Meny

Fyra installatörer om konjunkturen

Fyra installatörer om konjunkturen

Blir det becksvart när bostadsbyggandet minskar eller uppstår nya möjligheter för installatörsföretagen? Vi frågar fyra beslutsfattare i branschen om framtiden.

Mattias Johansson, vd och koncernchef, Bravida
 

"Vi ser en fortsatt god efterfrågan i våra regioner runtom i Sverige och i övriga Norden. På installationssidan såg vi en ökande orderingång under 2018 och stark orderstock vid utgången av 2018.

Dock förväntar vi oss en successiv minskning i efterfrågan av tekniska installationer i nybyggda bostäder, främst i områdena runt Stockholm och Uppsala. Minskat bostadsbyggande innebär ofta mer renoveringar av äldre fastigheter, vilket påverkar efterfrågan positivt. Efterfrågan på teknisk service ökade under 2018 och marknaden är fortsatt god.

Andra drivkrafter som påverkar marknaden är ny- och ombyggnation av offentliga lokaler och kontor samt investeringar i infrastruktur och energieffektiviseringar. Våra största kunder är de stora byggbolagen och även de rapporterar ökad orderstock så av det vi kan se är marknaden fortsatt god framöver."Andreas Lavrell, vd, Nytorps Rör


"Inom Stockholms län är efterfrågan fortsatt stark och vi märker av ett ökat tryck på förfrågningar från byggentreprenörerna på kalkylsidan.

Vi känner ingen nedgång i vår affär, dock började vi en omställning redan för tre år sedan då vi började analysera vilka risker vi hade i vår affär och satte kortsiktiga och långsiktiga mål i vår affärsplan där huvudfokus låg på riskeliminering. I vårt fall innebar det att gå från ett affärsben till tre. Vi känner oss redo för en eventuell konjunktursättning."

 

Theresa Östman, vd, Grillby & F100 Rör


"Beträffande konjunkturen så tillhör vi ännu de lyckligt lottade som har ”högtryck” i verksamheten. Vi hör dock fler och fler som får mindre och mindre att räkna på samt att det ringer en hel del bemanningsföretag och framförallt lärlingar som söker arbete då man inte fått förlängt.

Den goda efterfrågan som vi har är på industrifastighetssidan samt hyresanpassningar som hör därtill. Servicesidan ser likadan ut som tidigare än så länge. Dock rustar vi oss för nedgång genom att bredda vårt synsätt. Vi försöker leta i resultatrapporten vad vi kan lägga internt vid en nedgång som gör att man står pall. Jag är inte orolig då vi är mycket flexibla och det är våra anställda införstådda med."

 

Liselott Gustafsson, vd, Gustafssons Rör

"I vår region, Västerbotten, så upplever vid det som att efterfrågan på lägenheter är dålig men att efterfrågan från kommunen är god. Vi upplever en rejäl nedgång mot tidigare år men vi ser nu en liten förbättring under det här året. Men vi tror att nästa år blir sämre igen."
 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.