Meny

Guide till certifieringarna

Guide till certifieringarna

Allt fler hållbarhetscertifierar byggprojekt och modellerna för att certifiera sitt byggprojekt blir fler. Vad ska man välja? Byggindustrin guidar till alla valmöjligheter.

SGBC:s certifieringsmodeller:

Miljöbyggnad
Sveriges ledande miljöcertifiering för byggnader. Utvecklat i Sverige för svenska förhållanden. Finns i brons-, silver- och guld-nivå.
Används mycket av: Riksbyggen, Akademiska hus.

BREEAM -SE
Brittiskt miljöcertifieringssystem, det mest spridda systemet för miljöcertifiering i Europa och har använts i över 500 000 byggnader över hela världen. BREEAM-SE är en svensk variant.
Används mycket av:Atrium Ljungberg, Fabege

LEED
Världens mest spridda miljöcertifieringssystem för byggnader har anpassats till svenska förhållanden. LEED kan användas för alla typer av byggnationer i såväl projekterings- och driftstadiet samt för befintlig byggnad. Finns i tre nivåer.
Används mycket av: Vasakronan, Kungsleden.

Greenbuilding
Riktar sig till fastighetsägare och förvaltare som vill effektivisera energianvändningen i sina lokaler och bostäder. Kravet är att byggnaden använder 25 procent mindre energi än tidigare eller jämfört med nybyggnadskraven i BBR.
Används mycket av: Telge Fastigheter, Platzer Fastigheter.

Citylab
Verktygslåda som ger stöd i arbetet med hållbar stadsutveckling och möjlighet att certifiera ett helt stadsutvecklingsprojektstadsdelsprojekt projekt. I dagsläget är det en plan man kan certifiera, i förlängningen kommer även förvaltningen att rymmas inom Citylab.
De första skarpa projekten har just startat i Campus Albano i Stockholm och i Masthuggskajen i Göteborg.

Noll CO2
NollCO2 är en påbyggnadscertifiering för byggnader med netto-noll klimatpåverkan, premierar både energi- och resurseffektivitet och förnybar energiproduktion. Lanseras i år.

Miljöbyggnad iDrift
Nytt certifieringssystem under utveckling. Utformat som ett verktyg för fastighetsägare som önskar en hållbar fastighetsförvaltning.
Lanseras i år.

Andra certifieringsmodeller:

Svanen
Certifiering för småhus, flerbostadshus och förskolebyggnader som bland annat ställer krav på energianvändning, kemiska produkter, byggprodukter/-varor, innemiljöfaktorer  och på kvalitetsstyrning i byggprocessen.
Används bland annat av NCC, Skanska, Veidekke.

FEBY
Certifering med tre nivåer Omfattar energi, värmeeffektbehov (värmeförlusttal), inneklimat, fuktsäkerhet, ljud från installationer. Indirekt via poängvärdering även; energieffektiva installationer, kontrollplan och klimateffekter från materialval. Innehåller tredjepartsgranskning. Målet är att säkra en energieffektiv byggnad.


 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.