Meny

Nu gryr marknaden för begagnat

Nu gryr marknaden för begagnat

Det finns företag som lever nästan utan konkurrens och som till och med hoppas på att bli utmanade av fler företag. Kompanjonen satsar på återbruk av byggmaterial. Tidningen Byggindustrins besök hos företaget är del 2 i en reportageserie om cirkulär ekonomi.

– Det behövs fler företag inom återbruk av byggmaterial för att få upp volymerna och öka tillgängligheten. Fler aktörer skulle göra att vi uppfattas som en egen bransch som blir mer synlig, säger Per Håkansson, vd för Kompanjonen.

Läs mer: Del ett i serien om cirkulär ekonomi.

Kompanjonens lager hittar vi i ett industriområde i Huddinge söder om Stockholm. Några av de anställda är i färd med att ta emot en lastbil med tillhörande container som ska lastas av. Företagets ägare Per Håkansson visar runt i gångarna samtidigt som han talar om de begagnade produkter som företaget fyllt sina hyllor med.

När Kompanjonen startade för cirka tio år sedan sålde de lite av varje, till och med någon begagnad båt. Men sedan dess har erfarenheten visat vad som är värt att satsa på. Företaget har nu sju produktslag inom bygg som de prioriterar: dörrar, glasväggar för kontorslandskap, undertaksskivor, beslag, belysning, textilplattor för golv, galler och smide. Utöver det alla typer av kontorsmöbler samt VVS, främst handfat och toaletter. På företagets webbshop finns till och med en hel spiraltrapp till salu.

Var går gränsen för miljöbrott, frågar sig Kompanjonens vd Per Håkansson. ”Jag hade nyligen kontakt med ett företag som övervägde att köra en bobcat genom en vägg med 1 000 lamellglass för att riva så snabbt som möjligt." berättar han.
Foto: Johanna Åfreds

I framtiden tror Per Håkansson mycket på bland annat virke och ventilationsprodukter för återbruk.

– Vi har valt att fokusera på vissa typer av produkter. De ska vara någorlunda lätta att demontera och frakta, ha jämn efterfrågan och vara lätta att funktionstesta, säger han.

Per Håkansson berättar hur idén att starta Kompanjonen dök upp. Själv har han sin bakgrund inom SAS och hotellbranschen, bland annat som hotelldirektör och marknadsansvarig.

– Redan då reagerade jag på hur mycket som slängdes. Till exempel tvålar och annat som gästerna kanske bara hade använt en enda gång, säger han.

Idén att satsa på återbruk för byggsektorn kom en dag när han hjälpte en kompis med byggbakgrund att sälja material från en rivning.

– Kunderna fick komma och skruva ned det de ville ha själva och det visade sig finnas ett stort intresse för det. Som ett omvänt Ikea kan man säga. Efter det drog vi igång företaget.

Ahmet Coban, anställd på Kompanjonen, har fått in ett parti med glasväggar.
Foto: Johanna Åfreds

I dag är Per Håkansson ensam ägare men vill både nyanställa personal och hitta nya delägare för att få in kapital för att kunna lyfta verksamheten till en mer industriell nivå med större volymer. Verksamheten är personalintensiv och behöver folk som kan alltifrån att klä om stolar och laga gångjärn till att göra återbruksinventeringar. Den gamla TV-reparatören behöver väckas till liv igen, påpekar Per Håkansson och ger en liknelse. I dag tar företaget mest bara emot material som är i gott skick och kräver lite handpåläggning.

– Efterfrågan växer och vi befinner oss idag på gränsen med våra fem anställda plus de tillfälliga externa team som vi sätter ihop vid större demonteringar. Genom att nyanställa blir vi mer beredda på att växla upp snabbt när marknaden väl lossnar på allvar. Det börjar röra på sig nu. Diskussionerna om cirkulär ekonomi sprider sig. Det är fortfarande mycket prat men snart kommer troligen fastighetsägare och byggentreprenörer se återbruk som ett verkligt alternativ, säger han.

Han fortsätter:

– Jag möts av ett helt annat intresse för återbruk mot för bara några år sedan och det börjar hända saker i beslutsfattarleden. Det pågår ett generationsskifte inom byggbranschen och de unga ingenjörerna som kommer ut är intresserade av hållbarhetsfrågorna på ett helt annat sätt.

