Meny

Nytt landmärke i Visby är rikt på udda vinklar

Nytt landmärke i Visby är rikt på udda vinklar

En huskropp, tre fastighetsbildningar. Byggbolaget Wisab insåg möjligheterna med 3-dimensionell fastighetsbildning när Östercentrums nya landmärke i centrala Visby byggdes. Nu har projektet nominerats till Årets Bygge 2014.

En sliten brandstation från 1950-talet som inte använts på de senaste 20 åren har gett plats för ett nybygge i kvarteret Dovhjorten i centrala Visby. Det ligger bara ett stenkast från ringmuren och alldeles vid stans köpcentrum kallat Östercentrum.

För några år sedan gick kommunen ut med en markanvisningstävling med förslaget att på tomten bygga hotell, kommersiella lokaler eller varför inte ett biopalats. Tanken att bygga bostäder fanns inte. Inte kan man väl bo vid ett köpcentrum, ansåg många. Men byggbolaget Wisabs vd och ägare, Håkan Ohlsson, tänkte annorlunda. Bostäder är precis vad som ska finnas. Då blir det liv och rörelse dygnet runt.

– Det var ett nytänkande, åtminstone i Visby, att ha bostäder mitt i ett fungerande affärscentrum, säger Håkan Ohlsson, som vid sidan av VD-skapet är vice ordförande för Gotlands Byggmästareförening.

Han lade fram förslaget för kommunen att på tomten uppföra en byggnad med källare och parkeringsgarage, markplan med kommersiella fastigheter och överst tre plan med bostäder. Kommunen gillade tanken och vid årsskiftet 2011–2012 revs brandstationen och spaden kunde sättas i marken för nybygget.

Under resans gång insåg Håkan Ohlsson att projektet skulle vara idealiskt för en tredimensionell fastighetsbildning. Källaren och parkeringsgaraget skulle ägas av kommunen, bottenplanet av Wisabs systerföretag Traume och de tre våningsplanen med 21 lägenheter av bostadsrättsföreningen Dovhjorten.

Tillsammans med lantmätaren Johan Stengård arbetade Håkan Ohlsson fram ett förslag till fastighetsbildningen. Det var ingen lätt uppgift. Erfarenheter i Sverige är inte så stora. Vem ska äga vad? Vad händer om 25 år när reparationer ska göras? Vem äger de bärande pelarna, fasaderna, taket och installationerna?

Frågorna var många. Extra svårt blev det eftersom huset har en oregelbunden form med få räta vinklar.   

Styckningen av projektet i tre skilda fastigheter gick över förväntan. Kommunen äger källare och parkeringsgarage, fastighetsbolaget de kommersiella lokalerna ner till bjälklagets underkant det vill säga källarens tak. Däremot inte det egna taket. Det äger bostadsrättsföreningen. Knepiga frågor var avloppsstammar och vattenledningar. Vem skulle äga dessa? Detta löstes med ett servitut som innebär att installationerna tillhör bostadsrättsföreningen men dras genom de kommersiella lokalerna.

– För projektet var det en klar fördel att ha en tredimensionell fastighetsbildning med tanke på byggnadens många kommersiella lokaler. Risken hade annars varit att bostadsrättsföreningen hade blivit oäkta och då hade det varit svårt att sälja lägenheterna, berättar Håkan Ohlsson.

– Byggbranschen har ännu inte förstått vilka fördelar det finns med tredimensionell fastighetsbildning. Det ger möjlighet att jobba med olika affärsidéer och man kan belåna olika verksamheter eftersom varje fastighet får sin egen fastighetsbeteckning, säger han.

Håkan Ohlsson är hängiven alla typer av motorsport. Tidigare var det enduro. Numera är det världens första ekologiska motorbana Gotland Ring som gäller och i hans arbetsrum ligger störthjälmen lätt åtkomlig. När han ska visa Östercentrum tar vi hans gröna Landrover, en bil han gillar skarpt. Han är en profil i Visby. Många vet vem han är och när vi kommer till nybygget morsar de boende glatt. Det märks att Håkan Ohlsson är engagerad i sina projekt.

