Meny

Sprickor i januari- överenskommelsen

Sprickor i januari- överenskommelsen

Politik, ekonomi och byggande går som bekant hand i hand. Robert Boije, chefsekonom på SBAB, uttalar sig om vad han ser som de största utmaningarna inom svensk politik 2020.

– Strukturpolitiskt är de stora problemen gängkriminaliteten, skjutningarna och sprängningarna. Vid sidan av kortsiktiga polisiära åtgärder behöver frågan även upp i ett mer långsiktigt perspektiv där förstås integrationen, segregationen och de socio-ekonomiska utmaningarna detta medför belyses ordentligt. Dessa frågor är förstås centrala när de gäller olika syn mellan partierna i Januariöverenskommelsen och övriga partier, säger han.

Utöver detta lyfter Robert Boije också upp att den tidigare energiöverenskommelsen börjat krackelera. Med den utvecklingen prövas januariöverenskommelsen hårt.

– När det gäller bostadspolitiken lyser den tyvärr fortfarande med sin frånvaro vilket är olyckligt med tanke på att många grupper,  bland annat unga, har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Sett till den väntande befolkningsökningen på en miljon personer fram till 2030 så är behovet av många nya bostäder stort.

Olle Holmgren, ekonom på SEB.
Foto: SEB


Olle Holmgren, ekonom, SEB räknar med att vi sammantaget kan räkna med att bygginvesteringarna faller svagt i årsgenomsnitt 2020 men att det inte handlar om någon stor nedgång.

– Politiska faktorer spelar dock alltid in. En djupare handelskonflikt mellan USA och Kina skulle kunna påverka Europa och den svenska ekonomin. I Sverige skulle man kunna tänka sig en utveckling där januariöverenskommelsen faller. Händer det tror jag ändå inte att det får så stora realekonomiska konsekvenser. Sverige ses som stabilt och har stort förtroende internationellt, säger Olle Holmgren.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.