Meny

Fastighetsbolag efterlyser ramavtal med trästomme

Fastighetsbolag efterlyser ramavtal med trästomme

“Det är smidigt och enkelt för oss att ha de här upphandlingarna att tillgå.” Så sammanfattar Per Lundqvist, vd Vännäs fastigheter, sin erfarenhet av ramavtalen för Kombohusen. Han hoppas att nästa Kombohus ska ha trästomme.

Vännäs ligger cirka 30 kilometer väster om Umeå. Kommunen har knappt 9 000 invånare varav ungefär hälften bor i tätorten. Kommunala Vännäs fastigheter har byggt Kombohus i tre omgångar – 2016, 2017 och 2018. Totalt rör det sig om om 75 lägenheter. 

– Vi är en mindre organisation och ville komma igång snabbt med projekten. För oss har den stora fördelen med Kombohusen varit att vi sparar tid, säger Per Lundqvist, vd för Vännäs fastigheter.

Han berättar att Vännäs fastigheter under samma tidsperiod även byggt bostäder som de upphandlat på traditionellt vis. Det blev ungefär samma kvadratmeterpris som för Kombohusen.

– Vi hade antagligen byggt lika många bostäder utan Kombohusavtalen, men det hade tagit längre tid, säger Per Lundqvist.

Som exempel nämner han att när kommunen ville blockhyra mindre lägenheter för sociala behov kunde Vännäs fastigheter erbjuda inflyttningsbara Kombohus Mini inom ett år. En tidsplan som hade varit omöjlig att hålla med en traditionell upphandling, tror han.

Fördelarna överväger

Den som vill satsa på Kombohus för första gången bör läsa igenom avtalen noga, varnar Per Lundqvist.

– Avtalen är inte upplagda på exakt samma sätt för de olika hustyperna, tyvärr. Så det gäller att läsa noga så att man verkligen beställer det man vill ha, säger han.

En annan sak som Per Lundqvist tycker att beställaren bör vara uppmärksam på är att kostnaden för transport till byggplatsen tillkommer för några varianter av Kombohusen.

– Det kan också vara lite svårare med garantiärenden än om man har en lokal entreprenör, helt enkelt för att det är enklare att föra en dialog med en entreprenör som finns på plats även efter att bygget är avslutat, säger Per Lundqvist.

På det stora hela tycker Per Lundqvist ändå att det finns en trygghet och enkelhet med Kombohusavtalen som lockar. Han utesluter inte att Vännäs fastigheter bygger fler Kombohus i framtiden. 

– I nästa ramavtal skulle jag vilja se Kombohus med trästomme. Vi vill gärna bygga i trä, av klimatskäl. För hur man än vänder och vrider på det så är betong ett energikrävande material, säger han.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.