Meny

Paris kommer i OS-form med BIM

Paris kommer i OS-form med BIM

BIM spelar en stor roll när Paris rustar för de olympiska spelen 2024. Men hjälp av en otroligt detaljerad datamodell av det 2,4 kvadratkilometer stora området kring ett av världens mest kända byggnadsverk, Eiffeltornet, ska fyra team med arkitekt- och landskapsarkitekter tävla om hur området ska gestaltas i framtiden.

Den 2 augusti 2024 inleds de 33:e olympiska sommarspelen i Paris. Det är då 100 år sedan staden senast stod värd för ett OS. Och nu börjar staden rusta för att bli mer attraktiv och tillgänglig för de horder av turister som väntas besöka den franska huvudstaden och OS-spelen, liksom för parisarna själva.

– Eiffeltornet är turisternas upplevelse av Paris. Vi har mer än 2 miljoner besökare bara från USA varje år. Vi vill förbättra våra turisters upplevelse, säger Jean-Louise Missika, vice borgmästare i Paris och ansvarig för stadsplanering, arkitektur, projekt som ryms inom ”Grand Paris”, ekonomisk utveckling och attraktivitet.

Området kring Eiffeltornet är känsligt. Den 324 meter höga fackverkskonstruktionen i järn på Champ de Mars är förmodligen stadens mest kända byggnadsverk och en av världens mest kända signaturbyggnader. Varje år besöker över 30 miljoner människor området kring Eiffeltornet, varav 7 miljoner vågar sig upp i tornet.


LÄS MER: BIM ger viktiga förutsättningar för förvandlingen

Men dess omgivningar är inte helt igenom välkomnande för besökarna något som Paris stad nu vill passa på att ändra på i samband med OS-förberedelserna. Bland annat vill man skapa en sammanhängande och välkomnande helhet i området mellan Champ de Mars och Trocadéro Gardens. Tidigare i år utlyste staden dialogtävlingen “The Eiffel Tower Site: discover – approach – visit.”

– Först tänkte vi mest på säkerhet när vi funderade på hur området måste utvecklas, men sedan började vi tänka stadsplanering. Det mynnade ut i den här unika dialogtävlingen, berättar Jean-Louise Missika.


3D-modell av området runt Eiffeltornet.

Målsättningen är att skapa en permanent ny miljö i området kring Eiffeltornet men också tillfälliga platser där OS-event kan äga rum, till exempel cykling på Champs Elysées och en vollybollplan vid foten av Eiffeltornet. Staden har som mål att göra de Olympiska spelen 2024 till de mest hållbara spelen någonsin.

Det finns flera stora utmaningar i att utveckla ett känsligt område som det här: energi- och miljö, vattentillgång, leveransnätverk, trafik, logistik och avfall och tillgänglighet – och säkerhet – för att nämna ett antal. För att kunna lösa alla dessa frågor och samtidig ha möjlighet att utvärdera förslagen på bästa sätt satte staden ett krav att de arkitekt- och landskapsarkitektsföretag som skulle få vara del i dialogtävlingen måste använda sig av BIM (Byggnadsinformationsmodeller).

Genom ett speciellt partnerskap mellan Paris stad och Autodesk kommer de tävlande arkitektteam som har valts ut, få tillgång till en unik och mycket detaljerad datormodell i 3D över hela det 2,5 kvadratkilometer stora området.

– Partnerskapet med Autodesk ska göra förslagen tillgängliga och visuella för en stor publik, säger Jean-Louise Missika.

Jean-Louise Missika och Jean-François Martin, vice borgmästare i Paris, presenterar vilka team som ska få tävla om att utforma området kring Eiffeltornet.
Foto: Nomi Melin Lundgren

 

Intresset att få vara med och utveckla ett så prestigefullt område har varit stort. 42 olika arkitektteam från hela världen har anmält sitt intresse. Och när vice borgmästare Jean-Louise Missika, tillsammans med Jean-François Martin, vice borgmästare med ansvar för sport, turism och de olympiska spelen och Karen Weiss, senior industry strategy manager for civil infrastructure på Autodesk, sammankallat pressen för att berätta vilka fyra arkitektteam som valts ut för att få delta i dialogprocessen var det en ganska stor samling journalister som kommit till Hôtel de ville, Paris stadshus, för att få ta del avnyheten.

