Meny

Här är framtidens digitala byggjobb

Här är framtidens digitala byggjobb

AI-logistiker, digital hantverkare ­eller drönarpilot? Ny teknik leder till nya arbetsuppgifter och i vissa fall helt nya yrken. Vi frågar två experter om byggjobben i den digitala nutiden och framtiden.

Ina Djurestål, produktionsingenjör på Skanska, har alltid varit intresserad av robotteknik och artificiell intelligens. Tjusningen ligger i kombinationen teknik och samhällsbyggnad.

– Det är häftigt att vi just nu får uppleva ett teknikskifte som närmast liknar den industriella revolutionen. Sedan är byggbranschen traditionellt lite trögrörlig. Men det måste ske en förändring även här, säger Ina Djurestål.

Som masterstudent på KTH undersökte hon i sitt examensarbete vad som krävs för att stora företag ska förändras och ta till sig ny teknik, med Skanska som case. Hon har även hållit föredrag på ämnet.

– Stora bolag är visserligen trygga och stabila, men samtidigt svåra att förändra i grunden. Det är en stor utmaning, men det är en nödvändig förändring att göra för den som vill överleva i en allt mer digital industri, säger Ina Djurestål.

Även om byggbranschen börjar digitaliseras mer och mer finns det anledning att snegla på andra branscher och dra lärdomar.

– Se till exempel på H&M som var sena med E-handeln samtidigt som mindre aktörer kunde växa genom att vara snabba på bollen, säger Ina Djurestål.

Även som individ bör man vara medveten om de stora förändringar som är på gång i byggbranschen.

– Jag tror absolut att det är något man bör tänka på. Vi är vana vid att ständigt ta till oss nya appar och teknik på fritiden, men när ett nytt system införs på jobbet blir det jättejobbigt. Men när en förändring väl är genomförd brukar man ju tänka att den inte var så farlig, säger Ina Djurestål.

Men när kommer vi att få se personer med jobbtiteln ”AI-logistiker” på byggbolagen?

– Det är svårt att sia om. Tekniken tror jag inte är så långt borta, men det beror på hur man väljer att använda den.

Bengt Magnusson är adjungerad professor i byggteknik vid Linnéuniversitetet och arbetar även vid IT-företaget AEC som arbetar med digitala lösningar inom byggbranschen, som CAD och BIM. Hans bild av framtiden är att det hittills är framför allt inom projekteringen som nya roller har dykt upp.

– Det är framför allt i större projekt där man i dag har BIM-samordnare, dokumentansvariga, med mera, säger han. Funktionerna finns egentligen i alla typer av projekt, om än inte så utmejslade som i större projekt.

Att hålla ordning på informationen, från projektering via produktion till förvaltning, kommer att vara en nyckel.

– I förvaltningen blir det som en arkivariefunktion, att hålla informationen lagrad och uppdaterad för att ha koll på fastighetens funktion över tid, säger Bengt Magnusson.

I produktionen kommer rollerna förmodligen att vara desamma, och i yrkesutbildningarna är det samma hantverkskunskaper som kommer att läras ut. Däremot tillkommer det nya digitala verktyg, och därmed krävs en annan teknisk kompetens när bygghandlingarna ligger i läsplattor i stället för traditionella ritningar. Här är också digitala modeller i 3D betydelsefulla för att se en byggnads tänkta utförande.

Ett produktionsyrke som däremot på kort tid har förändrats drastiskt är mättekniker.

– På bara några år har man börjat använda drönare, så en mättekniker kan i dag också ofta titulera sig drönarpilot.

Unga har inte försprång

Oavsett utbildning kommer det inom bygg- och fastighetsbranschen att vara centralt att ta till sig den digitala världen. Men att anta att yngre generationer har den digitala kompetensen i ryggmärgen är ett feltänk, menar Bengt Magnusson.

– På sätt och vis är det ett gammalmodigt sätt att arbeta. Man hanterar filer manuellt och måste ha stenkoll på vad man gör och inte minst ha förståelse för helheten. Många unga som har vuxit upp med mobiltelefoner och Facebook är vana vid enkla gränssnitt som inte kräver eftertanke. Det går i clinch med den här typen av datahantering, säger han. 

