Meny

Industrin vävdes ihop till en helt ny stadsdel

Industrin vävdes ihop till en helt ny stadsdel

Ett nedlagt industriområde i centrala Borås har förvandlats till en ny stadsdel. En tydlig vision, gott samarbete med staden och construction management som styrmedel har lett till en lyckad stadsutveckling. Nu har Simonsland nominerats till Årets Bygge 2014.

Redan när man kliver av tåget i Borås ser man den 103 meter höga industriskorstenen. Den visar vägen till stans nya stadsdel Simonsland, som fått sitt namn efter torparen Simon som på 1800-talet bodde i området.

Simonsland är ett tidigare industriområde där Borås Wäfveri med dotterbolaget Svenskt Konstsilke under 90 år hade textilproduktion och under dessa år hade runt 10 000 anställda.

År 2006 köpte fastighetsägaren, visionären och entreprenören Kjell Berggren området. Han gjorde det inte på spekulation, tvärtom. Syftet var att utveckla byggnaderna för egen förvaltning och förvandla området till en stadsdel öppen för alla. Till en början visste han inte vad den nedslitna fabriksbyggnaden skulle användas till. Men han såg potentialen i de höga takhöjderna och de stora ytorna.

– Jag hade en vision, en vision att skapa ett textil­kluster där Textilhögskolan, Textilmuseet och småföretag inom textilbranschen kunde samlas, säger han.

Han är vd och ägare till familjeföretaget Kanico. I företaget jobbar även dottern Hanna Lassing som projektledare. Själv är Kjell Berggren en rutinerad byggare som tillsammans med Gunnar Ivarson startade byggbolaget Wäst-Bygg i början på 1980-talet.

I samband med Kanicos köp av området inleddes en ingående diskussion med kommunen. Det tog fyra år från det första vita pappret till dess att detaljplanen för området var klar. 2011 slöts ett samverkansavtal mellan Kanico, Borås stad och Högskolan i Borås som innebar att staden och Textilhögskolan blev hyresgäster. Därmed kunde produktionen för första etappen börja.

– Inom Kanico diskuterade vi hur entreprenaden skulle genomföras. Skulle det vara partnerskap eller en totalentreprenad eller kanske någon annan samarbetsform. Till slut kom vi fram till att construction management, CM, skulle vara den optimala genomförandeformen, berättar Kjell Berggren.

Totalentreprenaden var inte konkurrenskraftig och partnerskap passade inte projektet.

– Vi ville vara delaktiga i processen och ha full kontroll. Det kunde vi med CM-metoden. Nu fick vi möjlighet att både styra och påverka, säger Hanna Lassing.

En uppgörelse träffades med Bygg-Fast som varit med under hela processen från planering, projektledning och inköp fram till byggproduktion och hyresförhandlingar.

– Bygg-Fast har fungerat som vår förlängda arm i processens alla skeden och samarbetet har gått mycket bra. Under den tre år långa produktionstiden har samma medarbetare från Bygg-Fast varit involverade, vilket varit värdefullt för oss, säger Hanna Lassing.

Konsulterna har också varit desamma så när som på arkitektsidan där tre arkitektkontor arbetat tillsammans i ett gemensamt team.

Simonslands första etapp har varit splittrat i ett 80-tal entreprenader fördelade på ett 50-tal entreprenörer. Att dela upp projektet i ett så stort antal mindre entreprenader har haft den fördelen att de enskilda kostnaderna har pressats och lokala, mindre entreprenörer har anlitats.

Industribyggnaden har fyra plan, en frisk betongstomme och har dessbättre inte sönderrenoverats under årens lopp. Visionen redan från början var att behålla den industriella karaktären. Konceptet har varit framgångsrikt. Hela byggnaden andas idag textil industrimiljö med höga takhöjder, synliga installationer, råa betongytor och fina ljusinsläpp.

Intill fabriksbyggnaden låg ett hus som måste rivas på grund av miljörester. Ett nytt hus uppfördes med en fasad av cortenplåt med stansade hålmönster. Om fasaden skulle köras in i en vävmaskin så väver den Borås stadsvapen, som visar ett par ullsaxar.

