Meny

Sämre chanser till vinsttillväxt 2020

Sämre chanser till vinsttillväxt 2020

Resultatmässigt har byggbolagen som finns på börsen en högre bas när de går in i 2020 jämfört med för ett år sedan. Det betyder också att det inte finns samma möjlighet till vinsttilläxt året som kommer, säger Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux.

Under 2019 gick resultaten upp och aktiekurserna följde med, även om bygg inte gått lika bra som fastighetsbranschen som har haft ett rekordår i Sverige. 2019 var helt klart bättre än 2018 som resultatmässigt var bedrövligt, enligt Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux. Bland annat Skanska, NCC och Veidekke tvingades till stora nedskrivningar då.

– Vi kommer nog heller inte att se så stora omorganisationer inom bolagen 2020 som under till exempel 2018. Då gick det så pass dåligt att stora interna förändringar drevs igenom och krismedvetenheten ledde till fokus på vinst framför volymtillväxt, säger han.

Vad gäller bostäder så har överutbudet från 2017 snart absorberats och andrahandsmarknaden går bra, bedömer Albin Sandberg. Priserna har stabiliserats och är på väg upp.

– Jag tror att det som händer närmast inom bostadssegmentet är att de bolag som har balansräkningen till det blir starkare och de svaga blir svagare, givet att finansieringssidan har blivit tuffare.

Mot bakgrund av lägre nyutbud och inga nya kreditrestriktioner tror Albin Sandberg på stabila marknadsförutsättningar.

– Jag har svårt att se att det skulle införas några nya kreditrestriktioner. Däremot talar vissa partier om en potentiell nedtrappning i ränteavdragen vilket skulle vara negativt för sektorn.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.