Meny

Fem företag inom industriellt byggande att hålla koll på

Fem företag inom industriellt byggande att hålla koll på

Sverige har fortfarande en tätposition vad gäller industriellt byggande, men utvecklingen går snabbt runt om i världen. Byggindustrin bad Jerker Lessing, FoU-chef på Boklok och forskare om industriellt byggande, att lista de fem mest spännande företagen i världen vad gäller industriellt byggande.

1. Japanska företaget Sekisui House, som är ett av Japans ledande företag inom industriellt byggande och bygger cirka 50 000 bostäder om året i Japan. I mitten av maj meddelade bolaget att de expanderar sin verksamhet till Storbritannien. De skapar ett gemensamt bolag med bostadsutvecklaren Urban Splash. Sekisui House har djup kunskap om industriellt byggande sedan det grundades 1960 och har sedan dess producerat cirka 2,4 miljoner bostäder.

2. Ett annat företag i vår närhet är tyska familjeföretaget Goldbeck, som också har lång industriell erfarenhet, cirka 6 000 anställda och har specialiserat sig på parkeringsgarage, kontorsbyggnader, skolor och logistikbyggnader. De kontrollerar hela värdekedjan från design till utförande och erbjuder sig också att sköta driften av vissa typer av byggnader. De har nio fabriker runt om i Europa och sedan ett år tillbaka är de etablerade i Sverige där de hittills hunnit bygga några logistikbyggnader i västsverige.

3. I USA finns flera innovativa företag inom industriellt byggande (vilket nämndes i Byggindustrin Nr 5, 2019), där ett av de mest uppmärksammade är Katerra som sedan starten 2015 har fått in nästan 2 miljarder US dollar i riskkapital, har startat fyra fabriker och har tre till på väg. I dagsläget har företaget cirka 4 000 anställda. Den 22 maj meddelade Katerra att man fått i uppdrag att bygga 4 100 bostäder i Saudi Arabien, något som kan ses som ett exempel på att de siktar på att bli en internationell aktör.

Läs mer: Revolution på gång i USA.

4. Plant Prefab, också från Kalifornien, är ett annat bolag att hålla koll på. Även det är finansierat av riskkapital. Plant Prefab är ett småhusföretag med tydlig industriell- och hållbarhetsprofil, som nyligen bestämt sig för att också börja bygga flerbostadshus. I sin senaste investeringsrunda fick bolaget en stor investering av e-handelsgiganten Amazon. Logiken bakom detta kan man fundera kring, men det finns troligen goda grunder till varför Amazon vill komma närmare bygg- och bostadsindustrin.

5. I USA finns också mjukvaruföretaget Autodesk som är den dominerande aktören bakom många program som används både i byggindustrin och i tillverkningsindustrin. De har nyligen startat ett nytt affärsområde som de kallar Industrialized Construction, där de har ambitionen att använda sina kunskaper från både bygg- och tillverkningsindustrin för att skapa system och program som kan stödja företag som arbetar med industriellt byggande, såväl i design som i produktion.

Konsultfirman McKinsey & Company har också uppmärksammat potentialen i att industrialisera byggindustrin, vilket de skrivit om i två rapporter, den senaste utkom nu i juni 2019. I den rapporten presenteras olika strategier för industrialisering och modularisering och vilka enorma kostnadsbesparingar detta kan föra med sig om det genomförs på ett smart sätt. Det är glädjande att läsa att Sverige lyfts fram som ett föregångsland tillsammans med Japan. Rapporten finns tillgänglig hos McKinsey & Company.

Man kan konstatera att det händer spännande saker i vår omvärld och det går allt snabbare och det har aldrig investerats så mycket i utveckling som det gör just nu. Den industriella utvecklingen som går hand i hand med den digitala ger möjligheter att expandera, skala upp och göra det snabbare än vad vi är vana vid. 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.