Meny

Inledning: Kulturens kraft

Inledning: Kulturens kraft

Kulturen på arbetsplatsen är något som präglar oss, oavsett om vi jobbar medvetet med den eller inte. I veckan invigdes byggbranschens egen säkerhetspark på Arlanda som ska få branschen att reflektera kring hur man arbetar säkert. Pratar man säkerhetskultur är steget inte långt från machokulturen och hur män och kvinnor samspelar på arbetsplatsen. Nyligen har två stipendier delats ut, Lars Bergqvist-stipendiet och Isabellestipendiet, som båda lyfter fram goda exempel på hur en destruktiv kultur bryts – inte sällan med bättre säkerhet som resultat.

I veckans insiktsbrev gör experterna på Behaviour Design Group en djupdykning i begreppet säkerhetskultur, och förklarar varför det måste hanteras på en vetenskaplig grund. Vi pratar också med Erik Larsson Bygg, som lyckats vända en dålig arbetskultur med hjälp av en tydlig uppförandekod. Slutligen blickar vi västerut och ser hur man i Norge använder VR-teknik för att lära sig arbeta säkrare.

Trevlig läsning!

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.