Meny
  • Bakom det glasade partiet ryms anläggningens kontrollrum med tillhörande kontors- och mötesrum.
    Foto: Elin Bennewitz

Trixigt bygge banar väg för framtidens energi

Trixigt bygge banar väg för framtidens energi

Gobigas anläggning i Göteborg förvandlar skogsråvara till fordonsgas. Anläggningen är den enda i sitt slag i Sverige och i världen. Förgasningstekniken och den trånga byggplatsen skapar ett bygge med ovanliga förutsättningar. Nu nomineras Gobigas första etapp till Årets Bygge 2014.

Just nu pågår intrimning av Gobigas första etapp, en demonstrationsanläggning med effekten 20 megawatt. Om allt går enligt plan, och om finansieringen faller på plats, blir etapp två en fullskalig kommersiell anläggning med 100 megawatts effekt. Utöver att producera fordonsgas kan anläggningen leverera sin spillvärme till fjärrvärmenätet.

– Det pratas mycket om att Sveriges fordonsflotta ska bli fossilfri inom 20 år. Men här gör vi faktiskt något mer än att prata. Det här är ett framtidsprojekt.

Det säger Åsa Burman, projektchef och vd för Gobigas på Göteborg Energi.

När Göteborg Energi på allvar började fundera på en förgasningsanläggning i mitten av 00-talet insåg de snart att det inte var ekonomiskt realistiskt att bygga en fullskalig anläggning som första steg. Etappindelningen slogs fast 2008 och 2009 beviljades projektet pengar från Energimyndigheten. Myndigheten bidrar med 222 miljoner kronor av den totala investeringen på 1,5 miljarder kronor. Själva byggkostnaden är drygt 200 miljoner kronor.

– Det här är en dyr anläggning. Kanske lite dyrare än den borde vara. Dels för att det är en demoanläggning där vi lägger mycket resurser på teknikbiten och dels för att det är trångt på byggplatsen, säger Åsa Burman.

Gobigas anläggning ligger i Ryahamnen i Göteborg, inklämd mellan höga bergsskärningar och Rya Kraftvärmeverk.

– Huset är verkligen inklämt med ett skohorn. Platsens förutsättningar i kombination med bygglovets restriktioner gjorde att vi i projekteringsfasen verkligen fick utnyttja varje kvadratcentimeter av marken, säger Gunnar Ekman, byggprojektledare på Gobigas.

Men han poängterar att det finns många fördelar med platsen. Inte minst närheten till hamnens infrastruktur och möjligheten att bygga en fullskaleanläggning på tomten intill.

Gunnar Ekman berättar också att det är flera saker som varit lite knepiga i samband med bygget. Till exempel är grunden både sprängd och pålad eftersom byggplatsen ligger på både berg och lera.

– Att spränga här är extra känsligt eftersom byggplatsen ligger nära en gammal järnvägstunnel som i dag används till installationer.  Dessutom finns en avloppstunnel med hela Göteborgs avloppsvatten intill platsen, säger han.

I projekteringsskedet stod det också klart att anläggningen kräver tjocka betongväggar för explosionsskydd för att skydda såväl befintlig anläggning som den egna anläggningen vid yttre störning. Väggarna är gjutna med självkompakterande betong och armerade med upp emot 800 ton stål.

– Men nu står vi här med ett hus som går väl ihop med förgasningsprocessen trots det begränsade utrymmet. Det är ett lyckat projekt, säger Gunnar Ekman.

Byggnaden rymmer tre funktioner. Den ena är anläggningens kontrollrum med tillhörande kontors- och mötesrum. De andra två funktionerna rör gasproduktionen. I gasproduktionens första steg förgasas skogsråvaran, det kan vara pellets eller restprodukter från skogsindustrin, och i nästa steg förädlas gasen till metan.

Inför upphandlingen delades projektet in i tre delar: förgasningen, metaniseringen och byggnaden med anslutande system. Tekniken för förgasningen kommer från Valmet som har licensavtal med österrikiska Repotec och tekniken för metaniseringen kommer från danska Haldor Topsöe. För projektering och byggprocess föll valet på nederländska Jacobs och deras tjänster avseende projektering, upphandling och Construction Management-tjänster.

– Vår egen risk hade varit mindre om vi kunnat köpa en totalentreprenad men det är inte lätt att hitta någon för ett sådant uppdrag när det handlar om en typ av anläggning som ingen tidigare byggt. 
Jacobs har inte heller byggt en anläggning av den här typen tidigare men de har stor erfarenhet av att driva likande projekt, säger Åsa Burman.

