Meny

Kompisskapet är inbyggt i trästommen

Kompisskapet är inbyggt i trästommen

Malmö Stad föll pladask för Byggvestas och Utopia Arkitekters bidrag Ungbo 12 i en markanvisnings­tävling där boendeformen kompisboende står i fokus. Nu har tävlingsbidraget blivit verklighet i kvarteret Sorgenfri och är dessutom nominerat till Årets Bygge 2018.

En gigantisk påbyggd spaljé täcker fasaden på Ungbo 12. Den kallas av byggarna för ”Valskelettet”.
En gigantisk påbyggd spaljé täcker fasaden på Ungbo 12. Den kallas av byggarna för ”Valskelettet”.
Foto: Mattias de Frumerie

Tre finalister gjorde upp i en markanvisningstävling som Malmö Stad initierade 2012 kring boutställningen Ungbo 12. Den handlade om att skapa ett boende anpassat för unga i stadsdelen Sorgenfri där ett av stadens största stadsutvecklingsprojekt pågår. När tävlingslarmet hade lagt sig stod Byggvestas och Utopia Arkitekters förslag Ungbo12 som vinnare.

I området Sorgenfri pågår just nu byggen över allt. Det har den sedvanliga karaktären av ett område under uppbyggnad och omdaning. Kvarteret har tidigare haft industrikaraktär och domineras av de så kallade Båghallarna, ett stort gammalt bussgarage byggt på 1930- och 1940-talen. Marken vid dem saneras nu och de ska totalrenoveras för att ge rum åt konsthögskolan och annan konstnärlig verksamhet. Ett flertal byggherrar samsas på området och när allt är färdigt ska Sorgenfri vara en plats med 2 500 nya bostäder, 2 000 arbetsplatser, en skola, torg och parker.

Jevgeni Robakov försäljningschef hos totalentreprenören Modulehouse och Mats Suominen, ansvarig för inköp och upphandling hos byggherren Byggvesta är överens som att projektet Ungbo 12 har gått väldigt smidigt.
Foto: Mattias de Frumerie

Redan färdigställda och inflyttade bostadshus står sig i en miljö där det ännu finns tomma oanlagda ytor, gamla byggnader under renovering och byggarbetsplatser. Mitt i denna sjudande miljö står Ungbo 12 färdigt med sin närmast faluröda fasad och sin karaktäristiska jättespaljé i trä mot gatan. Det är fyllt med unga hyresgäster som redan sätter sin prägel på huset. Några fåtöljer som verkar inhandlade på loppis står redo för häng utanför en av lägenheterna och cyklar står parkerade utanför lägenheterna.

Ungbo 12 är ett modulbyggt flerbostadshus med trästomme som har elva lägenheter fördelade på tre våningar.


LÄS MER: Cyklistens drömhus byggt för ny livsstil

En av de bärande idéerna kring projektet var att det skulle vara ett kompisboende. Idén om kompislägenheter sprang i sin tur ur en idétävling som anordnats kring boutställningen. Bidragen från idétävlingen kom från invånare i Malmö. Juryn i markanvisningstävlingen fastnade för Byggvestas och Utopia Arkitekters sätt att utforma kompislägenheterna för att det:

”Hade tagit vara konceptet kompisboende, visade på stor uppfinningsrikedom gällande förvaring och skapade flera gemensamma utrymmen för möten och umgänge.”, står att läsa som motivering på Ungbo.se.

I huset Ungbo 12 tecknar de boende ett gemensamt kontrakt och har gemensamt ansvar för lägenheten. Lägenheterna är tänkta för unga i åldern 18–25 år. Varje lägenhet består av en gemensamhetsyta med kombinerat kök och vardagsrum. De boende har samtidigt ett eget rum, eller lägenhetsdel, där de kan låsa om sig.

– Det var vårt koncept med kompislägenheter som gjorde att vi vann markanvisningstävlingen. Vi ville skapa lägenheter som var billiga, hade en låg energiförbrukning och var funktionella. De boende kan flytta in med en kompis och har man ingen kompis att flytta in med så ordnar Byggvesta så att någon annan kan flytta in. Det finns även andra sätt att hitta någon att bo med, säger Mats Suominen på Byggvesta.


De boende i kompislägenheterna delar på mycket, men har egna kontrakt och låsbara rum.
Foto: Mattias de Frumerie

Byggindustrin pratar med några av de boende i Ungbo 12 och det verkar fungera som det är tänkt. En ung kille som precis kommit hem berättar att han bor med en kompis. En tjej  i 20-årsåldern som studerar i Malmö som bor tillsammans med sin kille. Hon låter oss gå husesyn. Trots att klockan är en bra bit efter lunchtid verkar hon nyuppstigen. Inga föreläsningar i dag. 