– För projekt Dovhjorten har vi bara anlitat underentreprenörer som vi jobbat med under många år. Leverantörerna är öronmärkta oavsett om det handlar om el, vent, vs eller andra byggjobb, säger han och tillägger:

– Man talar så vackert om partnering och samverkan. Det har vi inom Wisab arbetet med under alla år. Ett långsiktigt samarbete är förutsättning för bra jobb. Då kan vi ständigt vidareutveckla byggprocessen, dra lärdom av misstagen och ta till oss det som varit bra, säger han.

– Om man vill ha en bra slutprodukt går det inte att byta underentreprenörer och leverantörer efter varje jobb bara för att kortsiktigt spara några kronor.

Projekt kvarteret Dovhjorten är byggt med fasader av betongprefab från systerföretaget Visby Cementvaru med egenutvecklade s k lågenergiväggar. Dessa är 470 mm tjocka, vilket ger låg energiåtgång. För att vara i Visby har byggplatsen varit trång där huslivet är det samma som tomtgränsen åt tre håll. Mot det fjärde ligger kommunens parkeringsgarage med begränsade axeltryck och Visbys största grundskola bara 50 meter från bygget.

Logistiken var knepig. Därför har Wisab uppfört huset i en något annorlunda ordning. Först byggdes en tredjedel färdig från källare till överkant yttertak. Därefter ytterligare en tredjedel och slutligen den sista tredjedelen från källare till överkant yttertak.

Arkitekten har ritat en stram, ljus byggnad men elegant i sin utformning. Lägenheterna varierar från 2:or, 3:or till 4:or några med extremt hög takhöjd, uteterrasser på 130 kvadratmeter och havsglimt. Den oregelbundna husformen ger lägenheterna en extra dimension i form av vinklade rum och fina ljusinsläpp. Wisabs investering har varit cirka 110 miljoner kronor.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Kvarteret Dovhjorten i korthet

Arkitekt: Structor, Fagersta

Konstruktör: Nordlanders Ingenjörsbyrå, Sundsvall

Totalentreprenör: Wisab, Visby

Mark: Skanska Väg & Anläggning. Visby

Betongelement: Visby Cementvaru AB

Ventilation: Eklunds Vent & Plåt, Visby

El: Bravida, Visby

VVS: Värme & Sanitet, Visby

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Med mobilen som verktyg

Entreprenörsduo vill hjälpa byggare att hålla reda på maskiner och verktyg
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/med-mobilen-som-verktyg-29045

När stadsbiblioteket var måltavla

Stockholmsbyggnaden utsatt av bitter tonåring med fickorna fulla av svartkrut.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nar-stadsbiblioteket-var-maltavla-29046

Hon är branschens bråkigaste bygg-vd

Orädd, rättfram och högljudd har hon utmanat och ruskat om branschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ar-branschens-brakigaste-bygg-vd-28977

Hyperloop – en 1700-talsidé på experimentstadiet

Professorn reder ut hyperloopens historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hyperloop-en-1700-talside-pa-experimentstadiet-28959

”Arkitektur ska skapa en upplevelse”

Avgående vd Johanna Ferlin berättar om tiden på Tengbom.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/arkitektur-ska-skapa-en-upplevelse-28962

Nyab erövrar Norrland

Från litet stängselföretag till byggare med miljardomsättning.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nyab-erovrar-norrland-28833

Skredet i Tuve: "Vi vadade i gyttja"

Helgläsning: Byggindustrin har träffat överlevare från jordskredet som tog nio liv i Tuve.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/skredet-i-tuve-vi-vadade-i-gyttja-28242

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
https://byggindustrin.se/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

Vi listar Sveriges brutalaste byggnader

Sju projekt från 1960- och 1970-talet med raka linjer och råa fasader.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-listar-sveriges-brutalaste-byggnader-28838

"Rektorn bad mig sänka ribban"

Pia Berg vill att yrkesprogrammen ska ta eleverna på allvar.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/rektorn-bad-mig-sanka-ribban-28902

Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje

Hon började som hårmodell men är i dag en av byggbranschens ledande krafter.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/miljoprofilen-amanda-borneke-kanner-klimatgladje-28827

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.