Avfallstrappan, där det högsta steget är bäst. Kompanjonen verkar i det näst översta steget.

95 procent av kunderna i dag är företagskunder men ibland letar sig en och annan privatperson fram via webbförsäljningen. Den största kundgruppen är mindre fastighetsägare och byggbolag med korta beslutsvägar. Kompanjonen befinner sig högt upp i den så kallade avfallstrappan där det mest eftersträvansvärda är att minimera avfallet och det sämsta alternativet när en vara hamnar på deponi. Per Håkansson ger ett konkret exempel:

– Det bästa, med vissa undantag såklart, är om till exempel en dörr får sitta kvar. Det är det översta steget i avfallstrappan. Näst bäst är om dörren återanvänds, och det är på det steget Kompanjonen verkar. På steget under det finns återvinning där materialet i dörren kan delas upp i olika fraktioner. Näst sämst är att bränna dörren och låta den gå till energiåtervinning och allra sämst om den hamnar på deponi.

Kompanjonen har nyligen deltagit i ett projekt med IVL Svenska Miljöinstitutet, Vasakronan och Folksam där de identifierat produktgrupper som är särskilt lämpliga för återbruk i stor skala vad gäller kontorsfastigheter. Här konstaterades att det fortfarande är ovanligt att ta tillvara och sälja invändigt byggmaterial, som innerdörrar, glasväggar och belysning, vid renovering av kontorslokaler i Sverige. Trots att materialet är i gott skick slutar det mesta som avfall.

Det är fortfarande ovanligt att ta tillvara och sälja invändigt byggmaterial, som innerdörrar.
Foto: Johanna Åfreds

Varje år slängs tusentals ton fullt fungerande byggmaterial från kontor. Kunskapen om återanvändning av materialet är låg. Men med samverkan mellan hyresgäster, fastighetsägare, bygg- och rivningsentreprenörer, arkitekter, försäkringsbolag och återförsäljare skulle mer kontorsinredning kunna ta sig hela vägen från byggnad till byggnad. Kompanjonen vill nu fortsätta återbruksarbetet i ett nytt projekt tillsammans med Vasakronan och Fabege. Vilket är då skälet till att återbruk inom byggsektorn inte kommit längre?

– Det viktigaste handlar om mindset. Hittills har många haft inställningen att begagnat inte hör hemma i nyproduktion och totalrenoveringar, trots att skicket på varorna ofta är lika bra som nytt.

Ekonomin är också en viktig del. Det är fortfarande relativt billigt att köpa in nya material jämfört med att återbruka.

– Det behövs skattelättnader för att underlätta. Dessutom högre avgifter för de som river för att bara kasta bort, säger Per Håkansson.

Kompanjonen fokuserar på vissa typer av produkter, bland annat belysning.
Foto: Johanna Åfreds

Tillgängligheten på material är också en springande punkt, anser Per Håkansson. Det måste finnas tillräckligt stora mängder material för att det ska vara värt för de stora aktörerna att bemöda sig om att söka efter det i återbruksbranschen. Vad gäller kontorsmöbler finns redan en utvecklad andrahandsbransch, men inte när det kommer till belysning och byggvaror.

– Det startar ett nytt företag i Göteborg nu som liknar mitt. Vi har kontakt och pratar om samarbete. Jag ser dem inte som en konkurrent, vi behöver snarare bli fler för att uppfattas som en seriös bransch, säger Per Håkansson.

Återbruksbranschen är även i behov av ett certifieringssystem, anser han. I dag försöker Kompanjonen ta reda på så mycket som möjligt om de varor de får in, men många gånger saknas information som gör dem helt spårbara. För att undvika de största miljöbovarna, asbest och annat, undviker företaget produkter som är mer än 15 år gamla.

– Ett certifieringssystem är väldigt viktigt för oss för att kunna konkurrera mer i offentliga upphandlingar bland annat. För i takt med att intresset för återbruk växer hindras detta av de etablerade certifieringssystemen som redan finns eftersom de har väldigt höga krav på dokumentation. Tyvärr kan det då bli så att man säger nej till begagnade dörrar i toppskick och köper in en ny, väldokumenterad från Kina istället.

