Meny

Industrin vävdes ihop till en helt ny stadsdel

Industrin vävdes ihop till en helt ny stadsdel

Ett nedlagt industriområde i centrala Borås har förvandlats till en ny stadsdel. En tydlig vision, gott samarbete med staden och construction management som styrmedel har lett till en lyckad stadsutveckling. Nu har Simonsland nominerats till Årets Bygge 2014.

Redan när man kliver av tåget i Borås ser man den 103 meter höga industriskorstenen. Den visar vägen till stans nya stadsdel Simonsland, som fått sitt namn efter torparen Simon som på 1800-talet bodde i området.

Simonsland är ett tidigare industriområde där Borås Wäfveri med dotterbolaget Svenskt Konstsilke under 90 år hade textilproduktion och under dessa år hade runt 10 000 anställda.

År 2006 köpte fastighetsägaren, visionären och entreprenören Kjell Berggren området. Han gjorde det inte på spekulation, tvärtom. Syftet var att utveckla byggnaderna för egen förvaltning och förvandla området till en stadsdel öppen för alla. Till en början visste han inte vad den nedslitna fabriksbyggnaden skulle användas till. Men han såg potentialen i de höga takhöjderna och de stora ytorna.

– Jag hade en vision, en vision att skapa ett textil­kluster där Textilhögskolan, Textilmuseet och småföretag inom textilbranschen kunde samlas, säger han.

Han är vd och ägare till familjeföretaget Kanico. I företaget jobbar även dottern Hanna Lassing som projektledare. Själv är Kjell Berggren en rutinerad byggare som tillsammans med Gunnar Ivarson startade byggbolaget Wäst-Bygg i början på 1980-talet.

I samband med Kanicos köp av området inleddes en ingående diskussion med kommunen. Det tog fyra år från det första vita pappret till dess att detaljplanen för området var klar. 2011 slöts ett samverkansavtal mellan Kanico, Borås stad och Högskolan i Borås som innebar att staden och Textilhögskolan blev hyresgäster. Därmed kunde produktionen för första etappen börja.

– Inom Kanico diskuterade vi hur entreprenaden skulle genomföras. Skulle det vara partnerskap eller en totalentreprenad eller kanske någon annan samarbetsform. Till slut kom vi fram till att construction management, CM, skulle vara den optimala genomförandeformen, berättar Kjell Berggren.

Totalentreprenaden var inte konkurrenskraftig och partnerskap passade inte projektet.

– Vi ville vara delaktiga i processen och ha full kontroll. Det kunde vi med CM-metoden. Nu fick vi möjlighet att både styra och påverka, säger Hanna Lassing.

En uppgörelse träffades med Bygg-Fast som varit med under hela processen från planering, projektledning och inköp fram till byggproduktion och hyresförhandlingar.

– Bygg-Fast har fungerat som vår förlängda arm i processens alla skeden och samarbetet har gått mycket bra. Under den tre år långa produktionstiden har samma medarbetare från Bygg-Fast varit involverade, vilket varit värdefullt för oss, säger Hanna Lassing.

Konsulterna har också varit desamma så när som på arkitektsidan där tre arkitektkontor arbetat tillsammans i ett gemensamt team.

Simonslands första etapp har varit splittrat i ett 80-tal entreprenader fördelade på ett 50-tal entreprenörer. Att dela upp projektet i ett så stort antal mindre entreprenader har haft den fördelen att de enskilda kostnaderna har pressats och lokala, mindre entreprenörer har anlitats.

Industribyggnaden har fyra plan, en frisk betongstomme och har dessbättre inte sönderrenoverats under årens lopp. Visionen redan från början var att behålla den industriella karaktären. Konceptet har varit framgångsrikt. Hela byggnaden andas idag textil industrimiljö med höga takhöjder, synliga installationer, råa betongytor och fina ljusinsläpp.

