Meny
  • Anna Sander, Kommittén för modernare byggregler, i samtal med Fredrik Elmgren, regionchef i Öst på Serneke Bygg och Stefan Sandberg, vd för Uppsalahem. Moderator var Jonas Högset, chef för Fastighet och Boende på Sveriges Allmännytta.
    Foto: Anders Siljevall

Behöver vi kontrollansvariga?

Behöver vi kontrollansvariga?

Plan- och bygglagen ställer i dag krav på att en certifierad kontrollansvarig ska se till att ett byggprojekt lever upp till bygglagstiftningen. Kommittén för modernare byggregler föreslår att kravet ska tas bort – ett förslag som delvis förvånade panelen på ett seminarium arrangerat av Sveriges Allmännytta.

På ett frukostseminarium hos Sveriges Allmännytta diskuterades Kommittén för modernare byggreglers samtliga förslag. I panelen fanns kommittéledaren Anna Sander, Fredrik Elmgren, regionchef i Öst på Serneke Bygg, Stefan Sandberg, vd för Uppsalahem. Från såväl entreprenör som byggherre kom lovord för kommitténs gedigna arbete, men förslaget att ta bort kravet på en kontrollansvarig ur PBL var en överraskning, ansåg Fredrik Elmgren.

– Det kanske inte är ett bra system, men jag är förvånad över att man vill ta bort funktionen helt, snarare än att skruva på modellen för att göra den bättre, menade han.

Anna Sander berättade att KA-funktionen har varit en svår fråga att hantera.

– Vi har ett system som ibland funkar bra, men vi har hört så pass många personer säga att  det i grunden är ett orimligt system. Vi lyckades inte hitta ett vettigt sätt att skruva det på så att det skulle fungera bättre.

Även om lagkravet på certifierade kontrollansvariga skulle försvinna finns fortfarande arbete för de konsulter som tidigare varit KA.

– Vi hoppas att marknaden ska kunna lösa detta på egen hand. Om byggherren behöver ta in kompetens utifrån finns de kontrollansvariga kvar som en viktig expertkompetens på marknaden.

Kommittén vill även att kontrollplanen ska göras tydligare.

– Även om man väljer att behålla kravet på certifierade kontrollansvariga och sakkunniga sakkunniga är detta något som vi verkligen tycker bör genomföras. Boverket bör göra verklighet av sitt bemyndigande och tydliggör i föreskrifterna hur en kontrollplan ska se ut, förklarade Anna Sander.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.