Meny

“Vi fick en språngbräda ut i landet”

“Vi fick en språngbräda ut i landet”

För JSB är Kombohusen mer än en fjäder i hatten. De gav momentum för att expandera utanför den egna regionen samtidigt som en ny affärsmodell med fokus på industriellt byggande växte fram.

Den första Kombohusupphandlingen genomfördes 2011 av Sveriges Allmännytta, dåvarande Sabo. Vinnare blev JSB, ett byggföretag som då fokuserade på den regionala byggmarknaden i Blekinge och hade en omsättning på cirka 700 miljoner kronor. I dag är omsättningen mer än tre gånger så stor.

– Det var spännande att som regionalt företag få ett nationellt avtal. Men vi visste inte om det skulle ge någon volym över huvud taget. Det finns inga garantier när det gäller ramavtal, säger Pether Fredholm, vd JSB.

Men avtalet gav utdelning. Avtalsperioden var 2012-2015 och från och med 2013 fick JSB bygga 800–1000 lägenheter per år. När Sveriges Allmännytta genomförde en upphandling av Kombohus Mini, flerfamiljshus med ettor och tvåor, blev JSB återigen en av vinnarna. Ramavtalet för Kombohus Mini upphörde att gälla tidigare i år.

– Vi har byggt, och bygger fortfarande, många Kombohus Mini, säger Pether Fredholm.

Prunkande rabatter vid ett av JSB:s Kombohus i Skånska Smygehamn.

Pether Fredholm berättar att Kombohusupphandlingarna har haft stor betydelse för JSB:s utveckling. 

–  Vi fick en språngbräda ut i landet. Nu finns vår entreprenadverksamhet i flera regioner och vi bygger bostäder över hela Sverige, säger Pether Fredholm.

Minst lika viktigt var att Kombohusen öppnade dörren till industriellt byggande. JSB har utvecklat en ny affärsmodell för sina bostadsprojekt med en hög grad av standardisering.

– Tack vare Kombohusen har vi skaffat oss erfarenhet och har i dag en betydande kompetens inom industriellt byggande, säger Pether Fredholm.

Rent konkret har det resulterat i JSB:s typhuskatalog med sju typhus för olika lägen och målgrupper. Och ett nytt bolag, SBU Framtid. Det bildades för knappt ett år sedan och är ett samarbete mellan JSB, Svensk Bostadsutveckling och Wingårdhs. Tanken bakom bolaget är att de tre parterna går in med spetskompetens inom var sitt område – JSB:s bidrag är erfarenhet av att arbeta med industriellt byggande.

– SBU Framtid visar också att den vanliga kritiken mot industriellt byggande – att gestaltningen blir lidande – är ogrundad. I Kombohusen var fokus på ett rationellt formspråk, men i SBU Framtid har vi Wingårdhs som borgar för en hög designgrad i projekten, säger Pether Fredholm.

Läs mer: Trio ska utveckla bostäder tillsammans.

Samma strategier som JSB använt för att hålla nere priserna i Kombohusen tar de med sig in i SBU Framtid. Enligt Pether Fredholm går det att hitta rationella lösningar i alla led. Ett exempel är att fabriken som tillverkar betongstommar kan producera mot lager, eftersom de vet på förhand hur stommarna ska se ut. Det ger en mer rationell tidsanvändning i fabriken och då kan priserna hållas nere. Ett annat exempel är att JSB har långsiktiga samarbeten med sina underentreprenörer. Det underlättar erfarenhetsåterföring och minskar risken för fel. Andra processer som JSB standardiserat är till exempel arbetsgången mot beställaren och marknadsföringsmaterialet som JSB förser sina kunder med.

– Ofta hör man liknelsen att det är en ny liten fabrik som måste byggas upp på varje byggarbetsplats. Men genom standardisering kan vi hålla en och samma fabrik igång. Det skapar stora skalfördelar, säger Pether Fredholm.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.