Meny

Viktigt att åtgärderna genomförs snabbt

Viktigt att åtgärderna genomförs snabbt

Håkan Olsson på Caverion liknar EPC vid en typ av OPS (offentlig-privat samverkan). "EPC är den enda energieffektiviseringsmodell som ställer ut en garanti på minskad energianvändning", säger han.

Lite förenklat innebär EPC (Energy Performance Contracting) att investeringar i energieffektiviserande åtgärder kan tidigareläggas och finansieras med framtida garanterade besparingar.

Kommuner och landsting ser, enligt Håkan Olsson, Caverion, EPC i första hand som en finansieringsmodell av nödvändiga miljö- och underhållsåtgärder där de får garantier som ger en säkerhet om att skattebetalarna får tillbaka sina pengar.

– Viktigt för finansieringen av projektet är att åtgärderna genomförs snabbt. Det är den snabba sänkningen av energikostnaderna som gör att resurser skapas som i stället kan investeras i projektet, berättar han.

Caverion har genomfört ett antal EPC-projekt. Trots det har modellen inte slagit igenom helt och fullt. För att fler kommuner, landsting och myndigheter skall satsa på EPC tror Håkan Olsson att det krävs en djupare förståelse för modellen. Som det är i dag krävs ofta en eldsjäl på beställarsidan som driver idén internt och övertygar politikerna. 

– Det är en modell som kan vara svår att ta till sig direkt och det kan ta relativt lång tid för ett projekt att komma till upphandling och genomförande, säger Håkan Olsson.

Nedslag i den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK), är ett vanligt skäl till att kommuner slutligen bestämmer sig för att satsa på ett mer omfattande EPC-projekt.

– Ett antal av de som bestämmer sig för EPC kan till exempel ha fått nedslag gällande olika myndighetskrav som rör byggnaderna eller hårdare energi- och miljökrav, säger Håkan Olsson.

 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.