Meny

“Det måste bli lättare att finansiera byggen på landsbygden”

“Det måste bli lättare att finansiera byggen på landsbygden”

Att bygga bostäder på landsbygden är att bygga i motvind. Finansieringsfrågan ställer till det både för privatpersoner och kommuner som vill bygga. “Få förstår hur stor den här problematiken är”, säger Johan Hallberg, regionchef Norra Norrland, Sveriges Byggindustrier.

Nyligen publicerade Sveriges Byggindustrier region Norra Norrland en debattartikel om finansieringsfrågan i Västerbottenskuriren, där de önskar en ökad dialog mellan Boverket, banker, kommuner, politiker och näringsliv. 

Huvudbudskapet i artikeln är att finansieringsfrågan ofta är ett stort hinder för tillväxt, bostäder och jobb. På landsbygden är det både svårt att få lån för nyproduktion av bostäder och svårt att räkna hem vinsten vid renoveringar. Att marknaden styr möjligheten till belåning skapar ett moment 22-läge där kommuner döms ut i förhand.

– Bygger man ett hus för 3 miljoner kronor som riskerar att vara värt 2 miljoner kronor om fyra år då blir det en väldig osäkerhet kring att pantsätta och då vill inte banken låna ut. Samma sak gäller i större skala, för kommuner som vill bygga flerbostadshus, säger Johan Hallberg.

Det här gäller även samhällen där det finns arbetstillfällen, men som stagnerar när det inte går att utveckla bostadsbeståndet.

– För att unga ska vilja stanna kvar i våra kommuner måste de kunna bo i ett attraktivt hus i en attraktiv miljö. Det kan finnas gamla hus att bo i, men hus har en viss livslängd och kan vi inte bygga nytt kommer fler och fler orter att tyna bort, säger Johan Hallberg.

Om bostadsbyggandet ska ta fart måste det gå att bygga nytt även på mindre orter, enligt Sveriges Byggindustrier region Norra Norrland. De skulle nu vilja se ett bostadspolitiskt program för landsbygden. Ett sådant bör innehålla en lösning på finansieringsfrågan, till exempel med ett avdragsgillt bosparande för unga i åldern 18–35.

Man vill även skapa frizoner för experimentellt byggande på landet.

– Man kan tänka sig en stadsdel där man givetvis inte ska tulla på säkerhetsfrågor, men där man kanske kan omdefiniera vad en bostad är och släppa byggandet fritt på ett nytt sätt för att sedan kunna utvärdera det som byggts, säger Johan Hallberg.

Andra tankar man har är framför är att förbättra infrastruktur med järnväg och väg och att lätta på strandskyddet.

– Det är alltid lättare att få lån om man bygger ett hus i ett attraktivt läge och i vår region finns många, många mil attraktiva stränder både vid hav och sjö. Samma regler för strandskydd kan inte gälla i Stockholm och i Nordmaling, säger Johan Hallberg.

En uppmaning Johan Hallberg har till byggbranschen är också att börja bygga hus som man kan flytta. 

– Om man lätt kan flytta hus och inte binder dem vid en adress vid lånet ökar möjligheten att hitta finansieringsalternativ. Då kan huset få ett nytt liv om det skulle vara så att en industri lägger ner och en ort försvinner, säger han.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.