Meny

Skagershuset visar att trägen vinner

Skagershuset visar att trägen vinner

Skagershuset i Årsta i Stockholm låter detaljerna tala. Här har byggherre, byggare och arkitekt genomgående strävat åt samma håll för att skapa ett bostadshus som smälter in och sticker ut på samma gång. Uthållighet, noggrannhet och omsorg har varit melodin. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Skagershuset stäcker sig 80 meter längs med Skagersvägen i Årsta. Det ligger på gränsen mellan stadens gatunät och naturslänten som strävar upp mot Vättersberget i sydväst. Huset är byggt av volymelement i trä ovanpå en ett garageplan och en bottenvåning i suterräng. Trots den ganska stora volymen, bruttoarean är 4817 kvadratmeter, känns huset inte klumpigt. Fasaden i obehandlat cederträ går ännu ton i ton med den intilliggande tegelbebyggelsen.

– Det är en årsring. Ett trähus i Årsta! Inte något tråkigt konventionellt hus i puts, säger Johan Lins på Åke Sundvall Projekt som är Byggherre.

Skagershuset uppfördes på mindre än ett år. Men Johan Lins och arkitekt Björn Ahrenby på OWC Arkitekter har levt med projektet längre än så. Det började med att de vann en markanvisningstävling från Stockholms stad 2007. Så tog detaljplaneprocessen vid. Den komplicerades av att staden initialt ville göra en detaljplan som innefattade två olika projekt på två intilliggande tomter. I sedvanlig ordning överklagades detaljplanen. I sista instans, mark- och miljööverdomstolen, fick Skagershusprojektet slutligen klartecken.

– Vi förlorade upp till ett år i den processen, berättar Johan Lins.

Under tiden hade Åke Sundvall Byggnads och arkitekt Björn Ahrenby på OWC Arkitekter börjat skissa på olika byggsätt. Åke Sundvall Byggnads hade erfarenhet av att bygga i trä från tidigare projekt och tillslut föll valet på Moelvens byggmodul, det vill säga volymelement i trä. En jätteutmaning i projektet var när projektets parter också bestämde sig för att ha trä även på fasaden. Det innebar en ändring från den ursprungliga idén.

– Vi fick ha många möten staden för att ändra det. Vi fick verkligen kämpa tillsammans, byggherre och arkitekt, för att få igenom det. Där var vi tålmodiga! Man måste få tycka olika, men jag är otroligt glad att vi stod på oss, säger Johan Lins.

För nu finns ett kvitto på att det lönar sig att vara noggrann med detaljerna. Alla stora aktörer i arbetet med Skagershuset är stolta över vad de har presterat tillsammans. Alla har haft en hög ambitionsnivå. De har bollat idéer och skisser fram och tillbaka mellan sig i nära samarbete.

– Att med moderna och rationella volymbyggnadsteknik få vara med och bygga stad kanske inte är nytt, säger David Öberg, Marknadschef på Moelven Byggmodul – men att få göra det med en vacker fasad som ärligt berättar att vårt byggsystem är i trä, det ger en känsla av goda rum.

Genom hela projektet har arkitekt Björn Ahrenby haft en viktig roll.

– Det har varit speciellt. Vi har haft en beställare som har gett oss förtroende att verkligen jobba igenom allt tillsammans med de andra parterna. Det är inte alltid det är så, säger han.

För Åke Sundvall Projekt är det inte nytt att jobba så nära arkitekten.

– Vi har inte någon plattform när vi bygger. Varje enskilt projekt är unikt för den specifika tomten, för platsen och för dem som ska bo där. Vi vill optimera varje läge. Det gör att arkitekten är jätteviktig för oss. Han eller hon är vår förlängda arm, säger Johan Lins.

För att säkerställa att allting skulle bli rätt har Björn Ahrenby har varit mycket ute på byggplatsen och haft samtal med tekniker och snickarna under produktionen. Fasaden har ägnats särskild uppmärksamhet. Först byggdes en fullskalig modell i Moelvens fabrik i Sandsjöfors för att testa alla detaljer och funktioner. Något som är ovanligt. Nu sitter olika panelernas vertikala linjer perfekt. Tre olika paneltyper, med olika riktning, yta och bredd, samspelar för att skapa liv och bryta upp den långsträckta fasaden på ett subtilt sätt. Huset har också tre vertikala fördjupningar som markerar entréerna mot gatan och en indragen takvåning som också bidrar till att byggnaden upplevs som nättare.

