Meny
  • Whites gestaltning av arenan är anpassad och optimerad utifrån den trånga tomten.
    Foto: Cecilia Larsson Lantz

Motigt arenabygge gick i mål med rätt produkt

Motigt arenabygge gick i mål med rätt produkt

Minus 30 grader under uppstarten, trång byggplats, konflikter mellan entreprenör och byggherre, en leverantörskonkurs och en tung ekonomisk förlust för Peab. Arenabygget intill Globen i Stockholm har varit tufft. Men slutresultatet – och här är alla eniga – blev riktigt bra. Projektet nomineras till Årets Bygge 2014.

– Bra projekt behöver sina fajter. Om det är en kamp, blir det oftast bäst, säger Monica von Schmalensee, vd för White Arkitekter och tillsammans med Fredrik Källström ansvarig arkitekt för Tele 2 Arena.

White kom in tidigt i projektet via parallella uppdrag 2002. Det ledde vidare till fortsatt ritande och en rad utredningar. Fem år senare var den politiska plattformen fixerad och White engagerades i nya utredningar, programarbete och ett förfrågningsunderlag.

Peab fick uppdraget som totalentreprenör med ett kontrakt på drygt 2 miljarder kronor. Och därefter kunde projektgänget gå vidare med systemhandlingar, bygghandlingar och byggstart i mars 2010.

– Det gick snabbt, men smidigt och här måste vi ge Stockholms stad en eloge. Våra lämningar var helt synkade och låg helt i fas med den formella planprocessen. Faktum är att detaljplanen antogs direkt, vilket torde vara rätt ovanligt för ett sådant här läge i Stockholm, säger Fredrik Källström.

Enligt Monica von Schmalensee har det ”extremt goda samarbetet med staden” varit en mycket viktig framgångsfaktor.

– Det handlar väldigt mycket om informationshanteringen. Planprocessen, med infopaviljong och löpande kontakter med närboende, har varit bra och öppen och staden har hela tiden legat ett steg före med kommunikationen, säger Monica von Schmalensee.

Arkitektoniskt har White arbetat efter tre huvudlinjer: Arenan ska ges en unik form med ”skandinaviskt signalement”. Arenan ska vara anpassad till omgivningen och bidra till stadsutvecklingen. Arenan ska vara öppen och tillgänglig för alla.

I ett tidigt skede, just när projektörerna börjat jobba med bygghandlingarna, så samlade Peab samtliga huvudrollsinnehavare – sin egen projektledning inklusive inköpare, byggherre, arkitekt och övriga konsulter i ett gemensamt projektkontor på Rökerigatan, ett av de gamla rymliga slakthusen från slutet av 1800-talet, bara ett stenkast från byggplatsen. Lokalerna fylldes snabbt på med ett hundratal tekniska konsulter och ett tjugotal arkitekter som samtliga jobbade i 3D-modell utifrån de olika disciplinerna.

– Det gav oss extremt korta processvägar. Givetvis krockar olika företagskulturer med varandra, men vi hade en enorm nytta av det gemensamma projektkontoret. Jag tror inte vi hade hunnit med tidplanen annars. Nu var allt över disk och efterhand började vi lära känna varandra och arbetet kändes kreativt och korsbefruktande, säger Fredrik Källström.

När Peab kom in i projektet våren 2009 var mycket mer eller mindre spikat, åtminstone mentalt hos beställare och projektörerna som Peab nu övertog. I detta skede startade arbetet med systemhandlingarna.

– Komplexiteten var betydligt större än vad vi, beställaren och konstruktörerna hade insett, säger Johan Bill, en av två projektchefer hos Peab.

Tekniskt vilar konstruktionen på en tung prefabricerad betongstomme, som skulle handlas upp. Whites gestaltning var anpassad och optimerad utifrån den trånga tomten och formmässigt var arenans exteriör inte likformig utan avsmalnande och lutande från norr till söder och överbyggnaden lyftes av två enorma primärbalkar med spännvidder på 180 meter. Till detta kom höga och avancerade krav på installationssidan, extremt tuffa logistikkrav där bygget satt inklämt mellan Arenavägen och Nynäsvägen och alla in- och uttransporter fick ske, noggrant schemalagt, under nattetid.

