Meny
  • Stora inglasade vinterträdgårdar dominerar huset Hållbarhetens fasad mot gatan.
    Foto: Niclas Köhler

Hållbart hus ska hålla hyresgästerna hemma

Hållbart hus ska hålla hyresgästerna hemma

Hållbarheten i Västra Hamnen i Malmö har en gård med pool och sydeuropeisk grönska. I de åtta etagelägenheterna ska det vara så trevligt att bo att de boende reser mindre. Det hoppas byggherren Eon, som under tre år testar en lång rad olika energi­lösningar i huset.Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Framsidan av huset Hållbarheten ger ett futuristiskt intryck. Den klarblå himlen reflekteras i fasadens stora glaspartier. I en av de fyra inbyggda carportarna står en liten elbil och laddar batterierna. Panelerna med solceller och husets vindkraftverk syns från gatan.

Baksidan når man genom en gallergrind med kodlås monterad mellan vitputsade väggar. Det känns sydeuropeiskt. Intrycket förstärks när man kommer in på gården. Högvuxna träd och buskar, plattläggning och trädäck samt en 17 meter lång pool gör att miljön känns lyxig men avslappnad.

– Vi vill att hyresgästerna ska trivas så bra att man väljer bort några av de resor de annars skulle ha gjort, eftersom resor ger utsläpp av klimatpåverkande koldioxid. Vi kallar begreppet ”staycation”, säger Sonny Strömberg, projektchef för huset på Eon.

Det är första och kanske enda gången som Eon är ägare av ett bostadshus. Byggnaden är i första hand ett testlab och i andra hand god marknadsföring. Energibolaget vill vara med och leda utvecklingen mot ett hållbart och energieffektivt samhälle.

– Våra undersökningar visar att vanliga människor blir allt mer intresserade av att ha en enkel överblick över sin energianvändning och av att kunna påverka sina kostnader. De blir också allt mer intresserade av att ha sin egen energiproduktion, säger Sonny Strömberg.

Därför är huset fullproppat av energi- och styrteknik, bland annat tre olika värmesystem. I varje lägenhet finns 100 inbyggda mätare som samlar in data om energiflöden av el, gas, värme samt temperatur och luftfuktighet.

Under tre år ska Eon samla in så mycket information om energianvändning och boendevanor att det räcker till att lansera nya kommersiella produkter inom visualisering och styrning av hemmets energianvändning och inomhusmiljö.

– Vi ville göra så genomgripande installationer av de tekniska systemen att vi behövde få kontroll över hela fastigheten. Vi kom fram till att det var bäst att bygga huset själva, säger Sonny Strömberg.

Bolaget tog kontakt med arkitektbyrån Hausschild och Siegel, som gjort sig ett namn inom urbana villor. Arkitekten Cord Siegel ritade huset som fick en stomme av prefabricerad betong. Eon valde medvetet betong, trots att det släpper ut mer koldioxid än exempelvis trä. Argumenten för vägde tyngre, att betong ger en långsiktigt hållbar stomme som fungerar som värmelager och dessutom minskar risken för fuktskador.

Projekteringen var inte helt enkel, den trampade delvis på ny mark. Samordningsmötena blev många och projektörerna jobbade nära varandra från uppstartsmötet år 2010 och de följande tre åren. Många byggmöten handlade bara om styrningen av den komplexa energitekniken, som placerats i en egen byggnad för att springet av tekniker, konsulter och besökare inte ska störa hyresgäster.

Fyra lägenheter värms upp med fjärrvärme, två med el-värmepump (luft/vatten) och ytterligare två med gasvärmepump. Gårdens långsmala pool har en egen solpanel på en södervägg till det svarta gårdshuset. De dagar solpanelen inte räcker till en behaglig vattentemperatur spetsas systemet med fjärrvärme.

Även utomhusduschens armatur är en solfångare, en långsmal konstruktion målad i matt svart färg. Gårdshuset innehåller en bastu som värms med biogas, även den i syfte att öka trivseln och få de boende att ta en staycation, stanna hemma och inte göra resor som genererar koldioxid­utsläpp.

Lägenheternas vinterträdgårdar är en funktion på samma tema, ett sätt att göra lägenheterna vackra och trivsamma. Trädgårdarna är en slags inbyggda balkonger som är inglasade både mot gatan och mot lägenheten. Golvet är ett vattentätt tråg av betong fyllt med jord. Teknik mäter jordens fukthalt och bevattnar automatiskt. En annan givare mäter luftens temperatur och öppnar ett vädringsfönster när det blir för varmt.

– Vi förväntar oss inte att man ska kunna sköta plantorna själva så var annan vecka kommer en trädgårdsmästare och tittar till växterna, berättar Sonny Strömberg.

Under det kalla halvåret väljer de flesta hyresgäster att hålla vinterträdgården stängd, så att värmekostnaderna blir lägre samt så att olivträden och de andra Medelhavsväxterna får det svala klimat de behöver. På sommarhalvåret kan både den inre glasväggen och de yttre rutorna skjutas ihop till halva sin yta och bli en brygga mellan inne och ute.

