Meny

EPC- en affärsmodell som betalar sig själv?

EPC- en affärsmodell som betalar sig själv?

Ett sätt för fastighetsägare att finansiera omfattande energieffektivisering i sitt bestånd är via affärsmodellen EPC.

– Den energibesparing vi gör finansierar hela projektet, säger Per Dahlstrand, projektledare i Söderhamns kommun:

Söderhamns kommun stod för Nordeuropas största EPC-projekt när det upphandlades för fem år sedan. Projektledaren Per Dahlstrand berättar om upplägget som de har tillsammans med entreprenören Caverion:

– Den energibesparing vi gör finansierar hela projektet. Den finansierar både ränta och amortering. Det ska ta 17 år att betala av allt, först efter det blir det en äkta vinst. Man kan också säga att ju mer energipriserna stiger med åren, desto större vinst gör vi.

Kräver kunskap hos beställaren

Projektet fungerar som en vanlig totalentreprenad med standardavtalet ABT 06 i botten. Entreprenören sköter alla inköp och upphandlingar med de som ska utföra jobben. Om besparingarna inte uppnås står Caverion för mellanskillnaden. Projektet som kommer att pågå i totalt 15 år har redan gett resultat.

– Redan år ett var planen att vi skulle gå plusminus noll och det har vi gjort. Att alla anläggningar är nya och fräscha gör även att vi slipper mycket underhåll och spar arbetstid, säger Per Dahlstrand.

Vilka fallgropar finns för den som vill satsa på EPC?

– Den största fallgropen skulle jag säga är om du som beställare inte har kunskap om vad du beställer. Se till att ingå samarbete med en entreprenör som har de muskler och den kunskap som krävs att driva EPC-projekt. Man måste vara noggrann och lägga ner en hel del arbete på upphandlingen av entreprenör, säger Per Dahlstrand. 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.