Experimenthuset HSB Living Lab i Göteborg, som var nominerat till Årets Bygge 2017, har ett snarlikt boendekoncept som Ungbo 12. Likheterna är många. Båda är sprungna ur en kreativ vilja att skapa en modell för framtidens resurssnåla boende, där byggherren också förvaltar det färdiga hyreshuset. Båda är modulbyggda. Men där det utpräglade experimenthuset HSB Living Lab har en stålstomme är Ungbo 12 en färdig bostadslösning huvudsakligen uppbyggt av trämoduler.

– Vi tog in offerter även på betong och stål och tittade på möjligheten att platsbygga, men moduler i trä visade sig vara det klart billigaste, säger Mats Suominen.

Byggvesta valde formen totalentreprenad för att genomföra projektet och uppdraget gick till det estniska företaget Modulehouse, som är specialicerat på modulbyggen i trä.

– Totalentreprenad var helt enkelt den enklaste lösningen i det här fallet, säger Mats Suominen.


LÄS MER: Ny teater blir ljuslykta i gammalt kvarter

Huset står på torpargrund och markförhållandena utgjorde inte några större problem. Betydligt trixigare var det att transportera de 12 gånger 5 meter stora bostadsmodulerna från fabriken i estniska Narva till Malmö.

– Till hamnen i Tallinn var inget problem. Vi var inne på att köra dem med båt direkt från Tallinn till Malmö, men det blev för dyrt så vi fick ta dem med färjan mellan Tallinn och Stockholm. Men att få tillstånd från Trafikverket att köra de fem meter breda modulerna med lastbil från Stockholm till Malmö var inte helt lätt, men vi lyckades. Vi var till och med inne på att klyva modulerna ett tag för att kunna transportera dem, men det visade sig vara omöjligt, säger Jevgeni Robakov försäljningschef på Modulehouse.


Röd genomfärgad fibercement täcker fasaden på Ungbo 12 för att minimera underhållet.
Röd genomfärgad fibercement täcker fasaden på Ungbo 12 för att minimera underhållet.
Foto: Mattias de Frumerie

När väl transportfrågan var löst och modulerna landade i Malmö i februari 2017 gick det fort. Samtliga moduler sattes på plats på elva timmar. Installationer, montering av fasader, hisschakt etc. pågick under två månader och i april i år lämnades huset över till Byggvesta, och i maj flyttade de första hyresgästerna in i Ungbo 12.

Huset består alltså till stor del av trä (gran och fura) och fasaden mot gatan har en tongivande spaljekonstruktion, i samma material som ger huset karaktär. Den har av byggarna fått namnet valskelettet. När man ytligt betraktar huset får man inte någon känsla för att det till största delen är ett trähus. Det är främst valskelettet representerar det synliga träet.

Utvalda och främst utanpåliggande delar består nämligen av andra material. Trappor och loftgångar är byggda av stål och betong, liksom hisschaktet. Fasadmaterialet är genomfärgad fibercement vilket både har estetiska skäl och bidrar till att underhållet ska bli minimalt.

– De flesta materialen är skandinaviska, säger Jevgeni Robakov.

Både Mats Suominen och Jevgeni Robakov är eniga om att projektet har gått väldigt smidigt. De bär dock med sig en förbättringspotential till framtida projekt. Trä-, betong- och ståldelarna konstruerades av olika ingenjörer var för sig och det gick en bit in i projektet innan de sammanfördes.

– Det första mötet mellan dem blev lite komiskt. De pratade förbi varandra först, men det löste sig efter ett tag. Vi borde förstås ha kopplat ihop dem direkt, säger Jevgeni Robakov.

Det färdiga huset ser inte riktigt ut som Utopia Arkitekters skisser och byggarna fick lösa vissa nötter för att den arkitektoniska visionen skulle kunna bli verklighet. Det gäller bland annat den övre balkongen som på arkitektskissen ser ut att hållas uppe av balkar som är dolda bakom den utanpåliggande trappan. Mats Suominen skrattar åt minnet.

– Jag såg att projektledarna kliade sig i huvudet när de såg ritningen. ”Hur ska det där hålla”, sa de. De löste det genom att helt enkelt flytta ut placeringen av stålbalkarna, säger Mats Suominen.


