:

– Som arbetsgivare är det vårt ansvar att omfördela arbete och ta bort projekt från den som har för mycket och inte mår bra. Det gäller även de som sitter ute hos våra beställare.

Pernilla Troberg talar även om arbetsgivarens ansvar att säga nej till uppdrag.

– Vi har haft en otrolig boom i branschen och det är klart att man vill vara lojal mot sina kunder och vill hjälpa till. Men känner vi att personalen inte mäktar med och kunden inte kan ändra sin tidplan måste vi våga säga nej. Det är faktiskt en kvalitetsstämpel mot kunden att göra det, annars riskerar vi att det brister både i kvalitet och personalvård.

Ett annat sätt för att få balans är att företaget har valt att satsa på att anställa många seniora medarbetare. Med det menas personer som har minst tio års erfarenhet.

– De behövs får att kunna vägleda juniorerna. Annars är risken att det tar för mycket energi för de erfarna att handleda för många och för de yngre blir det väldigt tungt att vara ny utan att få tillräcklig handledning.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Så minskar du stressen

Tipsen kommer från inriktningen ”mental ergonomi” som personalen på Iterio har fått utbildning inom. Det handlar om att jobba hjärnsmart, det vill säga att hushålla med vår hjärnas resurser så att vi både presterar på topp och må bra. Programmet är utvecklat av Anneli Godman som blandar forskning om hjärnan och praktiska tips.

  1. Planera– skriv ner dina att-göra-punkter så att du alltid har en bruttolista. Varje dag prioriterar du sedan tre saker som du vill hinna med under dagen. Dessa saker skriver du ner på en egen lapp, till exmepel en post-it lapp. Välj de mest kognitivt krävande uppgifterna och gör dessa innan lunch då hjärnan fortfarande är pigg och fräsch. Många sätter sig på morgonen och läser mail och svarar på dem. De låter då inkorgens ordning avgöra vad de ska göra vilket är helt fel! Läsa mail kräver ofta inte så mycket från hjärnan så det kan man göra senare under dagen. 
  2. Fokusera – När du sedan vet vad du behöver göra. Se till att fokusera och gör en sak i taget. Hjärnan kan inte göra två kognitivt krävande uppgifter samtidigt. Stäng av allt som stör, pling från mailen, telefonen och signalera till dina kollegor att du har fokustid. Då blir resultatet att arbetet du gör blir fortare gjort, det blir bättre kvalitet och du får mindre stresspåslag.
  3. Chilla – Kom ihåg att ta pauser, långa såväl som korta. Du kanske tar en minimeditation under dagen eller bara blunda och ta tre djupa andetag. Sänk axlarna, titta upp i taket, gå långsamt när du går och hämtar ditt kaffe, allt detta signalerar till din hjärna att du har allt under kontroll.

Trio ska förstärka JSB

Tar in tre nya medarbetare.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/trio-ska-forstarka-jsb-29471

Geotekniker går från Tyréns till Structor

Ser fram emot att komma till ett mindre bolag.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/geotekniker-gar-fran-tyrens-till-structor-29467

Lämnar Bravida för NCC Building

Han är ny affärsområdeschef.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/lamnar-bravida-ncc-building-29466

Fem klädtips för jobbintervjun

Experten Per Nilsson förklarar hur du ska tänka.
Karriär
https://byggindustrin.se/artikel/karriar/fem-kladtips-jobbintervjun-29311

Ny chef till Skanskas projektutveckling

Transaktionschefen får ny roll.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/ny-chef-till-skanskas-projektutveckling-29384

Återvänder till Norconsult efter åtta år

Blir marknadsansvarig i norr.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/atervander-till-norconsult-efter-atta-ar-29379

Aarsleff rekryterar från Serneke

Återvänder till bolaget och intar vice vd-post.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/aarsleff-rekryterar-fran-serneke-29356

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
https://byggindustrin.se/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

Skanska rekryterar ny chef

Erfaren IT-chef går till byggsektorn.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/skanska-rekryterar-ny-chef-29355

Lista: Kläderna som gör jobbet

Från praktisk nödvändighet i jobbet till att säga vem du är.
Karriär
https://byggindustrin.se/artikel/karriar/lista-kladerna-som-gor-jobbet-29273

Så gör du för att våga anställa

Vi listar vad du ska tänka på när du ska ta in en person till i ditt företag.
Karriär
https://byggindustrin.se/artikel/karriar/sa-gor-du-att-vaga-anstalla-28842

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.