Meny

Tre branschröster om Brexit

Tre branschröster om Brexit

Även om Brexit oroar är det inte panikläge i den svenska byggbranschen. Vi frågar tre branschprofiler om framtiden.

Foto: Nomi Melin Lundgren


Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef för Sveriges Byggindustrier berättar att de håller koll på utvecklingen i Brexit-frågan via Christian Ardhe, organisationens representant i Bryssel, och EU-samordnaren på kansliet, Christina Utterström Mace.

– När det gäller själva utträdesprocessen är det extremt oklart hur det kommer att bli och vilken effekt det kommer att få för svenska företag, säger Tanja Rasmusson.

Brexit-oron bland svenska byggbolag tycks vara begränsad, då det är få företag som har exponering mot Storbritannien, men att ett EU utan landet kan komma att se annorlunda ut står dock klart.

– Storbritannien har alltid varit en god vän till Sverige i EU när det kommer till frihandel och det är inte positivt att de lämnar unionen. Men det finns andra sektorer som mer direkt kommer att påverkas av Brexit, speciellt inom finans, säger Tanja Rasmusson.

 


Anneli Kouthoofd, vd för Byggmaterialindustrierna, berättar att de medlemsföretag och- organisationer hon pratat med inte uttrycker någon större oro inför Brexit.

– Det kan vara något företag som importerar eller exporterar enstaka komponenter från eller till Storbritannien. Det kan också vara någon delbransch som har hög andel export som får administrativt krångel och högre kostnader. Men överlag uttrycker de ingen oro för att påverkas av Brexit , säger hon

 

 

Gustaf Edgren är projektledare för trähus på Trä- och möbelföretagen. Han förklarar att medan den svenska träindustrin, som exporterar mycket till Storbritannien, har varit vaksam och aktiv i debatten, så har de som arbetar med förädlade träprodukter, där exporten är mer begränsad, har man varit mer avvaktande.

– Exporten av svensk trähusproduktion är högst marginell. Ett bra år kan den ligga på tio procent, säger han.

Att Brexit rent generellt skapar en oro står dock klart.

– Produktionen av flerbostadshus i trä är inne i en expansiv fas och förhoppningen är att efterfrågan ökar på den europeiska marknaden. Därför finns det inget positivt med Brexit och osäkerheten som det innebär, säger Gustaf Edgren och fortsätter:

– När vi skickade ut enkäter till medlemsföretagen i samband med förra finanskrisen svarade många att den allmänna oron i omvärlden påverkade synen på marknaden.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.