Meny
  • Aulans tomt är snäv och för att kunna utnyttja den maximalt är byggnaden bredare ju högre upp i huset man kommer.
    Foto: Björn Dickson

Skruvad aula var byggteknisk utmaning

Skruvad aula var byggteknisk utmaning

Karolinska Institutets nybyggda Aula Medica i Solna är något alldeles extra. Den djärva byggnaden har en häftig glasfasad med ena hörnet lutande 23 meter ut över Solnavägen. Det blir en lutning på 33 grader. Nu nomineras aulan till Årets Bygge 2014.

Väntan på en ny hörsal blev lång för Karolinska Institutet i Solna. Ända sedan 1930-talet stod den högst upp på önskelistan. Men pengar saknades fram till den dag 2007 Familjen Erling Perssons Stiftelse donerade 350 miljoner kronor.

En arkitekttävling hade utlysts sex år tidigare men planerna lades på is fram till dess att projektet kunde finansieras. Tävlingen vanns av Wingårdh Arkitektkontor. Det behövdes fyra förslag, det ena djärvare än det andra, innan alla parter var nöjda. Slutresultatet blev en triangulärt formad byggnad, där den mångfärgade glasfasaden i ena hörnet lutar kraftigt utåt, synlig från olika håll.

Aula Medica, som aulan kallas, står i stark kontrast till Nya Karolinska Sjukhusets moderna, kantiga arkitektur på andra sidan Solnavägen och det intilliggande k-märkta Gammelgården. Tomten är snäv och för att kunna utnyttja den maximalt är byggnaden bredare ju högre upp i huset man kommer.

Byggnaden är både spännande och funktionell. Kärnan är hörsalen med klassisk form utan pelare och en takhöjd på 13 meter. Här får 1 000 personer plats och först ut att föreläsa blir några av årets Nobelpristagare. Akustiken är perfekt med korta efterklangstider. Den som sitter längst bak hör föreläsaren även utan mikrofon. Exempel på bullerdämpande åtgärder är stående, oregelbundet placerade träribbor, stoppade säten som har samma ljudabsorbtion som en människokropp och akustikbeklädnad på scenens bakre vägg.

Rune Fransson, innovations- och infrastrukturdirektör vid Karolinska Institutet, ser nu slutet på 13 års arbete med aulan.

– Vi är oerhört stolta över resultatet, stolta att vi vågade göra någon som både byggtekniskt och arkitektoniskt sticker ut, säger han.

Projektet har genomförts som generalentreprenad med samverkan av NCC. Samarbetet har varit mycket bra, framhåller parterna.

– Vi kom tidigt in i processen, vilket var en förutsättning för att kunna genomföra denna tekniskt komplicerade byggnad. Vi kontaktades redan när systemhandlingarna gjordes, vilket är unikt. På så sätt kunde vi vara varandras bollplank vad gällde de tekniska lösningarna, säger projektchef Irene Knutar, NCC.

Utan tidig samverkan hade Aula Medica varit svår att bygga. Fasaden lutar 33 grader utåt, vilket innebär ett 23 meters överhäng över Solnavägen. Den var så komplicerad att konstruera och bygga att fasaden drevs som ett eget projekt inom ramen för huvudprojektet med en grupp bestående av arkitekt, projektör och glasspecialist.

Fasaden bildar ett spetsmönster av färgade glastrianglar, som var och en väger 15 kilo. Det behövdes 6 000 glasrutor som monterats och fogats med stål och gummilister. En del rutor är täta, andra transparenta i sex olika kulörer av guld, gult och vitt. Tillsammans ger de ett intressant ljusspel inne i byggnaden, som skiftar alltefter sol och dagsljus.

– Det tekniskt mest svåra i projektet var att hitta en fungerande stomlösning, som tar hänsyn till rörelseförmågan mellan fasadens stomme och husets stomme, säger Irene Knutar och fortsätter:

– Det slutade med att fasaden fick en limträstomme som är fullt synlig inifrån huset, medan husets stomme består av stål och betong, där de två övre våningarna har sex stora stålfackverk som håller upp planen och möjliggör den stora öppenheten i aulan samt överhänget mot Solnavägen.

