Meny
  • Peter Kolare, vd på Belstroj, tycker att implementeringen av det nya Id06-systemet är dåligt skött.F öre sommaren gick det fortfarande bra att beställa ett Id06 kort till "Bruce Wayne".

Batman kan fortfarande komma in på bygget

Batman kan fortfarande komma in på bygget

Förseningen av det nya Id06-systemet upprör företagare i branschen. “Det är ytterligare sex månader med osund konkurrens”, säger Peter Kolare på Belstroj, som själv lyckades få ut ett kort som Batmans alter ego Bruce Wayne. Först i oktober stängs möjligheten att beställa kort av den gamla modellen.

Före sommaren kunde företaget Belstroj beställa ett Id06 kort till med bild på Batmanskådespelaren Christian Bale och namnet Bruce Wayne hur enkelt som helst. Att Id06 AB har skjutit på övergången till de nya, säkrare Id06-korten och ”Batman” fortfarande kan kliva in på en byggarbetsplats tycker företagets vd är väldigt knepigt.

– Många av de som har gamla Id06-kort har dem på felaktiga grunder och är oseriösa. De fuskar med skatter och avgifter. Det känns inte bra att systemet fortfarande inte är utbytt, säger Peter Kolare, vd på Belstroj. 

Id06 lanserades av Sveriges Byggindustrier år 2006 för att främja sund konkurrens och säkra arbetsplatser i byggbranschen. Grundidén är att man lätt ska kunna identifiera personer på arbetsplatsen och koppla varje person till en arbetsgivare. Systemet har inte fungerat som det var tänkt. Flera personer har haft fel kort och mycket fusk har upptäckts. För att komma till rätta med detta skulle Id06 korten ha bytts ut på samtliga arbetsplatser innan den 20 juni i år. Men i maj beslutade Id06 AB att skjuta detta datum på framtiden. Nu är det först den 21 januari 2020 som är stängningsdag för det gamla Id06-systemet. De nya korten kan bara delas ut om det finns möjlighet för kortinnehavaren att legitimera sig via bank-id eller inscannad id-handling.

En irriterande fördröjning, tycker Peter Kolare på Belstroj. Företaget har lagt mycket tid på att skaffa nya kort till alla sina anställda. Belstroj arbetar med grundläggning, stomresning och stomkomplettering och personalen befinner sig hela tiden ute på olika arbetsplatser.

– För oss blir det en stor grej när vi har jobbat med att byta ut alla dessa kort och så skjuter man upp detta. Vi har runt 480 anställda och bytet har tagit en del kraft och resurser och ändå blir det ytterligare sex månader med osund konkurrens, säger han.

"Dåligt skött"

Peter Kolare tycker att Id06 har skött hela implementeringen mycket dåligt. Hans kritik handlar bland annat om att man inte har försäkrat sig om att alla som har rätt att vistas och jobba i Sverige kan få det nya Id06, att informationskampanjen inte nådde alla i branschen och att många av dem som fortfarande inte har bytt kort faktiskt har rätt att både vistas och jobba i Sverige, men att de ändå inte har lyckats byta kortet.

– Merparten av dem som inte bytt ut sina kort är säkert ärliga och seriösa företag med duktiga hantverkare. Men det finns säkert också tiotusentals oseriösa och oärliga, säger Peter Kolare.

När företaget la ut Bruce Waynes falska Id06-kort (som nu är avaktiverat) på sin Linkedinsida och Facebooksida, fick de efteråt kommentarer från andra företag som kände liknande irritation.

– Jag tror många känner som vi, säger Peter Kolare.

Börjar tröttna

Per-Håkan Waern är förste vice ordförande i Elektrikerförbundet. Han har länge varit kritisk till bristerna med Id06-korten och börjar nu tröttna på att de inte byts ut.

 – Att man skjuter upp detta är för mig ett bevis på att det finns parter som inte vill att det ska vara ordning och reda på våra arbetsplatser. Vill man genomföra detta borde det väl inte vara så svårt, säger han.

De nya korten löser inte alla problem tror han, men är ett steg i rätt riktning. Ytterligare en uppskjutning av stängningsdagen vore helt omöjligt för Id06 trovärdighet, tycker han.

 – Skjuter de på det en gång till då kommer vi överväga att lämna samarbetet, då är det inte seriöst. Jag gissar att fler aktörer tänker likadant, säger han.

Thor Jonsson på Id06 svarar på kritiken här. 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.