Meny

Lovar skarpt läge i januari

Lovar skarpt läge i januari

I januari 2020 smäller det. Då stoppas de gamla Id06-korten definitivt. Det säger Thor Jonsson, ansvarig för Id06-kort och Id06 Portalen.

I maj i år blev det tydligt att många företag inte inte agerat och anslutit sig till den nya Id06 systemet. Det var därför Id06 flyttade på sista datum för att byta ut korten.

– Vi sköt på det för att inte skapa fullständig kaos, säger Thor Jonsson, ansvarig för Id06-kort och Id06 Portalen. 

Då man bestämde sig för att skjuta på övergången hade ungefär hälften av 80 000 anslutna företag skaffat nya kort. Sen dess har drygt 10 000 till anslutit sig. Stora företag har i regel skaffat de nya korten så det handlar i första hand om mindre företag och företag som har säte utanför Sverige.

Thor Jonsson är säker på att övergången kommer ske i januari 2020.

Men för att möjliggöra detta ser Id06 nu gärna att företag själva liksom Peab och Stockholmshem börjar ställa krav på de nya Id06-korten på sina arbetsplatser. Dessutom adresserar man företag direkt med information. 

– Genom våra partners skickas det också ut information och uppmaning att agera, säger Thor Jonsson.
 

Har saknat stöd för vissa länder

Hittills har det nya Id06-systemet inte haft stöd för att hantera vissa länders individer och företag.

Möjligheten att beställa gamla Id06-kort stängdes av redan den 1 april i år. Men för en liten del, 3 procent, av de tidigare Id06-användarna, från länder som saknar personnummer i sitt id-kort samt företag som inte har organisationsnummer utan ett VAT-nummer i stället, har det nya Id06-systemet hittills inte klarat av att hantera. Det är dessa personer och företag som fortfarande kan få ut de gamla korten.

– Från och med september kommer vi kunna hantera dessa personer i vårt system och i oktober kommer vi att få stöd för fler eID från till exempel Polen, Baltstaterna, Norge och Danmark. Med detta kan vi hantera alla som tidigare funnits i ID06 systemet, säger Thor Jonsson.

Därmed upphör möjligheten att beställa Id06-kort av den gamla modellen helt i oktober.

Det nya id06-systemet kommer att vara mycket säkrare än tidigare, enligt Thor Jonsson.

 – Nyckeln är att man säkerställer identiteten på alla individer kopplade till Id06 systemet. Detta gör vi i dag via antingen eID, pass eller nationellt ID. För individer som använder pass eller nationellt id så skannas dessa och dess äkthet kontrolleras. Det innebär att vi får en säkerställd identitet kopplat till ett företag, som i sin tur också kontrolleras, vilket sedan manifesteras i ett Id06-kort med en högre säkerhetsnivå än tidigare. Säkerhetsstandaren kallas LOA 2  (Level of Assurance 2), säger han.


Koppling till kompetens

Det nya Id06-kortet ska även kunna kopplas till individernas kompetens och till underentreprenörers bolagsdeklaration. Det ska också kunna användas för att reglera vem som har tillgång till låsta utrymmen.

Identitetskortet som sådant har också blivit säkrare. Informationen på det nya korten printas med laser, vilket gör den svårare att manipulera och inne i kortet finns en helt ny teknik som bygger på så kallad PIV-standard (Personal Identification Standard) vilket ger korten samma typ av säkerhet som exempelvis bankkort. 

Lars Redtzer är chef för branschutveckling på Sveriges Byggindustrier. Han tycker det var rimligt att skjuta upp stoppet av de gamla korten. 

 

Lars Redtzer, chef för branschutveckling på Sveriges Byggindustrier

– Vi tror mycket på att de nya korten kommer att förbättra säkerheten på våra arbetsplatser och det var förstås angeläget att de skulle komma på plats så fort som möjligt. Fördröjningen är olycklig, men vi vill att alla medarbetare ska ha möjlighet att skaffa ett kort, säger han.

Sveriges Byggindustrier ska hjälpa dem som har tekniska svårigheter och måste använda pass och liknande genom att ge dem möjlighet att scanna in sina uppgifter i lokaler runt om i landet under hösten. Men efter januari går det inte att skjuta på detta längre, enligt Lars Redtzer. 

– Den 21 januari är det en stupstock, då får man helt enkelt inte vara på arbetsplatsen med ett gammalt kort, säger Lars Redtzer.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.