Meny

Byggföretagen: ”Vi bygger redan flyttbart”

Byggföretagen: ”Vi bygger redan flyttbart”

Sveriges Byggindustrier region Norra Norrland föreslår att byggföretagen börjar bygga flyttbara hus som ett sätt att lösa problemet med att det är svårt att få lån för byggen på landsbygden. Men både Älvsbyhus och Lindbäcks bygg, två aktörer i region Norra Norrland, bygger redan flyttbara hus.

– Jag vet att många av våra hus redan har flyttats, säger Kent Johansson, vd på Älvsbyhus.

När Kent Johanssons far var vd för Älvsbyhus på 1990-talet inträffade finanskrisen och då slöt han ett avtal med Skandiabanken där han garanterade att om någon köpare av ett hus inte skulle klara sina åtaganden skulle Älvsbyhus själva flytta huset för en fastställd summa.

– Vi behövde aldrig utnyttja det, men möjligheten hjälpte våra kunder att få låna, säger Kent Johansson.

Älvsbyhus känner i allra högsta grad av finansieringsproblemen på landsbygden. Trots att Kent Johansson i princip aldrig har hört talas om en köpare som inte kunnat betala sitt huslån ordentligt är bankerna ofta avogt inställda till att låna ut.

– Vi har byggt vår produkt i 75 år och har en bra prislapp och kalkyl och väldigt nöjda kunder. Och jag tror vi räknar antalet Älvsbyhus med kreditförlust på handens ena tumme. Det är helt enkelt så att sitt hus överger man inte i första taget, man prioriterar att betala av lånen, säger Kent Johansson.

Nu har Älvsbyhus lejt en konsult som ska vända och vrida på varje sten för att ta redan på om Älvsbyhus skulle kunna hjälpa till att finansiera sina köpares huslån på något sätt. Leasing av hus är en tanke, att Älvsbyhus kan vara den som lånar ut pengar är en annan och ett löfte om husflytt till annan ort vid kris skulle kunna vara en tredje.

– Något av detta skulle kunna kanske kunna vara som en lugnande kopp kamomillte till den oroliga bankdirektören, säger Kent Johansson.

Stefan Lindbäck är vd för Lindbäcks bygg, ett annat Norrbottensföretag. Han berättar att man faktiskt nyligen byggt ett hus i Kiruna som är tänkt att flyttas i framtiden.

– Det är ett äldreboende som ligger i ett område i Kiruna som ligger bra till i dag men inte kommer att kunna användas om tjugo år. Det är därför upphandlat med flyttbarhet. Hela huset och även grundbetongen är flyttbar, säger han.

Men alla företagets hus kan egentligen flyttas.

– Vi har aldrig lyft fram det som ett försäljningsargument, för det är sällan att bygglov är tidsbegränsade, men kommer man på att ett hus inte behövs längre så går det bra att flytta det, trots att husen inte är designade så. Det blir lite mer besvärligt med installationerna, men det går, säger Stefan Lindbäck.

Han ser absolut en möjlighet att lyfta fram flyttbarhet som ett argument för att mindre kommuner med risk för avflyttning ska kunna bygga. 

– Vi skulle kunna bli bättre på att marknadsföra detta. Det blir inte dyrare, utan handlar bara om att tänka till när man designar projektet, säger han.

Lindbäcks bygg och Älvsbyhus tycker att Sveriges Byggindustriers debattartikel lyfter viktiga frågor. Men Kent Johansson på Älvsbyhus är inte för frizoner med experimentellt byggande.

– Det viktigaste är att vi får mer enhetliga regler. Det största problemet för oss nu är att kommunerna har så mycket särkrav. Vi behöver en sund och långsiktig plan för hur regelverket ska se ut som alla i branschen kan förhålla sig till.