Läs mer: ”Standarder krävs för att återbruket ska öka”.

För att få tag på de bästa produkterna väljer Kompanjonen att betala för det de vill ha in. Alternativet är annars att de får plocka det de vill ha gratis mot att de river fastigheten.

– Vi är inget rivningsföretag och vill inte jobba på det viset. Vi gör ett urval och därför ligger vi på för att komma in så tidigt det bara går i lokaler som ska göras om för att kunna bestämma vad vi vill ha.

Kompanjonen ska strax ut på en inventering i en av Vasakronans lokaler där hyresgästen annonserat att de flyttar ut om åtta månader.

– Det är idealiskt. Genom att ha den framförhållningen ökar chansen att vi innan dess kan hitta en kund som vill köpa det som ska rivas ut där. Då kan vi köra materialet från den ena kunden till den andra utan att behöva mellanlagra här på vårt lager, säger Per Håkansson.

Inom kort kommer även Kompanjonen att lansera ett pantsystem för mattor tillsammans med mattförsäljaren Ogeborg. Här ska de som lämnar in sina mattor få rabatt på nya produkter som de beställer från företaget.

Läs mer: Tävling ska göra att fler återvinner golvmaterial.

Per Håkansson funderar även på en affärsmodell där exempelvis stora fastighetsägare får mellanlagra material så som dörrar, glasväggar med mera hos dem. Det finns fortfarande många outforskade affärsmodeller inom återbruk och cirkulär ekonomi, konstaterar Per Håkansson.

– Hur kan en så viktig sak som cirkulär ekonomi gå under radarn för så många beslutsfattare så länge? I Holland och Danmark har de kommit långt, men i Sverige hörde jag inte ens Miljöpartiet tala om detta i förra valrörelsen.

Han fortsätter:

– Cirkulär ekonomi är som att gå från papper och penna till smartphone och laptop. Jag är verkligen glad att det börjar lossna lite nu och att jag får vara med om detta paradigmskifte.

”Att rita hus ska vara lika enkelt som att spela dataspel”

Digitalisering har mångdubblat omsättningen hos Lundqvist Trävaru.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/att-rita-hus-ska-vara-lika-enkelt-som-att-spela-dataspel-28326

”Jag vill skapa stunder av poesi”

Rahel Belatchew är en kändisarkitekt på tillväxt.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-vill-skapa-stunder-av-poesi-28231

”Höghus tvingar dig att tänka utanför boxen”

Amerikanen Shonn Mills är Rambolls expert på höga hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hoghus-tvingar-dig-att-tanka-utanfor-boxen-28241

Så förebygger Göteborg ras i dag

Kan tragedin som inträffade i Tuve 1977 upprepa sig i dag?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-forebygger-goteborg-ras-i-dag-28244

Byggbranschen växlar upp inför EU-valet

Beslut som fattas på EU-nivå påverkar dig som byggföretagare varje dag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggbranschen-vaxlar-upp-infor-eu-valet-28240

"Jag är aldrig nöjd"

Sernekes vd Ola Serneke har högt ställda mål – och han har för avsikt att förverkliga dem.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-ar-aldrig-nojd-28235

Så tänker byggarna som satsar mest på reklam

Hökerum Bygg, HSB och JM svarar på frågor om sin marknadsföring.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-tanker-byggarna-som-satsar-mest-pa-reklam-28234

Så hittar du rätt kompetens i byggbranschen - Experterna tipsar om lyckad rekrytering

Annons.
Hur rekryterar man bäst, och varför är det viktigt med ett starkt arbetsgivarvarumärke?
https://byggindustrin.se/sponsrat/bbm-jobb-karriar/sa-hittar-du-ratt-kompetens-i-byggbranschen-experterna-tipsar-om-lyckad

Så har byggbodarna förändrats genom åren

Både ciggen och porren har fimpats i bodarna.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-har-byggbodarna-forandrats-genom-aren-28204

En revolutionär driven av vetenskap

Martin Sellö, vd för Inventiair, vill förnya ventilationsbranschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/en-revolutionar-driven-av-vetenskap-28203

Sanningen bakom raset

Sandöbron är den värsta byggolyckan i svensk historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sanningen-bakom-raset-28104