Meny
  • Maria Paavola och Maria Norberg startade Facebookgruppen Teknikkvinnor för exakt ett år sedan. Den fick snabbt tiotusentals medlemmar. ”Efter att gruppen funnits tre månader skojade vi och sade att nu fyller vi Globen. I dag är vi uppe i 25 000 medlemmar”
    Foto: Johanna Åfreds

Lavinartat intresse för nytt forum för teknikkvinnor

Lavinartat intresse för nytt forum för teknikkvinnor

För ett år sedan startade Maria Paavola Facebookgruppen Teknikkvinnor. I dag har gruppen 25 000 medlemmar som ställer frågor och stöttar varandra i allt som rör deras yrkesliv.

När Byggindustrin möter Maria Paavola och Maria Norberg, hjärnorna bakom Teknikkvinnor, förbereder de som bäst firandet av att deras Facebookgrupp fyller ett år. Det ska bli medlemsmingel och tilltugg. Båda är fortfarande fascinerade över vilket genomslag gruppen har fått bland kvinnor i främst ingenjörsyrken.
– Jag gick in på Facebook och var helt säker på att det redan skulle finnas en grupp. När det inte gjorde det startade jag gruppen utifrån mitt eget behov att nätverka branschöverskridande med andra kvinnor i teknikyrken, säger Maria Paavola.
På fem dagar fick gruppen 5 000 medlemmar.
– Det var en månad innan Metoo-rörelsen fick genomslag så det bidrog nog till att gruppen fick spinn. Metoo är väldigt viktigt, men vi jobbar inte på samma vis. Vi kan konstatera att det är ojämställt och lägger sedan fokus på att vara en positiv kraft för att hitta lösningar, säger Maria Norberg.


Började driva tillsammans

Maria Norberg tog kontakt med Maria Paavola kort tid efter att gruppen hade bildats. De bestämde träff, gillade varandra och bestämde sig för att driva nätverket vidare tillsammans. Ganska snabbt så var de båda så överhopade av jobb kopplat till Teknikkvinnor att de startade varsitt eget företag för att hinna sköta allt. Maria Paavola hoppade av sitt jobb som konsult inom byggbranschen för att kunna jobba heltid med Teknikkvinnor. De har till exempel arrangerat ett antal egna träffar, bjudits in som talare på olika seminarier och hållit workshops i jämställdhet på olika företag. Organisationen Teknikföretagen bjöd med dem till Almedalen, för någon vecka sedan var de inbjudna till Svenskt Näringslivs jämställdhets- och mångfaldsgrupp och strax innan det till miljö- och energidepartementet för att delta i en workshop.
– Många kvinnor, och faktiskt även män, har hört av sig och vill ses för att prata mer om karriär och jämställdhet. Vi har även blivit kontaktade av en del företagsledare som vill ha råd om hur de ska gå vidare i sitt arbete med jämställdhet och mångfald. Så vi har haft många spännande möten, säger Maria Norberg.


Sällan raka teknikfrågor

Rena teknikfrågor diskuteras sällan i gruppen. Vanligt är istället diskussioner om ojämställda arbetsplatser och råd om hur man kan lösa specifika situationer som har uppstått. Tips inför anställningsintervjuer och lönesamtal är andra exempel på sådant som tas upp.
– Mycket handlar om igenkänning, att inte behöva känna sig ensam och att hitta förebilder. Samtidigt får många dela med sig av egen kunskap och upptäcka att de själva är förebilder, säger de båda.
Målet med Teknikkvinnor framöver är att fortsätta hjälpa företag att utvecklas, att skapa lokala nätverk eftersom många medlemmar gärna vill ses runtom i landet och att möjliggöra möten över branschgränserna. Maria Norberg har redan under sin studietid skrivit masteruppsats om jämställdhet i globala organisationer och jobbat med ledarskap parallellt med studierna. Hon kommer att fortsätta jobba mer operativt med Teknikkvinnor och ta på sig uppdrag inom organisationsutveckling. Maria Paavola, som är utbildad till byggnadsingenjör, kommer att trappa ner arbetet med Teknikkvinnor en aning och börja på en tjänst på Scania.
– Viktigt för oss båda är att Teknikkvinnor lever vidare som grupp och att den ska bygga på de ämnen som medlemmarna själva vill ta upp, säger hon.
En del har tyckt att de ska börja ta en medlemskapsavgift för Teknikkvinnor, men det är inte aktuellt för de två grundarna.
– Det är jätteviktigt för oss att det fortsätter att vara gratis. Man ska inte vara i minoritet och dessutom behöva betala för det. Nätverket har stor betydelse för att hämta energi och inspiration. Vi vill heller inte sälja ut det eller samarbeta med företag och organisationer som inte har en seriös inställning till jämställdhet, säger de.
 