Jacobs skötte tillsammans med personal från beställaren en stor del av projekteringen själva, skötte upphandlingar av entreprenörer och underentreprenörer för Gobigas räkning samt samordnade tidplaner och arbetsmiljö.

– Det här är ett oerhört komplicerat projekt. Som har gått väldigt bra. Vi är ett par månader efter tidplanen men delar av den förseningen drog vi på oss redan under projekteringen när vi var tvungna att rita om byggnaden för att anpassa den till gällande detaljplan, säger Åsa Burman.

Hon berättar att Jacobs var mycket noga med projekteringen och att det varit mycket få ändringar i efterhand.

Jacobs ställde också mycket hårda krav på arbetsmiljön.

– Vi har haft väldigt få incidenter, totalt tio stycken. Den allvarligaste, och den enda som resulterade i frånvaro, var en stukad fot, berättar Åsa Burman.

Gunnar Ekman, berättar att det delvis var en utmaning att få folk att följa de höga arbetsmiljökraven även om de allra flesta var med på noterna redan från början.

– Vi krävde att alla utöver hjälm och skyddsskor skulle ha både handskar och glasögon, alltid. Vi hade också extra många skyddsronder, fokus på att hålla rent och snyggt på bygget och gjorde oaviserade nykterhetskontroller på alla, säger han.

Per-Åke Asplund, arbetschef på Veidekke Entreprenad, är odelat positiv till de höga säkerhetskraven.

– Arbetsmiljökraven var höga. Men det har också visat sig att det lönar sig, säger han.

Veidekke har en central roll i bygget av Gobigas. De är generalentreprenör för betongstommen och det kringliggande huset, totalentreprenör för kontrollrumsdelen och generalentreprenör för utvändiga markarbeten.

Per-Åke Asplund ser tillbaka på Gobigas som ett ovanligt roligt projekt att få vara del av.

– Det är roligt med ett så pass speciellt projekt. Det innehåller hemskt många olika delar och ovanlig teknik men ändå har vi lyckats sy ihop det på ett bra sätt, säger han.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Gobigas i korthet

Byggherre: Göteborg Energi.

Construction Management: Jacobs.

Arkitekt: Liljewall Arkitekter.

Byggentreprenör: Veidekke.

Förberedande markarbeten: Skanska.

Tillfälliga etableringar: Ramirent.

Konstruktör: Jacobs och Ramböll.

Installatör: Imtec, Caverion och Ventilationsgruppen.

Förgasning: Valmet, tidigare Metso Power, med licens på förgasningsteknik från Repotec.

Metanisering: Haldor Topsöe.

Byggtid: Hösten 2011–hösten 2013.

Investering: 1,5 miljarder kronor, varav bygg drygt 200 miljoner kronor.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Med mobilen som verktyg

Entreprenörsduo vill hjälpa byggare att hålla reda på maskiner och verktyg
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/med-mobilen-som-verktyg-29045

När stadsbiblioteket var måltavla

Stockholmsbyggnaden utsatt av bitter tonåring med fickorna fulla av svartkrut.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nar-stadsbiblioteket-var-maltavla-29046

Hon är branschens bråkigaste bygg-vd

Orädd, rättfram och högljudd har hon utmanat och ruskat om branschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ar-branschens-brakigaste-bygg-vd-28977

Hyperloop – en 1700-talsidé på experimentstadiet

Professorn reder ut hyperloopens historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hyperloop-en-1700-talside-pa-experimentstadiet-28959

”Arkitektur ska skapa en upplevelse”

Avgående vd Johanna Ferlin berättar om tiden på Tengbom.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/arkitektur-ska-skapa-en-upplevelse-28962

Nyab erövrar Norrland

Från litet stängselföretag till byggare med miljardomsättning.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nyab-erovrar-norrland-28833

Skredet i Tuve: "Vi vadade i gyttja"

Helgläsning: Byggindustrin har träffat överlevare från jordskredet som tog nio liv i Tuve.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/skredet-i-tuve-vi-vadade-i-gyttja-28242

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
https://byggindustrin.se/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

Vi listar Sveriges brutalaste byggnader

Sju projekt från 1960- och 1970-talet med raka linjer och råa fasader.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-listar-sveriges-brutalaste-byggnader-28838

"Rektorn bad mig sänka ribban"

Pia Berg vill att yrkesprogrammen ska ta eleverna på allvar.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/rektorn-bad-mig-sanka-ribban-28902

Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje

Hon började som hårmodell men är i dag en av byggbranschens ledande krafter.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/miljoprofilen-amanda-borneke-kanner-klimatgladje-28827

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.