Även om hörsalen är det primära i Aula Medica finns här även kontorsutrymmen för ett 90-tal anställda. De har en mycket fin arbetsmiljö med milsvid utsikt över Solna och Stockholm. Husets rymd, vitlaserade träpartier, skandinaviskt blonda möbler och vackra trappor ger tillsammans en wow-upplevelse.

Det första som möter besökaren är ett elektroniskt konstverk som täcker en 40 kvadratmeter stor vägg i foajén. Konstverket består av ett fotograferat vattenfall. Det hörs inget. Ändå kan man förnimma bruset från Skånes högsta vattenfall Forsaker, som ligger nära konstnärinnans, Ingegerd Råman, hem.

Trots svår teknik, komplicerad logistik, minimala möjligheter för materialupplag och svårt att placera byggnadsställningar har tid- och budgetramar hållits.

– Vi har haft en bra dialog och alla beslut har tagits i samverkan, säger Rune Fransson belåtet.

I Aula Medica finns en restaurang öppen för allmänheten.

– Vid den avslutande upphandlingen av restauratör lät vi krögarna ha en matlagningstävling. Vi ville signalera att byggnaden håller hög kvalitet i alla detaljer. Inte bara i arkitektur, inredning och utförande. Även maten ska vara bra, säger Rune Fransson.

Byggnaden är 32 meter hög, har en lokalyta på 10 000 kvadratmeter, är certifierad enligt Green Building och Miljöbyggnad samt har sedum på taket som sparar energi. Adressen är passande Nobels väg 7.

Aula Medica

Beställare: Akademiska Hus.

Hyresgäst: Karolinska Institutet.

Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor.

Konstruktör: Cowi.

Generalentreprenör: NCC.

Fasad: Fenestra Wieden.

Stomme: Normek.

Träpaneler: SCC.

VVS-konstruktör: ÅF.

Projektering, el: Sweco Systems.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Höjda röster om en ny Ölandsbro

Debatten blossar upp: bristfällig betong och ständigt köskapande underhållsarbeten.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hojda-roster-om-en-ny-olandsbro-28362

Håll huvudet kallt

Utblick: Byggarbetare har det hett om öronen.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hall-huvudet-kallt-28458

”Hållbarhet är en marknadsfråga”

Johan Nuder vill bli expert på att kommunicera hållbarhetsinformation.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hallbarhet-ar-en-marknadsfraga-28358

Hon ger nytt liv åt slott och koja

Stina Lindéns har hittat sin nisch i kulturminnesmärkta hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ger-nytt-liv-slott-och-koja-28345

Hela EU ska få lära av renoveringen i Lund

EU-projekt lyfte energieffektiviseringen och renoveringen av stadsdelen Linero.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hela-eu-ska-fa-lara-av-renoveringen-i-lund-28331

”Att rita hus ska vara lika enkelt som att spela dataspel”

Digitalisering har mångdubblat omsättningen hos Lundqvist Trävaru.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/att-rita-hus-ska-vara-lika-enkelt-som-att-spela-dataspel-28326

”Jag vill skapa stunder av poesi”

Rahel Belatchew är en kändisarkitekt på tillväxt.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-vill-skapa-stunder-av-poesi-28231

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
https://byggindustrin.se/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

”Höghus tvingar dig att tänka utanför boxen”

Amerikanen Shonn Mills är Rambolls expert på höga hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hoghus-tvingar-dig-att-tanka-utanfor-boxen-28241

Så förebygger Göteborg ras i dag

Kan tragedin som inträffade i Tuve 1977 upprepa sig i dag?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-forebygger-goteborg-ras-i-dag-28244

Byggbranschen växlar upp inför EU-valet

Beslut som fattas på EU-nivå påverkar dig som byggföretagare varje dag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggbranschen-vaxlar-upp-infor-eu-valet-28240