Meny

Så gör du för att hoppa på AI-tåget

Så gör du för att hoppa på AI-tåget

Judith Wolst, digital strateg och författare, ger sina bästa tips till företagare som vill implementera AI i sin verksamhet.

1. Steg ett är att förstå vad AI är.

Läs böcker och artiklar. Det finns också en webbaserad kurs från Helsingfors universitet som är gratis för alla att gå. Du hittar kursen här.

2. Våga testa AI i ditt eget liv.

Till exempel genom att prata med Siri i din Iphone eller att ta in någon AI-produkt i ditt hem och bekanta dig med den.

– Det här är nästan det viktigaste steget. Det är en mental spärr man måste ta sig förbi för att avdramatisera AI, säger Judith Wolst.

3. Lyft upp frågan om AI till ledningsnivå.

I är inte en IT-fråga utan en fråga om affärsutveckling.

4. Testa AI i din verksamhet.

Börja gärna med någon stödfunktion där det finns färdiga lösningar, till exempel en chatbot som kan svara på enkla kundfrågor.

– För många små och medelstora företag är det inte realistiskt att utveckla egna lösningar. Det är dyrt att anställa AI-programmerare. De är en av de hetaste kompetenserna just nu och slukas fort av de globala jättarna, säger Judith Wolst.

4. Skapa nätverk där ni hjälps åt att bevaka utvecklingen inom AI.

Beroende på hur stort ditt företag är kan det vara nätverk inom företaget eller externt. Skapa en Facebookgrupp eller en mejlslinga där ni hjälps åt med omvärldsbevakning, och glöm inte att hålla koll på vad som händer internationellt.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.