– För oss är det viktigt att jobba med ärliga hus. Det man ser är det man får. Det är mycket naturmaterial i huset, säger Björn Ahrenby.

Åke Sundvall Byggnads har varit total entreprenör för byggprojektet. Företagets byggavdelning har gjort betongarbetena och Moelven Byggmodul har uppfört trähuset med volymelement.

– När man bygger trämoduler på betong är det oerhört viktigt att betongarbetet är väl utfört. Det är små toleranser. Huset får inte luta, säger Johan Lins.

Det gör det inte heller. Övergången mellan betong och trä syns inte alls.

I Skagershuset ligger garaget i markplan. Det har stora fönster som släpper in ljus från gatan, vilket ger en trygghetskänsla i garage och cykelrum.

Arkitektoniskt har en utmaning varit att kunna utnyttja byggsystemet på bästa sätt. Huset skulle främst ha stora lägenheter, fyror främst, men även tvåor, treor och en femma, och samtidigt bjuda på variation.

– Det har också varit en utmaning att bygga ett unikt projekt som sticker ut på ett riktigt sätt – utan att vara lustigt – som ändå landar väl i sin omgivning, säger Björn Ahrenby.

Ekonomiskt har projektet inte gått så bra som Åke Sundvall Byggnads hoppats på. Det tog lite längre tid att sälja, det var lite mer berg att spränga bort än man trott, fjärrvärmen kom lite sent och cederträfasaden blev dyr. Projektet blev också klart fyra veckor senare än planerat.
– Men sett till att det löpt under sex år är det inte så mycket, säger Johan Lins. Det är absolut inget förlustprojekt!

Det Johan Lins kommer att bära med sig från projektet är att hårt arbete lönar sig. Liksom noggrannhet i detaljerna och god arkitektur.

– Det gäller att göra rätt saker som verkligen går att genomföra. Skagershuset är ett bevis för det.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Skagershuset i korthet

Byggstart: December 2012. Huskroppen vilar på en grund av betong och består därutöver av 112 volymelement i trä. Fasaden är i cederträ från Kanada. Huset rymmer 33 lägenheter.

Inflyttning: Luciadagen 2013.

Byggherre: Åke Sundvall Projekt.

Totalentreprenör: Åke Sundvall Byggnads.

Underentreprenör: Moelven Byggmodul.

Arkitekt: OWC Arkitekter.

Landskapsarkitekter: PAJU Arkitektur och Landskap samt Landark.

Konstruktör entréplan: Byggkonsulten Widberg.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

 

 

Med mobilen som verktyg

Entreprenörsduo vill hjälpa byggare att hålla reda på maskiner och verktyg
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/med-mobilen-som-verktyg-29045

När stadsbiblioteket var måltavla

Stockholmsbyggnaden utsatt av bitter tonåring med fickorna fulla av svartkrut.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nar-stadsbiblioteket-var-maltavla-29046

Hon är branschens bråkigaste bygg-vd

Orädd, rättfram och högljudd har hon utmanat och ruskat om branschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ar-branschens-brakigaste-bygg-vd-28977

Hyperloop – en 1700-talsidé på experimentstadiet

Professorn reder ut hyperloopens historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hyperloop-en-1700-talside-pa-experimentstadiet-28959

”Arkitektur ska skapa en upplevelse”

Avgående vd Johanna Ferlin berättar om tiden på Tengbom.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/arkitektur-ska-skapa-en-upplevelse-28962

Nyab erövrar Norrland

Från litet stängselföretag till byggare med miljardomsättning.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nyab-erovrar-norrland-28833

Skredet i Tuve: "Vi vadade i gyttja"

Helgläsning: Byggindustrin har träffat överlevare från jordskredet som tog nio liv i Tuve.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/skredet-i-tuve-vi-vadade-i-gyttja-28242

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
https://byggindustrin.se/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

Vi listar Sveriges brutalaste byggnader

Sju projekt från 1960- och 1970-talet med raka linjer och råa fasader.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-listar-sveriges-brutalaste-byggnader-28838

"Rektorn bad mig sänka ribban"

Pia Berg vill att yrkesprogrammen ska ta eleverna på allvar.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/rektorn-bad-mig-sanka-ribban-28902

Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje

Hon började som hårmodell men är i dag en av byggbranschens ledande krafter.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/miljoprofilen-amanda-borneke-kanner-klimatgladje-28827

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.