– Det har varit ett svårt jobb att välja ut team. Vi har valt fyra team där landskapsarkitekturen har en framträdande roll och som har bred kompetens. Två av teamen leds av kvinnor. Det var viktigt för oss. Två av dem leds av arkitekter, två av landskapsarkitekter. Vi ville också ha erfarna, men samtidigt unga team, med balans mellan män och kvinnor, liksom en balans mellan franska och utländska team, säger Jean-Louise Missika.


Fyra förslag tävlar

De fyra team som nu, under ungefär ett års tid, ska jobba vidare med att ta fram förslag utifrån Autodesks BIM-modell av området i dialog med staden är: Gustafson Porter + Bowman, Lágece Ter, Koz Architechtes och Al-A (Amanda Levete Architects).

Våren 2019 ska en jury genomföra en hearing av alla teamens förslag och därefter välja ett.

– Det vi gör med området måste vara väldigt subtilt, säger Jean-Louise Missika.

Och 2023 lagom till OS sommaren 2024 ska ett nydanat landskap välkomna alla som vill komma och ta en titt på arkitekten Stéphen Sauvestres och ingenjörerna Maurice Koechlins och Émile Nouguiers skapelse som förverkligades av Gustave Eiffels företag och sedan invigningen av världsutställningen i Paris den 31 mars 1889 har varit sinnebilden av god ingenjörskonst – och symbolen för världsstaden Paris.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Fyra team är utvalda

Arkitektteamen som är prekvalificerade att delta i tävlingen om att utforma området:

  • AL-A (Amanda Levete Architects): AL-A leder teamet som också består av GROSS.MAX och Ricky Burdett.
  • Gustafson Porter + Bowman: Teamet består av över 15 konsulter bland annat Architects Chartier-Corbasson, Urbanists Sathy and D&A, och ingenjörerna Bollinger + Grohmann and Ma-Geo.
  • Lágece Ter: Landskapsarkitektföretaget Agence Ter tillsammans med arkitektfirman Carlo Ratti Assocaiti.
  •  Koz Architechtes: Arkitektföretaget Koz Architectes tillsammans med landskapsarkitektföretaget Atelier Roberta.

Med mobilen som verktyg

Entreprenörsduo vill hjälpa byggare att hålla reda på maskiner och verktyg
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/med-mobilen-som-verktyg-29045

När stadsbiblioteket var måltavla

Stockholmsbyggnaden utsatt av bitter tonåring med fickorna fulla av svartkrut.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nar-stadsbiblioteket-var-maltavla-29046

Hon är branschens bråkigaste bygg-vd

Orädd, rättfram och högljudd har hon utmanat och ruskat om branschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ar-branschens-brakigaste-bygg-vd-28977

Hyperloop – en 1700-talsidé på experimentstadiet

Professorn reder ut hyperloopens historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hyperloop-en-1700-talside-pa-experimentstadiet-28959

”Arkitektur ska skapa en upplevelse”

Avgående vd Johanna Ferlin berättar om tiden på Tengbom.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/arkitektur-ska-skapa-en-upplevelse-28962

Nyab erövrar Norrland

Från litet stängselföretag till byggare med miljardomsättning.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nyab-erovrar-norrland-28833

Skredet i Tuve: "Vi vadade i gyttja"

Helgläsning: Byggindustrin har träffat överlevare från jordskredet som tog nio liv i Tuve.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/skredet-i-tuve-vi-vadade-i-gyttja-28242

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
https://byggindustrin.se/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

Vi listar Sveriges brutalaste byggnader

Sju projekt från 1960- och 1970-talet med raka linjer och råa fasader.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-listar-sveriges-brutalaste-byggnader-28838

"Rektorn bad mig sänka ribban"

Pia Berg vill att yrkesprogrammen ska ta eleverna på allvar.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/rektorn-bad-mig-sanka-ribban-28902

Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje

Hon började som hårmodell men är i dag en av byggbranschens ledande krafter.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/miljoprofilen-amanda-borneke-kanner-klimatgladje-28827

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.