Ina Djurestål spanar: Fem digitala framtidsjobb

AI-logistiker

”Genom en effektiv logistik kan byggprojekt effektiviseras. På större projekt finns i dag ofta en person som ansvarar för logistiken. I framtiden tror jag att den personen kommer att arbeta tillsammans med en artificiell intelligens, AI, som kan hjälpa till att optimera flöden i projektet. Genom att visualisera händelseförlopp kan AI:n och AI-logistikern upptäcka flaskhalsar i god tid och förebygga att de inträffar. De kan också spela upp flera scenarier och genom att samla in data från tidigare projekt kan AI:n hjälpa till att analysera vilket utfall som är mest troligt.” 

Digital hantverkare

”Redan i dag har det skapats teknik för att visuellt kunna se hur väggar ska byggas. Med hjälp av 3D-glasögon kommer hantverkarens jobb underlättas. I stället för att titta på en 2D-ritning ska man kunna se väggar i 3D och kunna se genomskärningar och på så vis veta om det till exempel är enkel- eller dubbelgipsskiva som ska användas. Detta kommer att utökas i framtiden.” 

Monteringssamordnare

”Byggbranschen kommer att bli mer standardiserad och använda fler färdiga lösningar. Vi ser redan i dag hur småhus kan levereras i några få delar som sedan byggs ihop på plats. I framtiden kommer detta att ske även för större hus. Det kommer därför behövas någon som samordnar monteringen av dessa delar.” 

AI-ekonom

”Det är ingen hemlighet att pengar är en viktig faktor i byggbranschen. Samtliga parter arbetar för att minska sina kostnader. Redan i dag finns ofta en person i projekten som arbetar tillsammans med produktionen för att jaga kostnader. Genom att använda information från tidigare projekt som utförs kan AI-ekonomen tillsammans med en AI hitta fallgropar och möjligheter. Genom att AI-ekonomen matar AI:n med information och förutsättningar för det nuvarande projektet kan AI:n, med hjälp av information från tidigare projekt, hjälpa AI-ekonomen med en analys om styrkor och svagheter. 

Säkerhet och underhåll

”Allteftersom byggbranschen digitaliseras och använder sig av information för att förbättra processer inför kommande byggprojekt kommer också större krav ställas på it-säkerheten och på underhåll av digitala system. Det kommer därför behövas personer som arbetar kring att information hanteras på rätt sätt och att systemen fungerar friktionsfritt.” 

Bengt Magnusson listar: Nya digitala roller i projekteringen
  • BIM-strateg.
  • BIM-samordnare.
  • Model manager.
  • Content manager.
  • BIM-ansvarig.
  • Dokument-ansvarig.

Han är ny public affairs-ansvarig på NCC

”Nu har jag hittat hem”
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/han-ar-ny-public-affairs-ansvarig-pa-ncc-28906

Klart med ny vd på Contractor

Lämnar NCC efter 30 år. "Northvolts etablering kommer att vara viktig"
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/klart-med-ny-vd-pa-contractor-28901

Hon är ny affärsutvecklare på Einar Mattsson

"Har bred erfarenhet av branschen".
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hon-ar-ny-affarsutvecklare-pa-einar-mattsson-28900

Chef för utredning blir bostadspolitisk expert

Går till Riksbyggen när regeringsuppdrag är slutfört.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/chef-utredning-blir-bostadspolitisk-expert-28899

Thomas Concrete Group får ny CFO

Tillträder våren 2020 och ska ingå i koncernledningen.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/thomas-concrete-group-far-ny-cfo-28892

Ny förändring på BIM Object

Slutar som COO – ska jobba för bolaget i Tyskland
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/ny-forandring-pa-bim-object-28891

Hon går från NCC till Forsen

"Bidrar med bakgrund inom produktion."
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hon-gar-fran-ncc-till-forsen-28876

Stressad inför Black Friday?

Annons.
Du är inte ensam.
https://byggindustrin.se/sponsrat/db-schenker/stressad-infor-black-friday-28830

Han ska hjälpa Bygma att växa inom fasad

Lämnar Combimix för att ta plats i Bandhagen.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/han-ska-hjalpa-bygma-att-vaxa-inom-fasad-28824

Hon ska sköta konsultens kommunikation

Tidigare tillförordnad på posten.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hon-ska-skota-konsultens-kommunikation-28823

Hon går från NCC till Kungsleden

Ny chefsposition för Anna Trane.
På nytt jobb
https://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hon-gar-fran-ncc-till-kungsleden-28814

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.