Meny

Allergena växter - en blind fläck?

Allergena växter - en blind fläck?

Samhällsbyggarbranschen behöver mer kunskap om vilka växter som kan ge upphov till allergi och överkänslighetsreaktioner. Det anser Marianne Jarl, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

Marianne Jarl får en hel del frågor som rör vilka växter som kan ge pollenallergi.

– Man vet att det kan finnas problem, men man förstår kanske inte vidden av det. Just att björk kan vara känsligt, vet de flesta, men det händer ändå att man planterar in det, kanske för att man tycker att det passar in i miljön, säger Marianne Jarl.

För personer med svår pollenallergi skulle det underlätta mycket om man beaktade risken för allergier redan i planeringsfasen av nya utomhusmiljöer, anser hon.

Marianne Jarl, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

– Då är det lätt att göra rätt, men ska man ändra i efterhand blir det kostsamt att ta bort och plantera nytt. Så man tjänar både tid och pengar på att ha med det här perspektivet från början. Det kan bli lika grönt och fint, säger Marianne Jarl.

Varför är inte det här en självklar del i planeringen?

– Jag tror att det handlar om att det är tidspressade processer, men det handlar nog också om okunskap. Om man inte själv är mycket allergisk eller känner någon som är det så är man ofta inte medveten om hur svårt det kan vara för den som är det. Då handlar det inte om att ta en tablett och leva som vanligt. Den som är svårt pollenallergisk måste planera sitt liv efter pollenhalterna, säger Marianne Jarl.

Hur stor betydelse har det hur nära en allergen växt man är?

– Det har stor betydelse. Det finns så kallade fjärrtransporter av pollen mellan olika regioner beroende på vindar, men närheten har stor betydelse. Pollenhalterna är mycket högre om man är alldeles nära, säger Marianne Jarl.

Hur stor kunskap har bostadsutvecklare och offentliga beställare i den här frågan?

– Jag upplever att den är väldigt varierande. Det finns bostadsutvecklare, kommuner och landsting som är medvetna om problematiken, men generellt så tror jag att det behövs mer kunskap. Jag tror att folk vill göra rätt, men de vet inte riktigt att det finns växter som fungerar bättre och de som fungerar sämre, säger Marianne Jarl.

Är det här ett stort samhällsproblem?

– Det är alltid en vinst för samhället om folk slipper bli sjuka. Att ha svår pollenallergi är som att vara däckad i influensa. Kan man planera så att individer slipper bli sjuka så har man gjort en stor samhällsinsats, säger Marianne Jarl.

Hur tycker du att samhällsbyggnadsbranschen ska förhålla sig till den här frågan?

– Jag skulle verkligen önska att man tog reda på fakta om vilka växter som avger pollen som kan ge upphov till allergiska reaktioner och vilka växter som har starka dofter som kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner som exempelvis astma. Det går att göra det grönt och fint ändå genom att välja rätt växter, säger Marianne Jarl.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.