Meny
  • Pia Bergman, nationell samordnare mot organiserad ekonomisk brottslighet på Skatteverket. Foto: Skatteverket
    Foto: Skatteverket

Så mycket kostar fusket

Så mycket kostar fusket

Skattefusk inom byggsektorn kan kosta staten 450 miljoner kronor varje månad. Det visar en uppskattning som byggföretaget Belstroj har gjort. Skatteverket har tidigare nämnt ännu högre summor, cirka 10 miljarder kronor per år, i uteblivna skatteintäkter.

Det totala skattefusket i Sverige brukar beräknas till cirka 60 miljarder kronor årligen. Enligt en analys för drygt 10 år sedan står byggbranschen för cirka 10 miljarder kronor av dessa. Det skulle motsvara cirka 5 procent av den samlade omsättningen i byggsektorn.

Pia Bergman är nationell samordnare mot organiserad ekonomisk brottslighet på Skatteverket. Hon har sedan länge larmat om att stora summor skatter försvinner genom bland annat identitetsfusk i byggbranschen. Syftet med den legitimationsplikt och närvaroregistrering som följer av Id06 är att försvåra svartarbete och annan ekonomisk brottslighet.  Pia Bergman sätter stort hopp till att de nya Id06-korten ska minska möjligheterna till skattefusk.

– Jag önskar att huvudentreprenörerna kommer att ställa krav på sina underentreprenörer att skaffa korten för att få jobb. Om huvudentreprenören gör detta kommer processen gå fortare och det tjänar både samhället och byggbranschen på, säger hon.

Peter Kolare, vd på Belstroj, är upprörd över att de gamla id06-korten inte har fasats ut än. Han har räknat på hur stora summor som skattefusket som möjliggörs genom bristerna i Id06-systemet kan kosta samhällsbyggnadssektorn varje månad som det det gamla systemet finns kvar. 

Uträkningen bygger på antagandet att om 40 000 hantverkare inte sköter skatter och avgifter korrekt – då skulle det innebära 450 miljoner kronor varje månad i uteblivna skatteintäkter. Räkneexemplet bygger på att en snickare i snitt tjänar 35 000 kronor i månaden och betalar 11 250 kronor per månad i skatt gånger 40 000 hantverkare.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.