Fabriksbyggnadens sågtandstak med fönster åt norr och takytor mot söder har behållits för att bevara den ursprungliga arkitekturen, få in bra ljus och för att utnyttja taken för elproduktion. Solceller har installerats, som årligen producerar 125 000 kWh el för verksamheten. Energimängden är dock ganska blygsam i förhållande till den totala energiåtgången men har ett viktigt symboliskt värde. Det är också orsaken till att Borås Energi är med och delar på kostnaderna för installation och underhåll.

– Detta är Sveriges sjunde största solcellsanläggning med sina 770 kvadratmeter. Vi har en uppgörelse med SP och Chalmers att de får utnyttja anläggningen för forskning kring energifrågor, säger Hanna Lassing och tillägger:

– Under hela processen har samverkan, synergier och mötesplats varit de tre hörnstenarna. Det är ett fantastiskt projekt och unikt i flera avseenden inte minst att den historiska miljön möter nutid och framtid. Staden har förändrats och utvecklats med en ny stadsdel.

I och med att Textilhögskolan, Textilmuseet och ett antal företag inom textilbranschen flyttade in under 2013 är första etappen av Simonsland på 37 000 kvadratmeter klar. Nu väntar etapp två med start 2015 också det på närmare 20 000 kvadratmeter och med samma början som etapp ett: ett vitt papper och visioner. Ett är dock säkert, stadsdelen ska fortsätta att växa men en god mix av verksamheter.

Simonsland etapp 1 i korthet

Investering etapp 1: 500 miljoner kronor.

Omfattning: Renovering och nybyggnad på sammanlagt 37 000 kvadratmeter yta.

Beställare: Kanico.

Projektledning: Bygg-Fast.

Arkitekt: Sweco, DTH och Link.

Konstruktör: Stiba.

Entreprenadform: Construction Management, CM.

Antal entreprenader: cirka 80.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Cykeldrömmen som slutade i fiasko

Hornsbergsvelodromen i Stockholm blev ett av 20-talets stora misslyckanden.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/cykeldrommen-som-slutade-i-fiasko-28692

Hon leder Sveriges Byggindustrier in i framtiden

Carin Stoeckmann rattar familjeföretaget samtidigt som hon styr Sveriges Byggindustrier.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-leder-sveriges-byggindustrier-i-framtiden-28685

Snabbguide till byggbranschens digitalisering

Blir du stressad när kollegerna slänger sig med akronymer som BIM, AR och IoT?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/snabbguide-till-byggbranschens-digitalisering-28690

Byggarkivet: Ingen dagispanik hos byggarna

1975 var behovet av nya förskolor stort - men byggarnas intresse ljummet.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggarkivet-ingen-dagispanik-hos-byggarna-28681

Kriminella som fjärrstyr byggkranar

En digitaliserad byggbransch innebär nya hot. Vi listar de sex största.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/kriminella-som-fjarrstyr-byggkranar-28682

”Det gäller att vara med från början”

Susanne Rudenstam ser flera likheter mellan medievärlden och byggsektorn.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/det-galler-att-vara-med-fran-borjan-28676

Sveriges säkraste fängelse – ett lapptäcke

Anstalten har byggts om gång på gång på grund av rymningar.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sveriges-sakraste-fangelse-ett-lapptacke-28605

Nytt mobilt dörrlås ska revolutionera byggbranschen

Annons.
Säg hejdå till nycklar och koder som tappas bort eller hamnar i fel händer.
https://byggindustrin.se/sponsrat/infobric/nytt-mobilt-dorrlas-ska-revolutionera-byggbranschen-28736

Vi listar diktatorernas drömkåkar

Här är fem groteska diktatorbyggen.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-listar-diktatorernas-dromkakar-28631

”Antingen gör man rätt eller så gör man fel”

Skatteexperten Sofie Wilhelmsson vet vad som gäller.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/antingen-gor-man-ratt-eller-sa-gor-man-fel-28632

Kalixföretag vill växla in på nytt spår

Nu siktar Part på den europeiska marknaden.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/kalixforetag-vill-vaxla-pa-nytt-spar-28603