Meny

Nya behov när produktionen automatiseras

Nya behov när produktionen automatiseras

Jeanette Löfberg är kompetensutvecklare på Moelven. Framöver ser hon ett behov av att rekrytera personer med kompetens kring automation på olika nivåer. Enligt henne gäller det att ha personer som vet hur man bäst använder data och automation för att effektivisera produktionen.

Vilken typ av kompetens har ni främst brist på just nu?

– Vi har upplevt det som lite svårare att hitta mattläggare, industrisnickare, rörmokare, byggingenjörer och platschefer för montage på byggarbetsplats. En del av svårigheten kan bero på att många utbildas i storstäder medan arbetsplatserna ligger i glesbygden. 

Vilken typ av kompetens kommer ni att behöva i framtiden?

– Ingenjörer med olika inriktningar men framför allt personer med kompetens kring automation på olika nivåer.

Finns helt nya kompetensinriktningar som ni ser komma i framtiden?

– Vi ser ett behov av att kombinera kompetens inom automation/PLC-programmering med exempelvis kunskap om starkström och/eller industriell databehandling. När produktionen blir mer automatiserad och vi får in mer data i systemet med hjälp av IoT så behöver man ha personer som vet hur man bäst använder data och automation för att effektivisera produktionen.

Vad måste ni uppfylla för att attrahera de yngre?

– Det vi upplever är att våra unga medarbetare/traineer uppskattar att vi jobbar med hållbarhet och att de har fått placeringar där de verkligen kan bidra med sin kunskap och påverka verksamheten. De ser det också som en fördel att de får kunskap om hela vår värdekedja och inte bara sin del i den.

Har arbetssökandes krav förändrats med åren?

– Det är nog mer fokus på att det är ett ömsesidigt val numera än förr då man var tacksam för att få ett jobb. Nu är det arbetstagarens marknad så det gäller att sälja in sig som arbetsgivare.