Meny

Företagen som säger nej till gamla kort

Företagen som säger nej till gamla kort

De som ännu har gamla Id06-kort kan komma att få problem framöver. Flera företag har redan valt att säga nej till gamla Id06-kort och prioritera de nya. – Redan nu kommer vi att prioritera de underentreprenörer som har skaffat sig de nya korten, säger Linda Larsson, projektledare för nya Id06 på Peab.

Linda Larsson har lett bytet av 12 000 kort på Peab med nya foton och nya kortläsare. Det har varit ett stort arbete men Peab tycker att det ändå var ett klokt beslut av Id06 att skjuta fram stoppdatumet.

– Det var ett måste som vi ser det. Även om vi på Peab hade bytt ut i stort sett alla våra kort till den 20 juni 2019, så var det många seriösa underentreprenörer som inte hade det. Det hade gjort mer skada än nytta att stoppa de gamla korten, säger hon.


Linda Larsson, projektledare för nya Id06 på Peab.


Men de underentreprenörer som redan nu bytt ut sina kort kommer alltså ha fördelar av det, i alla fall hos Peab. På Stockholmshem går man längre och har stoppat de gamla korten.

– Beslutet avser alla kommande nyproduktionsprojekt, säger Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem.

Arbetsplatskontroller

För projekt som har handlats upp under 2019 har Stockholmshem infört ett vite för dem som inte har nya Id06-kort. De kontrollerar detta med hjälp av ett säkerhetsföretag som gör arbetsplatskontroller. Om en person saknar giltigt nytt Id06-kort, så får entreprenören betala ett vite på 10 000 kronor per person som saknar kort.

Än så länge ser Stockholmshem ingen tydlig effekt av stoppet eftersom det handlar om projekt som inte är i full produktion. Men de hoppas att de nya Id06-korten ska göra att det blir svårare att att fuska med kort och identiteter och att det ska bli lättare att göra arbetsplatskontroller. 

– Det är en liten men viktig pusselbit i att göra det svårare att fuska och uppnå en sundare konkurrens i slutänden, säger Morgan Jansson.

Peab har också höga förväntningar på det nya systemet.

– Vi ser stora fördelar med det nya Id06-systemet, inte minst för att alla företag kontrolleras och att alla individer identifieras. Dessutom är kortämnet svårare att förfalska, vilket kommer leda till mindre brottsliga inslag på våra arbetsplatser, säger Linda Larsson.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.