Intill fabriksbyggnaden låg ett hus som måste rivas på grund av miljörester. Ett nytt hus uppfördes med en fasad av cortenplåt med stansade hålmönster. Om fasaden skulle köras in i en vävmaskin så väver den Borås stadsvapen, som visar ett par ullsaxar.

Fabriksbyggnadens sågtandstak med fönster åt norr och takytor mot söder har behållits för att bevara den ursprungliga arkitekturen, få in bra ljus och för att utnyttja taken för elproduktion. Solceller har installerats, som årligen producerar 125 000 kWh el för verksamheten. Energimängden är dock ganska blygsam i förhållande till den totala energiåtgången men har ett viktigt symboliskt värde. Det är också orsaken till att Borås Energi är med och delar på kostnaderna för installation och underhåll.

– Detta är Sveriges sjunde största solcellsanläggning med sina 770 kvadratmeter. Vi har en uppgörelse med SP och Chalmers att de får utnyttja anläggningen för forskning kring energifrågor, säger Hanna Lassing och tillägger:

– Under hela processen har samverkan, synergier och mötesplats varit de tre hörnstenarna. Det är ett fantastiskt projekt och unikt i flera avseenden inte minst att den historiska miljön möter nutid och framtid. Staden har förändrats och utvecklats med en ny stadsdel.

I och med att Textilhögskolan, Textilmuseet och ett antal företag inom textilbranschen flyttade in under 2013 är första etappen av Simonsland på 37 000 kvadratmeter klar. Nu väntar etapp två med start 2015 också det på närmare 20 000 kvadratmeter och med samma början som etapp ett: ett vitt papper och visioner. Ett är dock säkert, stadsdelen ska fortsätta att växa men en god mix av verksamheter.

Simonsland etapp 1 i korthet

Investering etapp 1: 500 miljoner kronor.

Omfattning: Renovering och nybyggnad på sammanlagt 37 000 kvadratmeter yta.

Beställare: Kanico.

Projektledning: Bygg-Fast.

Arkitekt: Sweco, DTH och Link.

Konstruktör: Stiba.

Entreprenadform: Construction Management, CM.

Antal entreprenader: cirka 80.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Höjda röster om en ny Ölandsbro

Debatten blossar upp: bristfällig betong och ständigt köskapande underhållsarbeten.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hojda-roster-om-en-ny-olandsbro-28362

Håll huvudet kallt

Utblick: Byggarbetare har det hett om öronen.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hall-huvudet-kallt-28458

”Hållbarhet är en marknadsfråga”

Johan Nuder vill bli expert på att kommunicera hållbarhetsinformation.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hallbarhet-ar-en-marknadsfraga-28358

Hon ger nytt liv åt slott och koja

Stina Lindéns har hittat sin nisch i kulturminnesmärkta hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ger-nytt-liv-slott-och-koja-28345

Hela EU ska få lära av renoveringen i Lund

EU-projekt lyfte energieffektiviseringen och renoveringen av stadsdelen Linero.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hela-eu-ska-fa-lara-av-renoveringen-i-lund-28331

”Att rita hus ska vara lika enkelt som att spela dataspel”

Digitalisering har mångdubblat omsättningen hos Lundqvist Trävaru.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/att-rita-hus-ska-vara-lika-enkelt-som-att-spela-dataspel-28326

”Jag vill skapa stunder av poesi”

Rahel Belatchew är en kändisarkitekt på tillväxt.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-vill-skapa-stunder-av-poesi-28231

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
https://byggindustrin.se/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

”Höghus tvingar dig att tänka utanför boxen”

Amerikanen Shonn Mills är Rambolls expert på höga hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hoghus-tvingar-dig-att-tanka-utanfor-boxen-28241

Så förebygger Göteborg ras i dag

Kan tragedin som inträffade i Tuve 1977 upprepa sig i dag?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-forebygger-goteborg-ras-i-dag-28244

Byggbranschen växlar upp inför EU-valet

Beslut som fattas på EU-nivå påverkar dig som byggföretagare varje dag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggbranschen-vaxlar-upp-infor-eu-valet-28240