– Vi insåg rätt snart att det inte var möjligt, säkert eller vettigt att genomföra projektet enligt den tänkta tidplanen. Vi satte oss ner med beställaren SGAF, hittade en uppgörelse och sköt upp igångsättningen med drygt fyra månader, säger Johan Bill.

– Vi hade räknat med synergier mellan de två stora arenorna i Stockholm. Men så blev det inte. Det är två unika, åtskilda megaprojekt.

Peab har inte stuckit under stol med att relationerna med beställaren periodvis varit ansträngd och pressen i början bidrog till flera skiften av personal hos Peabs projektledning. Efter hand blev dock situationen bättre, något som även White bekräftar.

– Jag tycker att Peab skötte situationen väldigt professionellt. Man satte sig, fattade beslut tillsammans med SGAF, tog beslut och enades om att reda ut det i efterhand. Det blev inte några ÄTA-tvister mitt i processen. Peab var konstruktiva, säger Fredrik Källström.

Monica von Schmalensee:

– Visst, det skedde en del byten hos Peab av olika skäl. Men de flesta i nyckelpositioner var kvar genom hela loppet; installationssamordnare och projekteringsledning var intakt. Min känsla är att man tillsammans kunde lösa problemen. För Peabs del, i ett så här stort projekt, blir det avgörande för det ekonomiska utfallet hur inköpen hanteras. Det är så stora volymer och så mycket pengar.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Tele 2 Arena i korthet

Projekt: Idrotts- och evenemangsarena med skjutbart tak.

Byggherre: Stockholms stad genom Stockholm Globe Arena Fastigheter, SGAF.

Omfattning: Idrotts- och evenemangsarena med skjutbart tak för evenemang året runt och 30 000 sittplatser.

Totalentreprenör: Peab.

Arkitekt: White Arkitekter.

Konstruktör: WSP.

Byggtid: 2010 till sommaren 2013.

Kontraktssumma: Drygt 2 miljarder kronor.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Med mobilen som verktyg

Entreprenörsduo vill hjälpa byggare att hålla reda på maskiner och verktyg
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/med-mobilen-som-verktyg-29045

När stadsbiblioteket var måltavla

Stockholmsbyggnaden utsatt av bitter tonåring med fickorna fulla av svartkrut.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nar-stadsbiblioteket-var-maltavla-29046

Hon är branschens bråkigaste bygg-vd

Orädd, rättfram och högljudd har hon utmanat och ruskat om branschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ar-branschens-brakigaste-bygg-vd-28977

Hyperloop – en 1700-talsidé på experimentstadiet

Professorn reder ut hyperloopens historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hyperloop-en-1700-talside-pa-experimentstadiet-28959

”Arkitektur ska skapa en upplevelse”

Avgående vd Johanna Ferlin berättar om tiden på Tengbom.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/arkitektur-ska-skapa-en-upplevelse-28962

Nyab erövrar Norrland

Från litet stängselföretag till byggare med miljardomsättning.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nyab-erovrar-norrland-28833

Skredet i Tuve: "Vi vadade i gyttja"

Helgläsning: Byggindustrin har träffat överlevare från jordskredet som tog nio liv i Tuve.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/skredet-i-tuve-vi-vadade-i-gyttja-28242

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
https://byggindustrin.se/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

Vi listar Sveriges brutalaste byggnader

Sju projekt från 1960- och 1970-talet med raka linjer och råa fasader.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-listar-sveriges-brutalaste-byggnader-28838

"Rektorn bad mig sänka ribban"

Pia Berg vill att yrkesprogrammen ska ta eleverna på allvar.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/rektorn-bad-mig-sanka-ribban-28902

Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje

Hon började som hårmodell men är i dag en av byggbranschens ledande krafter.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/miljoprofilen-amanda-borneke-kanner-klimatgladje-28827

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.