Trä är det dominerande byggnadsmaterialet, men även cement och stål är bärande inslag, som här i trappan upp till loftgångarna.
Foto: Mattias de Frumerie

En annan ingenjörsteknisk nöt som teamet var tvungen att lösa var att den nedre våningen skulle ligga i markplan, vilket skulle kunna bli en fara för trästommen. Det löstes genom att torpargrunden försänktes i marken och en dold ventilerad luftspalt skapades mellan marken och markplanet. Konstruktionen är så mycket de går gjord så att de olika materialen inte ska mötas. Hisschaktet i betong är till exempel helt friliggande från trästommen.

– Men generellt har det här varit en väldigt smidig resa, säger Mats Suominen.

Som mest var 16 personer aktiva med bygget och projektet har varit helt förskonat från olyckor, enligt Mats Suominen.

Huset är inte certifierat, men enligt Mats Suominen ska det hålla passivhusstandard. Enligt Byggvesta ska husets energiförbrukning landa på i snitt 55 kilowattimmar per kvadratmeter och år. För att nå dit har bland annat väggarna 30 centimeter isolering och fönstren har ett u-värde på 0,76.

Nu står Ungbo 12 som en färdigbyggd ö i området som alltså fortfarande är underuppbyggnad och för Byggvesta fortsätter arbetet i Sorgenfri. Nu håller företaget på att bygga ett till hyreshus rakt över gatan med 94 lägenheter, men då handlar det inte om några kompislägenheter.

Ungbo 12 i korthet

Projektnamn: Ungbo 12

Byggherre: Byggvesta

Byggentreprenör: Modulehouse

Byggledare/Byggplatsuppföljare: Niclas Abrahamsson

Projektledning: Sandrine Rivoire / Cecilia Wallin

Konstruktör: Modulehouse

Arkitekt: Utopia Arkitekter

Landskapsarkitekt: Tengbom

Konstruktör: Modulehouse

VVS-konsult: Modulehouse

El-konsult: Modulehouse

Ventilationskonsult: Modulehouse

VVS-entreprenör: Modulehouse

Ventilationsentreprenör: Modulehouse

Elentreprenör: Modulehouse

Stomentreprenör: Modulehouse

Markentreprenör: Hökerum Bygg

Entreprenadform: Totalentreprenad

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2018. Du hittar också längre reportage samt webbtvinslag om samtliga nominerade projekt.

Så förebygger Göteborg ras i dag

Kan tragedin som inträffade i Tuve 1977 upprepa sig i dag?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-forebygger-goteborg-ras-i-dag-28243

Så förebygger Göteborg ras i dag

Kan tragedin som inträffade i Tuve 1977 upprepa sig i dag?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-forebygger-goteborg-ras-i-dag-28244

Byggbranschen växlar upp inför EU-valet

Beslut som fattas på EU-nivå påverkar dig som byggföretagare varje dag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggbranschen-vaxlar-upp-infor-eu-valet-28240

"Jag är aldrig nöjd"

Sernekes vd Ola Serneke har högt ställda mål – och han har för avsikt att förverkliga dem.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-ar-aldrig-nojd-28235

Så tänker byggarna som satsar mest på reklam

Hökerum Bygg, HSB och JM svarar på frågor om sin marknadsföring.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-tanker-byggarna-som-satsar-mest-pa-reklam-28234

Så har byggbodarna förändrats genom åren

Både ciggen och porren har fimpats i bodarna.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-har-byggbodarna-forandrats-genom-aren-28204

En revolutionär driven av vetenskap

Martin Sellö, vd för Inventiair, vill förnya ventilationsbranschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/en-revolutionar-driven-av-vetenskap-28203

PSP Stomkomplettering satsar på kvalitet och hållbarhet

Annons.
Kvalitet lönar sig. På nio år har PSP Stomkomplettering gått från tre till 100 anställda.
https://byggindustrin.se/sponsrat/psp-stomkomplettering/psp-stomkomplettering-satsar-pa-kvalitet-och-hallbarhet-28169

”Hon kände igen honom på kläderna”

Börje Nenzén träffade många av rasets efterlevande.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hon-kande-igen-honom-pa-kladerna-28105

Sanningen bakom raset

Sandöbron är den värsta byggolyckan i svensk historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sanningen-bakom-raset-28104

Norrmalmsregleringens sista pusselbit

Byggarkivet tittar närmare på Kulturhuset.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/norrmalmsregleringens-sista-pusselbit-28100