Kvinnorna bakom gruppen


Namn: Maria Paavola.
Ålder: 28 år.
Utbildning: Högskoleingenjör i byggteknik.
Karriär: Produktionsledare inom infrastruktur på Skanska, projektledare på Scania, konsult inom projekt- och projekteringsledning på Projektengagemang, Egenföretagare som konsult och föreläsare. Den 1 oktober börjar jag på Scania där jag kommer jobba med säkerhet för autonoma fordon. Jag fortsätter vara engagerad i Teknikkvinnor också, såklart!
Född i: Luleå.
Bor: Stockholm.
Intressen: Träning, vara i naturen, umgås med nära och kära, kolla serier, läsa och skriva.
Detta brinner jag för: Jag vill att människor – kvinnor och män – ska inse och tillvarata sin individuella potential. Dessutom gillar jag tanken på att teknik kommer lösa flera av vår tids stora samhällsutmaningar.
Målsättning: Att utvecklas och samtidigt fortsätta upprätthålla den berömda balansen mellan jobb och privatliv. Jag tycker det är väldigt roligt att jobba och kommer nog alltid ha många järn i elden, men det finns samtidigt mer i livet som är roligt. Jag och Maria Norberg har också en tydlig vision för Teknikkvinnors fortsatta resa framåt.

Namn: Maria Norberg.
Ålder: 26 år.
Utbildning: Civilingenjör industriell ekonomi med ingenjörsinriktning medicinsk bioteknik från KTH.
Karriär: Managementkonsult med fokus kulturförändring och ledarskap, jämställdhet, mångfald och inkludering. Har jobbat fem år på Apple och ett år som försäljningschef av fiberoptik.
Född i: Göteborg.
Bor: Stockholm.
Intressen: Landsvägscykling, musik, fotografering, upptäcka nya platser och kulturer samt matlagning.
Detta brinner jag för: Att bidra till en mer jämställd värld genom att vara med och skapa förändring och utveckling hos människor och organisationer samt försöka förstå komplexiteten i organisationer.
Målsättning: I yrkeslivet är det ett att ta Teknikkvinnor till nästa nivå genom att skapa en vinstdrivande organisation med en ideell grund. Privat så har jag som mål att cykla från Kiel till San Sebastian nästa sommar.

Mariornas tips till de företag som vill jobba mer med jämställdhet:
  • Identifiera de lägst hängande frukterna och börja jobba dem dem.
  • Även om du börjar anställa 100 procent kvinnor så räcker inte det. Det viktiga är istället att rikta in sig på företagskulturen så att både män och kvinnor känner att de kan vara sig själva och vill jobba kvar. Medarbetarna är de bästa ambassadörerna för ett företag, så lägg mindre pengar på marknadsföring och satsa istället på att alla trivs.
  • Många företag har som mål att de exempelvis vill uppnå 30 procent kvinnor till 2020. Men uppfyllandet av målet kommer inte att ske av sig själv, det måste finnas en tydlig plan för hur målet ska nås. Att leja ut jobbet till en rekryteringsfirma är inte rätt väg att gå, arbetet och ambitionen måste komma inifrån.
     

Skanska får ny regionchef

Började sin karriär i bolaget 2005.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/skanska-far-ny-regionchef-28452

Han är Skanskas nya IT-chef

Erfarenhet från installation och tillverkning.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/han-ar-skanskas-nya-it-chef-28451

Hon är ny vd i BIM Alliance

Digital och hållbar bakgrund.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hon-ar-ny-vd-i-bim-alliance-28440
Anders Freyschuss blir SBUF:s nya vd

Ventilationstopp ska ratta SBUF

Blir ny vd för utvecklingsfonden i augusti.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/ventilationstopp-ska-ratta-sbuf-28433

Arkitekt byter kontor

Känd från Årets Bygge-nominering.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/arkitekt-byter-kontor-28429
Per Sjöstrand, vd för Instalco, tar plats i Åhiln & Ekeroths styrelse.

Installatörs-vd in i byggstyrelse

"En drömrekrytering".
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/installators-vd-i-byggstyrelse-28425

Han ska höja murarnas status

Anders Drake är välkänd profil i fasadbranschen.
Karriär
https://byggindustrin.se/artikel/karriar/han-ska-hoja-murarnas-status-28344

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
https://byggindustrin.se/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

”Jag ska få in ett miljöekonomiskt perspektiv”

Åsa Soutukorva Swanberg, är ny på Ramboll.
Karriär
https://byggindustrin.se/artikel/karriar/jag-ska-fa-ett-miljoekonomiskt-perspektiv-28330

"Ledarskap är lätt för den som lyssnar"

Guldhusetvinnaren Klara Jonsson beskriver sitt ledarskap främst som lyssnande.
Karriär
https://byggindustrin.se/artikel/karriar/ledarskap-ar-latt-den-som-lyssnar-28332

Vårdchef ny i MVB:s styrelse

Hoppas tillföra nya infallsvinklar.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/vardchef-ny-i-mvbs-styrelse-28355