Lägenheterna är ljusa och fulla av ovanliga lösningar. Köket har en köksbänk med induktionshäll där hela bänken kan täckas med en duk och användas som bord. En avfallskvarn mal organiskt matavfall som samlas upp i en tank på gården. Innehållet körs med tankbil till en rötkammare för biogas.

Vardagsrum och sovrum har platsbyggda bokhyllor i björk och ett nedsänkt golvparti för soffgrupp. Varje trerummare har två toaletter, två duschar och tre handfat. På en våning finns de samlade i ett traditionellt badrum, på den andra våningen är de separerade från varandra i rummen.

Sonny Strömberg öppnar en dörr och visar en el-central som är betydligt mer omfattande än ett vanligt hushålls. Anledningen är att varje lägenhet har en växelriktare till solcellernas el samt att energi­användningen i alla eldrivna maskiner och funktioner i bostäderna mäts samt går att fjärrstyra.

Eon har utvecklat en egen applikation för Apple Ipad och Iphone som styr och visar framför allt energianvändningen i hemmets alla rum och vitvaror. Den ger omfattande statistik och styrning av hemmet och kan dessutom användas till att stänga av larmet i bostaden.

Hyresgästerna valdes ut bland ett tusental intressenter. Energibolaget behövde vanliga människor som inte är experter men lite extra intresserade av att testa ett hållbart boende och ny styrteknik.

Alla hushåll har en elcykel, ett har dessutom elmoped, fem har elbil och ett har gasbil som kan tankas på husets egen tankstation. De undersökningar som hittills gjorts visar att de boende trivs i sina bostäder.

– Målet är inte att vi ska vara ägare till fastigheten långsiktigt. Satsningen är i första hand ett forsknings- och utvecklingsprojekt där vi vill visa att man kan bo hållbart utan att ge avkall på komforten, säger Sonny Strömberg.

Hållbarheten i korthet

Plats: Västra hamnen i Malmö.

Första spadtag: 17 juni 2011.

Infyttningsklart: Januari 2013.

Arkitektfirma: Hausschild + Siegel.

Arkitekt: Cord Siegel.

Byggentreprenör med samordningsansvar: JR Byggnadsaktiebolag.

Design orangeriet: Man Made Land.

Landsskapsarkitekt: NOA genom Magnus Svensson i samverkan med Man Made Land genom Anna Lundquist.

Antal lägenheter: Åtta stycken trerums lägenheter, samtliga i två plan.

Storlek på lägenheter: 112 eller 130 kvadratmeter.

Hyra: cirka 9 000–13 400 kronor per månad. Under projekttiden på 3 år har de boende hyror subventionerade med 15-30 procent, beroende på om elbil ingår eller inte. Hyror utgår från marknadsprisnivå.

Antal hushåll: 7 stycken varav 4 är barnfamiljer.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Höjda röster om en ny Ölandsbro

Debatten blossar upp: bristfällig betong och ständigt köskapande underhållsarbeten.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hojda-roster-om-en-ny-olandsbro-28362

Håll huvudet kallt

Utblick: Byggarbetare har det hett om öronen.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hall-huvudet-kallt-28458

”Hållbarhet är en marknadsfråga”

Johan Nuder vill bli expert på att kommunicera hållbarhetsinformation.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hallbarhet-ar-en-marknadsfraga-28358

Hon ger nytt liv åt slott och koja

Stina Lindéns har hittat sin nisch i kulturminnesmärkta hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ger-nytt-liv-slott-och-koja-28345

Hela EU ska få lära av renoveringen i Lund

EU-projekt lyfte energieffektiviseringen och renoveringen av stadsdelen Linero.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hela-eu-ska-fa-lara-av-renoveringen-i-lund-28331

”Att rita hus ska vara lika enkelt som att spela dataspel”

Digitalisering har mångdubblat omsättningen hos Lundqvist Trävaru.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/att-rita-hus-ska-vara-lika-enkelt-som-att-spela-dataspel-28326

”Jag vill skapa stunder av poesi”

Rahel Belatchew är en kändisarkitekt på tillväxt.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-vill-skapa-stunder-av-poesi-28231

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
https://byggindustrin.se/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

”Höghus tvingar dig att tänka utanför boxen”

Amerikanen Shonn Mills är Rambolls expert på höga hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hoghus-tvingar-dig-att-tanka-utanfor-boxen-28241

Så förebygger Göteborg ras i dag

Kan tragedin som inträffade i Tuve 1977 upprepa sig i dag?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-forebygger-goteborg-ras-i-dag-28244

Byggbranschen växlar upp inför EU-valet

Beslut som fattas på EU-nivå påverkar dig som byggföretagare varje dag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggbranschen-vaxlar-upp-infor-eu-valet-28240